Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta | 48 | 02.04.2025 | 3 |
1361-2025 (08 01 00, 07 02 01, 05 21 00)
EU:n vammaiskortin käyttöönotto vammaisalennuksen myöntöperusteena Fölissä
Tiivistelmä:
Lautakunnalle esitetään, että se pyytää lausuntoa Föli-kunnilta siirtymisestä EU:n vammaiskortin käyttöön vammaisalennuksen myöntöperusteena. Föli-kuntien välisen yhteistoimintasopimuksen mukaan kultakin kunnalta pyydetään lausunnot mm. lipputuotteiden myöntämisehdoista, niiden hinnoista ja vapaakorteista.
Tksjlk § 48
Palvelusuunnittelija Tiina Sinokki 26.3.2025:
Fölin strategian yhtenä painopisteenä on palvelun luotettavuus ja laatu, pyrimme erityisesti kehittämään ja selkiyttämään toimintamme suunnitelmallisuutta ja prosesseja. Keskeisenä arvona toiminnassa on asiakaslähtöisyys sekä hyvä asiakasymmärrys. Föli on pyytänyt lausuntoa kaikilta Föli-kuntien vammaisneuvostoilta sekä Varhalta liittyen suunniteltuun vammaisalennuksen ehtomuutokseen. Muutos koskisi Fölin vammaisalennuksen myöntöperusteita sekä -käytäntöä. Ehdotettavassa muutoksessa ei oteta kantaa itse etuun tai sen määrään, vaan se koskee ainoastaan Fölin vammaisalennuksen saamisen edellytyksiä. Tavoitteena on siirtyä tietoturvallisempaan ja yhtenäisempään menettelyyn ottamalla käyttöön EU:n vammaiskortti alennuksen myöntämisen perusteena. Samalla luovuttaisiin nykyisestä paperihakemusprosessista.
Tällä hetkellä Fölin vammaisalennuksen saamiseksi vaaditaan lääkärintodistus Fölin omaan hakemuslomakkeeseen. Lomake toimitetaan Fölin asiakaspalvelupisteeseen, jossa asiakasryhmätieto merkitään asiakkaan tietoihin taustajärjestelmään. Alennuksen myöntämisperusteena on pysyvä yleinen toiminnanvajaus, jonka haittaluokka on vähintään 8. Mahdollisen saatto-oikeuden lääkäri määrittelee samassa todistuksessa. Alennus myönnetään ainoastaan vammaisille, joiden kotikunta on Föli-alueella.
Muutoksen keskeiset ehdotukset
Muutoksella on useita hyötyjä:
Mahdolliset vaikutukset ja haasteet
Fölin tavoitteena on säilyttää vammaisalennus, mutta samalla siirtyä tietoturvallisempaan ja selkeämpään menettelyyn sekä määrittää yhtenäiset kriteerit.
Lausuntoa pyydettiin erityisesti seuraaviin kysymyksiin:
Föli sai yhteensä 5 lausuntoa (Kaarinan, Paimion, Raision, Naantalin sekä Turun vammaisneuvostoilta). Liedon ja Ruskon vammaisneuvostot ja Varha eivät toimittaneet lausuntoa. Lausunnoissa korostettiin erityisesti hyvää asiakasviestintää asiasta sekä vammaisasiakkaiden yhdenmukaista kohtelua. Lausunnoissa pyydettiin mm. asiakkaiden henkilökohtaista lähestymistä kirjeitse, tiedotusta Varhan kautta sekä vammaiskorttirekisterin kautta kaikille niille, joilla on vammaiskortti. Föli selvittää kaikkia näitä vaihtoehtoja ja toivomme kultakin Föli-kunnalta myös lisäehdotuksia viestintäkanaviksi sekä apua mahdollisimman tehokkaan viestinnän toteuttamiseksi.
Yhdenmukainen kohtelu tulisi muutoksen myötä toteutumaan nykytilannetta paremmin, sillä käytössä olisi yhdenmukainen käytäntö, jonka taustalla ovat kansallisesti yhteneväiset kriteerit. Tällöin myöntöpäätökset eivät perustu yksinomaan yksittäisiin lääkärinlausuntoihin.
Kaarinan vammaisneuvoston lausunnossa ehdotettiin, että Saattajakortti voisi olla yhtenä vaihtoehtona Fölin vammaisalennuksen myöntämiseksi, koska kaikilla nykyisen vammaisalennuksen saajilla ei ole välttämättä vielä EU:n vammaiskorttia haettuna. Uskomme kuitenkin, että riittävän pitkä siirtymäaika (yli 1 vuosi muutoksen voimaantulosta) varmistaa sen, että kaikilla on mahdollisuus saada EU:n vammaiskortti siirtymäajan sisällä. Vammaiskorttitoimistosta kerrotaan, että EU:n vammaiskortin saa tyypillisesti (Kelan ruuhkista riippuen) kahden viikon sisällä sen tilaamisesta, maksimissaan odotusajat ovat olleet kolme viikkoa.
