Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta11221.09.20224

9341-2021 (08 01 00)

Paraisten ja Paimion suunnan liikennesopimusten kustannusjakomuutokset 1.1.2023 alkaen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että tarkistetaan ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä hankittavien bruttosopimusliikenteiden maksuosuudet uudelle tasolle yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Tksjlk § 112

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 13.9.2022:

Varsinais-Suomen ELY-keskus on lähestynyt Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaista kirjeellä (liite 1), liittyen Paraisten ja Paimion liikennöintisopimusten kustannusten jakamiseen. Kirjeessä kuvatun kaltaisesti, kustannustenjako-osuuksia tulee muuttaa. V-S ELY ja Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen ovat yhteistoimintasopimuksessaan sopineet, että kustannustenjako-osuudet korjataan, kun vanha subventioperusteinen maksujärjestelmä poistuu käytöstä.  

Vanhassa järjestelmässä samat korvaukset kulkeutuivat liikenteisiin Matkahuollon laskutuksen kautta. Sopimusmuutos koskee lähinnä Kaarinan ja Turun kaupunkeja, jotka maksavat suurimman osan näiden liikenteiden hankinnasta (Fölin osuus Paimion ja Paraisten liikenteiden hankinnasta). Ennen korvaus laskutettiin Matkahuollon toimesta suoraan kaupungeilta. Nyt kun Matkahuollon järjestelmän kautta liikenteestä ei enää laskuteta, tulee saman suuruinen korvaus siirtää Fölin kustannusosuuteen.

Kun koko Föli-alueen kunnille muodostuva kustannus syntyy pelkästään jako-osuuksien kautta, on liikenteisiin maksettava korvaus läpinäkyvämpi ja kustannusosuudet on helpompi huomioida talousarviovalmistelussa. Siirtyvä kustannus jaetaan Föli-kunnille sovittujen seutulinjojen jakoperusteiden mukaisesti.

ELY-keskus on laskenut uudet prosentit ja maksuosuudet, ja seudullinen joukkoliikenne on osaltaan ne tarkistanut. Uudet summat perustuvat Föli-alueen kuntien asukkaiden vuosina 2017-2020 Paraisten ja Paimion linjoilla tekemiin kausilippumatkojen subvention keskiarvoon. V-S ELY-keskus esittää, että sopimuksen mukaisesti:

Esitetyt maksukatot ja maksuosuudet on laskettu perustellusti, ja muutos on yhteistoimintasopimuksen mukainen. Seudullisella joukkoliikenteellä ei ole huomautettavaa laskelmiin, ja lautakunnalle esitetään niiden hyväksymistä.

Muutokset huomioidaan vuoden 2023 talousarviovalmistelussa.

Liite 1VS ELY:n kirje Paraisten ja Paimion linjojen liikennöintisopimusten kustannusjakomuutokset 1.1.2023 alkaen

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunginhallitus
tpvXXXXX


Liitteet:

Tksjlk § 112
Liite 1:VS ELY:n kirje Paraisten ja Paimion linjojen liikennöintisopimusten kustannusjakomuutokset 1.1.2023 alkaen