Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7805.06.20245

2501-2024 (08 01 00)

Ilpoisten joukkoliikenne runkolinjaston käynnistyessä

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti vuonna 2019 runkolinjaston reiteistä ja liikennöinnin kustannuksista. Päätökseen on kirjattu, että Ilpoisten liikenteen osalta on esitettävä vaihtoehtoisia suunnitelmia. Seudullinen joukkoliikenne Föli valmisteli esityksen vaihtoehdoista. Lautakunnalle tuodaan päätettäväksi kaupunginhallituksen valitseman vaihtoehdon mukaiset muutokset linjoihin, reitteihin ja aikatauluihin. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 78

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 29.5.2024:

Kaupunginhallitus päätti 4.3.2019 § 90 bussien runkolinjaston reiteistä ja liikennöinnin kustannuksista. Päätöksessä edellytettiin, että runkolinjaston reittien jatkovalmistelussa joukkoliikennetoimisto ja kaupunkiympäristötoimiala selvittävät vaihtoehtoisia ratkaisuja Ilpoisten joukkoliikenteen järjestämiseksi. Tuolloin esitetyssä ratkaisussa Ilpoisten liikenne järjestetään liityntälinjalla, jolta on tarkoitus vaihtaa keskustaan menevään runkolinjaan ja myös kehärunkolinjalle. Liityntälinjan vuoroväliksi on kaavailuissa esitetty 20 minuuttia. Tällainen ratkaisu heikentää Ilpoisten tilannetta nykyiseen verraten, kun sekä vaihdoton yhteys keskustaan poistuu että vuoroväli arkisin ruuhka-aikoina heikentyy 10 minuutista 20 minuuttiin.

Seudullinen joukkoliikenne Föli laati kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa Ilpoisten liikenteen järjestämiseksi. Kaupunginhallitus päätti 4.3.2024 § 75 valita esitetyistä vaihtoehdoista vaihtoehdon 1 toteutettavaksi. Kaupunginhallitukselle esitetyssä suunnitelmassa on käytetty runkolinjoista suunnittelun aikaisia linjojen työnumeroita. Näitä käyttäen vertailu aikaisempiin päätöksiin on helpompaa. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 3.4.2024 § 40 linjojen numeroinnista runkolinjastossa. Esittelytekstissä käytetään linjojen työnumeroita (viitataan uusiin numeroihin). Päätösesitykseen kirjataan lautakunnan päätöksen mukaiset linjanumerot. Fölin kuntien yhteistoimintasopimuksen mukaan kuntien sisäisiin linjoihin liittyvät päätökset tehdään ao. kunnan päätöksentekoelimissä ja joukkoliikennelautakunta tekee sen mukaisen päätöksen.

Suunnitelmassa esitetään linjaa 1A lakkautettavaksi, linjan L73 (=34) reittiä muutettavaksi ja uutta linjaa 12 (=22) Jäkärlä – Yli-Maaria – Kauppatori – Ilpoinen. Linjan 1 Lentoasema – Kauppatori – Satama vuoroväli säilytetään samana kuin alkuperäisessä suunnitelmassa on ollut eli käytännössä linjalle 1 lisätään busseja kiertoon. Linjan 1B (=1A) liikennöinti säilyy pääosin kuten alkuperäisessä suunnitelmassa. Jäkärlän liikennöintimäärä pidetään linjalla 12 alkuperäisen suunnitelman tasoisena ja tällöin myös sama liikenteen taso tulee Ilpoisiin. Linjan L73 reittiä muutetaan niin, että se Vasaramäen ja Ilpoisten sijaan liikennöikin Mustionkadun kautta Skanssiin. Linjalle 12 Jäkärlä – Yli-Maaria – Kauppatori – Ilpoinen esitetään arkipäiville ruuhka-aikoina 15 minuutin vuoroväliä, muina aikoina 20 minuutin vuoroväliä ja illalla klo 19 jälkeen puolen tunnin vuoroväliä. Lauantaisin ja pyhinä aamulle sekä illalle esitetään 30 minuutin vuoroväliä ja päivälle esitetään 20 minuutin vuoroväliä. Linjan reitiksi esitetään Ilpoisista Kauppatorille Peltolantie – Uudenmaantie – Uudenmaankatu – Aninkaistenkatu – Eerikinkatu. Tällä reitillä ei ole kuin vähäisiä osuuksia runkolinjojen kanssa päällekkäin. Kauppatorilta Jäkärlään linjan reitiksi esitetään samaa kuin alkuperäisessä runkolinjastosuunnitelmassa paitsi, että Moisiontieltä Lentoasemalle pisto jätetään pois. Linjalle L73 Skanssi – Kurala esitetään 30 minuutin vuoroväliä. Tämän vaihtoehtoisen suunnitelman vuositason kustannukset ovat noin 6,4 miljoonaa euroa, mikä on kaupunginhallituksessa hyväksytty ja otetaan huomioon runkolinjaston budjetissa.

Liite 1​Linjojen 1, 1A, 22 ja 34 reitti​

Oheismateriaali 1​Turun kaupunginhallituksen päätös 4.3.2024 § 75 oheismateriaaleineen​

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää Turun kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti, että 1.7.2025 alkaen:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHalsvaha Iiris
tiedJorasmaa Lauri
tpvJärvinen Nonna
tiedKorte Sirpa
tiedKoskinen Mikko
tpvLaurila Tero
tpvLehtinen Annakaisa
tiedMartinez Sinikka
tpvMikkonen Oona
tpvMikkonen Timo
tiedMäkinen Saara
tiedPihlava Topias
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 78
Liite 1:Linjojen 1, 1A, 22 ja 34 reitti