Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8005.06.20247

8408-2023 (08 01 00)

Muutokset Liedon sisäiseen joukkoliikenteeseen 8.8.2024 alkaen

Tiivistelmä:

Liedon kaupunki on esittänyt saatujen asiakaspalautteiden perusteella pieniä reittimuutoksia Liedon sisäiseen joukkoliikenteeseen 8.8.2024 alkaen. Reittimuutokset eivät aiheuta muutoksia aikatauluihin, eivätkä aiheuta lisäautotarpeita. Kaikkien esitettyjen muutosten lisäkustannus Liedon kaupungille vuodessa on yhteensä noin 10 500 €. Liedon kaupunginhallitus käsittelee muutoksia kokouksessaan 3.6.2024. Tämä asiakohta koskee Liedon kaupunkia.

Tksjlk § 80

Joukkoliikennesuunnittelija Annakaisa Lehtinen 29.5.2024:

Liedon sisäisen liikenteen linja L9 liikennöi koulupäivisin aamuvuoroilla 7.35 ja 8.50 Asemanseudulta Pahkamäen koululta Liedon keskustaan Jokilaakson koululle. Saadun asukaspalautteen perusteella sivistystoimi näkee tarpeellisena, että aamuvuorot kävisivät jatkossa kääntymässä Väljäntiellä Tuomilinnantien risteyksessä.

Liedon sisäisen linjan L9 aamulähdöille Pahkamäen koululta Jokilaakson koululle esitetään reittimuutosta, jossa bussit kiertävät Tuomilinnantien risteyksen kautta. Reittimuutos aiheuttaa noin 1,6 km linjakilometrilisäyksen, mutta on toteutettavissa nykyisillä aikatauluilla ilman lisäauton tarvetta. Tuomilinnantien risteyksessä on olemassa oleva bussipysäkki, joka pystyy palvelemaan Liedon sisäisen linjan L9 reittimuutosta syyslukukauden alusta 8.8.2024 alkaen.

Aamuvuorojen nykyaikataulu mahdollistaa esitetyn reittimuutoksen. Iltapäivävuorojen osalta Tuomilinnantien risteyksessä käyminen edellyttäisi merkittäviä aikataulumuutoksia, joten reitti ajetaan jatkossakin iltapäivisin nykyreitillä ilman käyntiä Tuomilinnantien risteyksessä. Esitetty linjan pidennyksen lisäkustannus vuodessa on noin 400 €.

Liedon sisäisen liikenteen linja L11 liikennöi koulupäivisin viimeisellä iltapäivävuorolla Jokilaakson koululta Tarvasjoen Kirkkotielle, jonne linja päättyy klo 15.30. Sivistystoimi näkee tarpeellisena, että iltapäivän viimeinen vuoro jatkaisi Tarvasjoen Kirkkotieltä Hämeen Härkätietä Yliskulman keskustaan. Esitetty linjan pidennyksen lisäkustannus vuodessa on noin 2 300 €.

Liedon sisäisen liikenteen linja L11 liikennöi koulupäivinä aamuisin Tarvasjoen Kirkkotieltä Yliskulman koulun kautta Jokilaakson koululle. Pikkubussi on täyttynyt Talviniityn risteysalueen kohdalla säännöllisesti niin täyteen, että linjaa on alettu ajaa varsinaisen auton lisäksi toisella autolla välillä Yliskulman koulu - Jokilaakson koulu. Linjaa ei ole mahdollista ajaa isolla bussilla ja käyttäjämäärien perusteella toiselle autolle on muodostunut pysyvä tarve. Saadun asukaspalautteen, liikenneturvallisuuden, läpiajettavan reitin, kahden auton tarpeen ja Talviniityn asuinalueelle jo rakennetun pysäkkiparin perusteella sivistystoimi ja kaupunkikehitys näkevät tarpeellisena, että toinen auto ajaisi jatkossa Talviniityn ja Nuolemon läpi ja reitille annettaisiin oma linjatunnus L12. Uusi linja liikennöisi koulupäivisin siten, että se ajaisi yhden lähdön aamulla Yliskulmalta Jokilaakson koululle ja yhden lähdön iltapäivällä Jokilaakson koululta Yliskulmalle. Uusi linja on mahdollista toteuttaa nykyisellä autokierrolla ilman lisäautopäiviä, jolloin uuden linjan vuosikustannus on noin 7 800 €.

Vuonna 2023 linjan L11 liikennöinti on maksanut Liedolle yhteensä noin 82 000 € (bruttokustannus ilman lipputuloja).

Kaikkien esitettyjen linjamuutosten lisäkustannus vuodessa on yhteensä noin 10 500 €.

Muutokset Liedon sisäiseen joukkoliikenteeseen 8.8.2024 alkaen on esitetty liitteessä 1.​

Lautakunnalle esitetään, että:

Liite 1​Liedon sisäisten linjojen muutokset 8.8.2024 alkaen​

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyt ja liitteen 1 muutokset Liedon sisäiseen joukkoliikenteeseen 8.8.2024 alkaen, edellyttäen, että Liedon kaupunginhallitus on hyväksynyt vastaavat muutokset kokouksessaan 3.6.2024. ​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLiedon kaupunki
tiedHalsvaha Iiris
tiedJorasmaa Lauri
tiedJärvinen Nonna
tiedKoskinen Mikko
tiedLaurila Tero
tpvLehtinen Annakaisa
tiedMartinez Sinikka
tiedMikkonen Oona
tiedMikkonen Timo
tiedMäkinen Saara
tiedTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 80
Liite 1:Liedon sisäisten linjojen muutokset 8.8.2024 alkaen