Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Työllisyysaluelautakunta | 3 | 22.01.2025 | 3 |
356-2025 (07 02 01)
Selvitys työllisyysalueen toiminnan käynnistymisestä
Tiivistelmä:
Työllisyysaluelautakunnalle esitetään selvitys työllisyysalueen toiminnan käynnistymisestä.
Tyoalulk § 3
Työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen 17.1.2025:
Työllisyysalueen toiminta käynnistyi pääosin suunnitellusti vuoden 2025 alussa. Palvelutuotannon kannalta kriittiset asiakassiirrot työllisyysalueelle saatiin ensimmäiseksi valmiiksi Turussa ja Kaarinassa. Muissa kunnissa oli alkuun haasteita järjestelmiin kirjautumisissa, mikä hidasti asiakkaiden siirtämistä omille vastuuvirkailijoille. Haasteet johtuivat lähipalvelukuntien ja järjestelmistä vastaavan valtakunnallisen KEHA-keskuksen välisistä yhteensopivuusongelmista. Haasteista huolimatta Turun työllisyysalueella asiakassiirrot saatiin hoidettua koko maan tasoon nähden nopeasti.
Asiakassiirtojen lisäksi valtakunnallisissa tietojärjestelmissä oli alkuun haasteena asiakkaita koskevien tehtävien siirrossa. Niin ikään järjestelmän massahakutoiminnon puutteet ovat aiheuttaneet viiveitä asiakasviestinnässä. Järjestelmät yleensä eivät kaikilta tarvittavilta osin tunnista kuntia ja työvoimapalveluja koskevaan lakiin sisältyvää kuntalain mukaista toimivallan siirtoa. Tämä hankaloittaa työllisyysalueiden toimintaa monin eri tavoin.
Työllisyysalueen valmisteluryhmän viimeisessä kokouksessa 9.1.2025 läpikäydyissä toiminta-aluekohtaisissa katsauksissa nostettiin esiin seuraavia toiminnan käynnistymiseen liittyviä asioita:
Valtiolta siirtynyt henkilöstö on osaavaa ja innostunut uudistuksen tuomista mahdollisuuksista toiminnan kehittämiseen. Kunnissa tehtäväkuvat ovat tyypillisesti laajoja, mikä edellyttää panoksia perehdytykseen, osaamisen kehittämiseen ja uuden työkulttuurin rakentamiseen.
Palveluiden rahoitus ja uusi kannustava rahoitusmalli, joka lisää kuntien työttömyysetuuskustannuksia, lisäävät tarvetta vahvistaa toiminnan kustannusvaikuttavuutta ja tehokkuutta. Nämä vaikuttavat siihen, mitä palveluja tarjotaan ja miten asiakkaat niihin ohjataan.
Työllisyyspalvelujen asiakkaita on vuoden vaihteessa ollut ennakoitua enemmän. Myös valtiolta siirtynyt palveluvelka asiakaspalvelutyön ja maksatuksen osalta on huomattava. Maksatustehtävien osalta palveluvelka on niin merkittävä, että sen purkaminen edellyttää lisäresursseja.
Vaikka palvelutuotanto on valtaosin saatu käyntiin, lähipalvelujen ja vastuukunnalle keskitettyjen palvelujen yhteispeli vaatii asiakas- ja muiden prosessien tarkempaa määrittelyä.
Työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen:
EhdotusTyöllisyysaluelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.