Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5725.04.20245

2938-2024 (00 04 02, 08 01 00, 13.00, 00 01 02)

BEST-tutkimustulokset 2023

Tiivistelmä:

Föli pärjäsi neljättä kertaa peräkkäin parhaiten eurooppalaisen BEST-tutkimuksen vertailussa, jossa kysytään kaupunkien asukkaiden tyytyväisyyttä joukkoliikenteeseen. 82 % vastaajista oli tyytyväisiä Föliin.

Tksjlk § 57

Palvelusuunnittelija Tiina Sinokki 8.4.2024:

BEST (Benchmarking in European Service of Public Transport) on eurooppalainen yhteistyöverkosto, joka toteuttaa vuosittain kyselytutkimuksen, jolla kartoitetaan jäsenkaupunkien asukkaiden tyytyväisyyttä joukkoliikenteeseen. Vuonna 2023 tutkimuksessa oli mukana 11 kaupunkia: Tukholma, Oslo, Helsinki, Kööpenhamina, Geneve, Bergen, Rotterdam, Trondheim, Tampere, Turku ja Reykjavik. Kyselyssä selvitetään seuraavia, tyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä: liikennetarjonta, luotettavuus, informaatio, turvallisuus, matkustusmukavuus, yhteiskunnallinen imago sekä rahanarvoisuus.

Föli osallistui tutkimukseen nyt neljättä kertaa. Kuten aiempinakin vuosina, Fölin tulos yleistä tyytyväisyyttä kysyttäessä oli paras kaikista vertailun kaupungeista. Kyselyyn vastanneista 82 % oli tyytyväisiä Föliin (luku on sama kuin vuonna 2022) Kaikkein tyytyväisimpiä ovat usein matkustavat, päivittäin matkustavista peräti 90 % oli tyytyväisiä Föliin ja muutaman kerran viikossa matkustavista 85 %. Kaikkien kaupunkien keskiarvo yleisessä tyytyväisyydessä oli 65 % vastaajista. Toiseksi parhaiten vertailussa pärjäsi Tampere; 81 % vastaajista oli tyytyväisiä Nysseen.

Erityisen tyytyväisiä turkulaiset ovat Fölin liikennetarjontaan, matkustamisen turvallisuuteen sekä matkustusmukavuuteen. Erinomaisen hyvin Föli pärjäsi vertailussa, kun asukkailta kysyttiin miten hyvin he kokevat saavansa vastinetta rahoilleen. 73 % vastaajista oli tyytyväisiä lipputuotteisiin sekä rahalleen saamaansa vastineeseen. Kaikkien kaupunkien keskiarvo oli tässä kategoriassa 47 %.

Tulosten mukaan eniten parantamisen varaa Fölillä on informaatiossa. Esimerkiksi vain 46 % vastaajista oli tyytyväisiä tiedottamiseen liikenteen häiriötilanteissa. 61 % oli tyytyväisiä informaatioon pysäkeillä.

Joukkoliikenteen yhteiskunnallinen merkitys nähdään suurena, 77 % turkulaisista vastaajista uskoi, että joukkoliikenteen käytön lisääntyminen on välttämätöntä liikenneruuhkien vähentämiseksi ja että joukkoliikenteen käytön lisääntyminen on välttämätöntä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Kysely toteutettiin sähköisesti vuoden 2023 aikana. Föli-alueelta tutkimukseen vastasi 603 turkulaista.

Oheismateriaali 1​​BEST-tutkimustulosten esittely

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

Ehdotus​​Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä tutkimustulokset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.