Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8815.06.20225

5685-2015 (633, 065, 033)

Luvan myöntäminen alihankintaan Turun kaupunkiliikenne Oy:lle

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Turun kaupunkiliikenne Oy:lle myönnetään lupa käyttää alihankintaa 30.11.2022 asti. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 88

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 9.6.2022

Turun seudun joukkoliikenneviranomaisen ja Turun kaupunkiliikenne Oy:n välisessä liikennöintisopimuksessa säädetään yhtiön mahdollisuudesta käyttää alihankintaa seuraavasti:

”15. Alihankinta

Liikennöitsijällä ei ole oikeutta käyttää liikennöinnissä alihankkijaa kuin poikkeuksellisiin tilanteisiin ilman Tilaajan nimenomaista etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

Jos liikennöinnissä käytetään alihankkijaa, kuuluu vastuu liikenteen hoidosta sopimuksen tehneelle liikennöitsijälle. Alihankkijat ja muutokset alihankkijoissa tulee ilmoittaa Tilaajalle hyväksyttäväksi. Tilaaja ratkaisee alihankkijan kelpoisuuden soveltuvin osin samoilla perusteilla kuin varsinaisen liikennöitsijän kelpoisuuden. Kaikki näiden ehtojen määräykset koskevat soveltuvin osin myös alihankkijan liikennöintiä, linja-autokalustoa ja henkilökuntaa.

Liikennöitsijä on velvoitettu hoitamaan itse suurimman osan tarjoamastaan palvelusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sopijaosapuolena olevan Liikennöitsijän on itse hoidettava yli puolet liikennöintipalvelusta. Mikäli Liikennöitsijä aikoo käyttää liikennöintipalvelussa alihankkijaa, tulee Liikennöitsijän selvittää, minkä osan suoritteista Liikennöitsijä aikoo antaa alihankintana kolmansille.

Alihankinnan käyttäminen voidaan kieltää, mikäli alihankintana järjestetty liikenne ei täytä sopimusasiakirjojen mukaisia vaatimuksia. Liikennöitsijä vastaa käyttämänsä alihankkijan osuudesta (työstä, tuloksista ja palvelun laadusta) kuten omastaan. Liikennöitsijä vastaa myös siitä, että alihankkija noudattaa omalta osaltaan Liikennöitsijälle asetettuja velvoitteita. Alihankkijasta on pyydettäessä toimitettava tämän sopimuksen kohdassa 29 (Yhteydenpito sopimuskauden aikana) mainitut selvitykset.”

Turun kaupunkiliikenne Oy on lähestynyt seudullista joukkoliikennettä pyynnöllä saada käyttää alihankintaa enintään 30.11.2022 asti. Pyyntö liitteenä 1.

Sopimuksen mukaisesti lupa alihankintaan voidaan myöntää etukäteen kirjallisena. Yhtiö on koronapandemian aiheuttamien ylitöiden, ja linjojen 55/56 kilpailuttamisesta aiheutuneiden yt-neuvotteluiden kautta tilanteessa, jossa sen kyky hoitaa sopimuksen mukaista liikennettä täysmääräisesti on vaarassa. Seudullisen joukkoliikenteen näkökulmasta lupa alihankintaan olisi hyvä myöntää. Luvalla varmistetaan liikenteen sujuva toiminta. Sopimuskirjaukset liikenteen laatutasosta ja alihankkijan pätevyydestä varmistavat sen, että asiakkaiden näkökulmasta liikenteessä ei tapahdu muutosta, mutta liikenteen luotettavuus säilyy.

LiiteTurun kaupunkiliikenne Oy:n pyyntö käyttää alihankintaa

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää myöntää Turun kaupunkiliikenne Oy:lle luvan käyttää alihankintaa. Tämä on liikennöintisopimuksen 5685-2015 mukainen tilaajan etukäteen antama kirjallinen suostumus alihankintaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Kaupunkiliikenne Oy


Liitteet:

Tksjlk § 88
Liite 1:Turun kaupunkiliikenne Oy:n pyyntö käyttää alihankintaa