Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Työllisyysaluelautakunta1912.03.20253

1929-2025 (14 07 02)

Työvoimaviranomaisen maksatustehtävä ja maksatuksen tilanne Turun työllisyysalueella

Tiivistelmä: -

Tyoalulk § 19

Työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen:

Työvoimaviranomaisen maksatustehtävä ja maksettavat tuet

TE2024-uudistuksen myötä työllisyysalueille siirtyi muiden tehtävien ohella vastuu järjestämislain mukaisten etuuksien myöntämisestä ja maksamisesta. Tukimuodot on suunnattu niin yrityksille, kuin henkilöasiakkaillekin.

Työnantajalle maksettavia tukia ovat palkkatuki, 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki sekä tuki työolosuhteiden järjestelyyn. Henkilöasiakkaan tukia ovat starttiraha, matka- ja yöpymiskustannusten korvaus sekä kulukorvaus. Tukimuodoista palkkatuki, starttiraha ja kulukorvaus ovat määrällisesti merkittävimpiä.

Palkkatuen tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Palkkatuki myönnetään työnantaja-asiakkaalle, mutta sen myöntämisen tulee aina perustua henkilöasiakkaan palveluntarpeen arviointiin. 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki on osittain tukimuotona samanlainen, kuin palkkatuki, mutta sen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen työllistymistä. Työolosuhteiden järjestelytukea vuorostaan voidaan myöntää työnantajalle, jos tämä ottaa palvelukseensa henkilön, jonka vamma tai sairaus edellyttää esimerkiksi apuvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, joista aiheutuu kustannuksia työnantajalle.

Starttirahan tarkoituksena on turvata henkilöasiakkaan toimeentuloa, kun tämä aloittaa yritystoiminnan tai laajentaa sivutoimisena harjoitetun yritystoiminnan päätoimiseksi. Starttiraha takaa toimeentulon siltä ajalta, jolta yritystoimintaa käynnistetään ja vakiinnutetaan, eikä yritystoiminta yksin välttämättä takaa riittävää toimeentuloa. Matka- ja yöpymiskustannuksia voidaan korvata harkinnanvaraisesti työttömälle asiakkaalle, joka hakeutuu työhön tai työllistymistä edistävään palveluun. Kulukorvausta on niin ikään oikeus saada työllistymistä edistävien palveluiden ajalta.

Maksatustehtävän organisoituminen Turun työllisyysalueella

Turun työllisyysalueella maksatustehtävä on keskitetty vastuukunnalla työllisyyspalvelujen palvelualueelle. Maksatustehtäviä hoitaa tuki-, avustus ja korvauspalvelujen yksikkö, jossa työskentelee 13 kokoaikaista asiantuntijaa ja yksi osa-aikainen asiantuntija. Näistä maksatustehtäviä hoitaa 5 virkailijaa ja tallentamista hoitaa 1,5 virkailijaa. Yksikköä johtaa asiakkuuspäällikkö Eija Ahava.

Maksatusten määrät ja määrärahatilanne

Työvoimaviranomaiselle on siirtynyt sellaisia maksatustehtäviä, joissa tuki on myönnetty TE-toimistojen toimesta ennen 1.1.2025. Vastuu näiden tukien maksamisesta on 1.1.2025 lukien työvoimaviranomaisilla. Valtio tulee korvaamaan maksetut tuet työllisyysalueille jälkikäteisesti.

Maksatustehtävät saatiin käynnistettyä nopeasti heti vuoden alussa. Järjestelmät toimivat ja käyttöoikeudet olivat kunnossa. Palkkatuen ja starttirahan osalta käsittely on ollut sujuvaa.

Harkinnanvaraisen kulukorvauksen hakemusten käsittely ja järjestelmään tallennus on ruuhkautunut. Iso osa hakemuksista tulee sähköpostitse. Päällekkäisten ja puutteellisten hakemusten selvittelyihin menee paljon aikaa.

Työllistymistä tukevien palvelujen ja koulutuspalvelujen (työvoimakoulutus, muutosturvakoulutus, valmennuspalvelut) hankintasopimuslaskujen määrät ovat kasvussa. Niissä haasteina ovat olleet YA-järjestelmän pyöristysongelmat, sopimus- ja osallistujatietojen puuttuminen järjestelmästä ja laskun puutteelliset tiedot. Hankintasopimuslaskuja käsittelevät samat kolme henkilöä, jotka käsittelevät myös palkkatukea ja starttirahaa. Laskujen käsittely vie paljon työaikaa, mistä toimintojen resursointia tulee tarkastella.

Kuntien budjetoimat määrärahat ja kohdennukset asettavat rajoituksia tukien myöntämiseen. Joissakin kunnissa tämän vuoden määrärahat tietyn palvelun osalta on jo käytetty. Lisämäärärahoista on neuvoteltu tarvittaessa.

Työllisyysaluelautakunta on pyytänyt selvitystä ”maksuhäntien” määrästä sekä yleisesti maksatusten tilanteesta. Palkkatukien ja starttirahojen yleistä tilannetta on kuvattu liitteissä 1 ja 2. Maksatuksen tilannetta kuvataan tarkemmin liitteissä 3 ja 4.

Liite 1​Starttirahakatsaus

Liite 2​Palkkatukikatsaus

Liite 3​Maksatuksen tilanne 3.3.2025

Liite 4​Maksatuksen käsittelytilanne

Työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen:

Ehdotus​Työllisyysaluelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Tyoalulk § 19
Liite 1:Starttirahakatsaus
Liite 2:Palkkatukikatsaus
Liite 3:Maksatuksen tilanne 3.3.2025
Liite 4:Maksatuksen käsittelytilanne 3.3.2025