Turun vammaisneuvoston lausunnossa toivottiin, että muutos toisi vammaiskäyttäjille samat edut kuin Tampereen seudun joukkoliikenteessä, Nyssessä, jossa "kortin sekä näkyviä apuvälineitä (esim. rollaattori tai lastenvaunut) käyttävien matkustus on ilmaista". Nyssessä maksutta matkustavat kuitenkin vain näkövammaiset sekä rollaattoria tai pyörätuolia käyttävät matkustajat, kun taas muut vammaismatkustajat maksavat normaalin hinnan. Nyssellä näkövammaisten matkustajien maksuttomat matkat alkoivat elokuussa 2024. Käytäntö on tullut kaikkeen Nyssen liikenteeseen raitiovaunuliikenteen myötä. Perusteluna maksuttomuudelle on, että korttien lukijalaitteet eivät ole esteettömiä (vyöhykevalinta tehdään tarvittaessa lukijalaitteella) ja raitiovaunussa kuljettajalta ei voi pyytää tähän apua.
Katsomme, että Fölin tarjoama etu on sekä parempi että oikeudenmukaisempi, sillä se mahdollistaa alennuksen kaikille vammaryhmille myös muutoksen jälkeen. Pyörätuolia käyttävä matkustaja sekä tämän saattaja kulkevat jo nyt maksutta myös Fölissä.
Turun vammaisneuvoston lausunnossa todetaan myös, että EU:n vammaiskortin saaminen väliaikaisen vamman tai esteettömyystarpeen perusteella on tällä hetkellä erittäin hankalaa. Tästä syystä Turun vammaisneuvosto ei pidä tasa-arvoisena sitä, että Fölin alennusta ei voi saada ilman EU:n vammaiskorttia.
Tällä hetkellä alennuksen saaminen Fölissä edellyttää pysyvää vammaa, mutta tämä vaatimus lievenisi muutoksen myötä. Tämänhetkisen käytännön mukaan lääkärin tulee siis todistuksellaan vakuuttaa, että alennusta hakevan asiakkaan vamma on pysyvä. EU:n vammaiskortin ehdot ovat tältä osin erilaiset, sillä kortti myönnetään aina kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.
Turun vammaisneuvosto suosittelee toistaiseksi voimassa olevan käytännön säilyttämistä, sillä on harvinaista, että vammainen henkilö toipuu täysin toimintakykyiseksi.
Föli ei kuitenkaan voi luoda samalle asiakasryhmälle erilaisia järjestelmiä. Jos EU:n vammaiskortti otetaan käyttöön, määräaikaisuuden on koskettava kaikkia alennukseen oikeutettuja asiakkaita. EU:n vammaiskortti uusitaan kymmenen vuoden välein. Näin ollen myös Fölin alennus uusittaisiin kymmenen vuoden välein.
Seuraavat vaiheet ja muutoksen aikataulu
Asia lähetetään lausunnoille kuntiin, minkä jälkeen saadut lausunnot käsitellään. Tavoitteena on, että päätös muutoksesta tehdään Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa 4.6.2025. Mikäli päätös muutoksesta tehdään 4.6., se astuisi voimaan 1.10.2025. Tämän jälkeen alkaisi siirtymäaika, joka jatkuisi 31.12.2026 asti. Tämä tarkoittaa, että nykyiset vammaisalennukset ovat voimassa 31.12.2026 asti. Siihen mennessä kaikkien, joilla on tällä hetkellä Fölin vammaisalennus, tulee käydä päivittämässä alennusoikeutensa Fölin palvelupisteellä esittämällä voimassa oleva EU:n vammaiskortti, jotta alennus säilyy. Lomakehakemusmenettelyä jatketaan 31.12.2025 asti. Lomakkeella 1.10.-31.12.2025 haetut alennukset ovat voimassa siirtymäajan loppuun (31.12.2026). 1.1.2026 alkaen kaikki uudet Fölin vammaisalennukset haetaan ainoastaan EU:n vammaiskortilla ja niiden voimassaolo määräytyy EU:n vammaiskortin voimassaolon mukaan.
Kunnilta kysytään:
Oheismateriaali 1Kaarinan vammaisneuvoston lausunto
Oheismateriaali 2Paimion vammaisneuvoston lausunto
Oheismateriaali 3Raision vammaisneuvoston lausunto
Oheismateriaali 4Turun vammaisneuvoston lausunto
Oheismateriaali 5Naantalin vammaisneuvoston lausunto
Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:
EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää lähettää ehdotuksen EU:n vammaiskortin käyttöönotosta lausunnoille Föli-kuntiin, siten että lausunnot tulee antaa 15.5.2025 mennessä.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian esitteli suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.
Jakelu
laupKaarinan kaupunki
laupLiedon kaupunki
laupNaantalin kaupunki
laupPaimion kaupunki
laupRaision kaupunki
laupRuskon kunta
tiedPihlava Topias
tpvSinokki Tiina