Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta6522.05.20243

3625-2024 (08 01 00)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen talviaikataulut 2024 - 2025

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen talviaikataulut esitetään tulemaan voimaan 23.9.2024 alkaen. Aikataulut laadittaisiin pääsääntöisesti edellisen talven kaltaisina. Kesäaikatauluihin tehdyt muutokset otetaan huomioon talviaikatauluihin.

Tksjlk § 65

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 10.5.2024 ja Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 16.5.2024:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen kesäaikataulut ovat voimassa 22.9.2024 saakka. Talviaikataulukauden tulee siis alkaa 23.9.2024 ja sen esitetään olevan voimassa 1.6.2025 saakka.

Seudullisille linjoille ja kuntien sisäisille linjoille esitetään, että niitä pääsääntöisesti liikennöidään talven 2023–2024 aikataulujen ja reittien mukaisesti. Lisäksi talviaikatauluihin otetaan huomioon kesäkaudelle 2024 tehdyt aikataulu- ja reittimuutokset. Lautakunnalle esitetään, että pyhäinpäivänä 2.11. liikennöidään pyhäaikataulujen sijaan normaalien lauantaiaikataulujen mukaan. Lautakunnalle esitetään, että itsenäisyyspäivän aattona 5.12. ajetaan yövuorot pikkujoulukauden myöhäisemmät vuorot mukaan lukien. Koska itsenäisyyspäivä 6.12. osuu perjantaille, niin pyhävuorojen lisäksi ajetaan normaaliin joulukuun viikonlopun tapaan yövuorot. Jouluaattona 24.12. liikennöidään normaalein lauantain aikatauluin siten, että päätepysäkeiltä ja Turun keskustasta ei ajeta klo 20:00 jälkeen lähteviä vuoroja. Joulupäivänä 25.12. liikennöidään pyhäaikataulujen mukaista liikennettä siten, että liikennöinti alkaa päätepysäkeiltä ja Turun keskustasta klo 10:00 tai sen jälkeen aikataulun mukaisilla vuoroilla ja että päätepysäkeiltä ja Turun keskustasta ei ajeta klo 20:00 jälkeen lähteviä vuoroja. Joulupäivän liikennöinnistä maksetaan korvaus Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 15.11.2023 § 138 päätöksen mukaisesti. Uudenvuodenaattona 31.12. liikennöidään arkiaikataulujen mukaan ja lisäksi ajetaan perjantain myöhäisvuorot sekä yövuorot klo 3:30 lähtöihin asti.

Linjojen 21 ja 23 osa lauantain ja pyhäpäivien vuoroista on ajettu kesäaikataulukaudella Kurjanrahkan kansallispuistoon. Tänä vuonna Kurjenrahkan liikennettä ajetaan lauantaisin ja pyhäpäivinä 27.10. saakka.

Talviaikataulukausi on Fölissä perinteisesti päättynyt huhtikuun lopussa, jolloin on siirretty hieman harvennettuun liikenteeseen joillain linjoilla. Palvelutason muutos on pieni, ja liikenne harvenee enemmän vasta koulujen kesäloman ajaksi kesäkuun alussa. Runkolinjaston liikennöinti alkaa 1.7.2025. Runkolinjaston myötä siirrytään erilaiseen jaksotukseen, ja liikennöinnin talvikausi ulottuu elokuusta kesäkuun alkuun, ja vain koulujen kesälomakausi on kesäkautta. Vuonna 2025 tulisi vanhan mallisen liikennöinnin talvikausi ulottaa kesän alkuun, 1.6.2025 asti. Tällöin vältytään tilanteelta, jossa ensin huhtikuussa siirrytään kesäkauteen, kesäkuussa kesälomakauteen, heinäkuussa runkolinjaston kesälomakauteen ja elokuussa runkolinjaston talvikauteen. Talvikauden ulottaminen kesäkuulle, koulujen päätösviikonloppuun, selkeyttää aikataulujen vaihdosta syntyvää epätietoisuutta, ja vähentää merkittävästi tehtävää työmäärää suunnittelussa, kun yksi kausi jää pois suunnittelusta. Kustannuksiltaan muutos on vähäinen, etenkin kun huomioidaan selkeämpi matkustajainformaatio. Kauden jatkaminen voi tuoda säästöjä aikataulukirjan tai pysäkkiaikataulujen painotyöstä kesällä 2025, riippuen siitä miten siirtyminen runkolinjastoon halutaan toteuttaa informaatiossa.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kaupunki
tiedNaantalin kaupunki
tiedPaimion kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedHalsvaha Iiris
tiedJaakkola Marjo
tiedJorasmaa Lauri
tiedJärvinen Nonna
tiedKorte Sirpa
tiedKoskinen Mikko
tiedLaurila Tero
tpvLehtinen Annakaisa
tiedMartinez Sinikka
tpvMikkonen Oona
tpvMikkonen Timo
tiedMäkinen Saara
tiedPihlava Topias
tpvTervonen Jouko