Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12021.09.20221

6229-2022 (08 01 00)

Linjan 2B lisävuorojen tilaaminen

Tiivistelmä:

Linjalle 2B Littoisista Turun keskustaan tarvitaan lisävuoroja kasvaneiden matkamäärien vuoksi. Lautakunnalle esitetään, että tilataan yksi vuoro molempiin suuntiin tasoittamaan ruuhkapiikkejä.

Tksjlk § 120

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa ja suunnittelija Oona Mikkonen 19.9.2022:

Littoisten alueen asukkailta on tullut useita palautteita seutulinjojen 2B ja 2C ruuhkautumisesta aamuisin ja iltapäivisin. Matkustajamäärätilastojen perusteella Littoisista klo 7 jälkeen lähtevät aamuvuorot ovat olleet huomattavan täynnä jo ennen Kohmoa matkalla Turun keskustaan. Tämän helpottamiseksi Kohmosta on jo ajettu koulupäivinä keskustaan päättyvä ylimääräinen vuoro linjana 2. Vuoron lähtöaika on ollut pitkään 7.30, mutta nousutilastojen perusteella tätä kannattaisi myöhäistää, koska seuraavilla vuoroilla on ollut enemmän matkustajia. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että Turun lukioiden ensimmäiset oppitunnit alkavat nykyään klo 8.30.

Vastaavanlaista ongelmaa on esiintynyt myös iltapäivän paluuvuoroilla: palautteiden ja matkustajatilastojen perusteella ei välttämättä ole mahtunut enää keskustan jälkeen kyytiin. Littoisissa asuvalle tämä on voinut tarkoittaa 30 minuutin odotusta seuraavaan vuoroon.

Lautakunnalle esitetään, että talviaikataulukauden myötä eli 31.10.2022 alkaen Kohmon koulupäivävuoroa myöhäistetään kymmenellä minuutilla ja muutetaan vuoro samalla seutulinjaksi lähtemään Littoisista klo 7.20. Näin saadaan Littoisten klo 7.05 ja 7.38 väliin yksi vuoro tasaamaan aamuruuhkaa välillä Littoinen–Kohmo–Kauppatori. Lisäksi esitetään, että iltapäivään tilataan lisävuoro Kauppatorilta Littoisiin klo 15. Tätä lisävuoroa voidaan ajaa samalla autolla kuin aamun lisävuoro, jolloin muutoksesta ei koidu uutta autopäiväkustannusta. Lisäkustannus näillä muutoksilla seutulinjoihin on noin 10 000 e vuodessa. Kustannus jakautuu kunnille seutulinjojen kustannusjakoperusteiden mukaisesti.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että talviaikataulukauden myötä 31.10.2022 alkaen Kohmon koulupäivävuoroa myöhäistetään kymmenellä minuutilla ja muutetaan vuoro samalla seutulinjaksi lähtemään Littoisista klo 7.20 edellä esitystekstissä kuvatuista syistä.

Lisäksi lautakunta päättää, että iltapäivään tilataan lisävuoro Kauppatorilta Littoisiin klo 15.

Muutosten yhteiskustannus vuositasolla on noin 10.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSavonlinja Oy
tpvXXXXX