Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8405.06.202411

4117-2024 (08 01 00, 02 08 00)

Paraisten liikenteen sopeuttaminen

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen joukkoliikenteen määrärahoitus on pienentymässä vuodelle 2025. Vähenevien määrärahojen takia ELY-keskuksen on sopeutettava liikennettä. Paraisten liikenne on Fölin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteishankintaa, joten liikenteen sopeuttaminen tuodaan lautakunnalle tiedoksi. Samoin tuodaan tiedoksi Fölin vuosittainen maksukatto kyseisestä liikenteestä.

Tksjlk § 84

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 29.5.2024:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Föli hankkivat yhdessä Turku – Parainen -liikenteen, koska sillä hoidetaan Kaarinan kaupungin Kuusiston saaren joukkoliikennettä. Liikenteen kustannuksista Föli vastaa vain 15,51 %:n osuuden sisältäen vuosittaisen maksukaton. Koska ELY-keskus ja Paraisten kaupunki vastaavat suurimman osan liikenteen kustannuksista, on liikenteen sopeuttamistoimet lähinnä edellä mainittujen tarpeiden mukaan laadittava. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen joukkoliikenteen asiantuntijat ovat ilmoittaneet liikenteen sopeuttamistarpeista, kun ELY-keskukselle osoitettu liikenteen hankinnan määräraha vuodelle 2025 vähenee nykyisestä tasostaan.

Liikenteen sopeuttamista on suunniteltu yhdessä Fölin ja V-S ELY-keskuksen kanssa. Sopeuttaminen koskee lähinnä linjaa 801 Turku – Kaarina – Parainen. Nykyiseen kouluvuoden aikaiseen arkiaikatauluun tehdään tulevaan talviaikatauluun iltapäivän liikenteeseen vuorovälin harvennus 15 minuutista 20 minuuttiin. Lisäksi karsitaan aamusta ja illasta muutama vähän käytetty vuoro pois. Vuorovälin harventamisesta saadaan kuitenkin sellainen hyöty, että linjan kierrosaika lisääntyy, jolloin aikatauluissa pysyminen parantuu. Myös Turku – Parainen – Nauvo – Korppoo -linjalta karsitaan arkipäivistä yksi vuoropari pois. Lauantain ja pyhäpäivien aikatauluihin ei tule muutoksia nykyiseen verraten. Nämä muutokset tuodaan Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle tiedoksi.

Paraisten liikenteen osalta Fölillä on käytössä vuosittainen maksukatto, eli toisin sanoen Fölin kustannukset vuositasolla eivät ylitä 397​ 000 euroa. Tämä maksukatto on kiinteä eli se ei muutu, vaikka liikenteen ostohinnat muuttuvat linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksin mukaan kolmen kuukauden välein. Käytännössä Fölin maksuosuus on viime vuosien aikana saavuttanut maksukaton. Esimerkiksi viime vuonna Fölille ei tullut joulukuussa lainkaan laskua Paraisten liikenteestä. Maksukaton saavuttaminen on johtanut siihen, että Fölin todellinen maksuosuus liikenteestä on ollut pienempi kuin V-S ELY-keskuksen kanssa sovittu 15,51 prosenttia. ELY-keskuksen kanssa on sovittu, että vaikka liikenteen sopeuttamisen myötä ostokustannukset vähenevät, niin Fölin maksukatto pysyy ennallaan 397​ 000 eurossa. Tämä tuodaan myös lautakunnalle tiedoksi.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä tiedoksi Paraisten liikenteen sopeuttamistoimet ja Fölin vuosittaisen maksukaton kyseisestä liikenteestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedJorasmaa Lauri
tiedKorte Sirpa
tiedMartinez Sinikka
tiedNiemi Sari
tiedPihlava Topias
tpvTervonen Jouko