Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7725.05.20225

5888-2020 (08 01 00, 00 04 01, 02 08 00)

Fölin toimivalta-alueen mahdollinen laajeneminen, käsittelyaikataulu

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään käsittelyaikataulu Fölin toimivalta-alueen mahdollista laajenemista koskevalle päätöksenteolle.

Tksjlk § 77

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 12.5.2022:

Fölin laajenemisselvitys on valmistunut kokonaisuudessaan. Valmis selvitys on toimitettu kaikille kunnille 17.2.2022 sekä pieniltä osin päivitetty versio 7.3.2022.Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on merkinnyt selvityksen tiedokseen 3.3.2022 § 28.

Fölin asiantuntijat ovat käyneet esittelemässä selvityksen tuloksia Paimiossa, Masku-Nousiainen-Mynämäki -yhteistilaisuudessa, Mynämäessä, Raisiossa ja Naantalissa. Esittelyt on sovittu lisäksi Kaarinaan, Paraisille, Nousiaisiin, Turkuun ja Ruskolle.

Seudullinen joukkoliikenne pyytää mahdolliset liittymisanomukset Fölille viimeistään 13.9.2022. Seudullinen joukkoliikennelautakunta käsittelee 21.9.2022 tulleet hakemukset eli käytännössä lähettää asian lausunnolle Föli-kuntiin. Nykyiset Föli-kunnat lausuvat 31.10.2022 mennessä asiasta. Seudullinen joukkoliikennelautakunta päättää mahdollisesta laajenemisesta 9.11.2022 lausuntojen pohjalta.

Joukkoliikennepalvelujohtaja on varmistanut tämän aikataulun toimivuuden Fölin kuntajohtajilta sekä selvitykseen kuuluneiden kuntien johtajilta.

Jos hakemuksia Föliin ei tule, lautakunta toteaa tilanteen 21.9.2022 ja merkitsee Fölin laajenemiskäsittelyn päättyneeksi.

Lisäksi lautakunnalle tuodaan tiedoksi, että Auran kunta on toukokuussa 2022 ilmoittanut halukkuutensa osallistua Fölin laajenemisselvitykseen omalla kustannuksellaan, ja selvitystä tullaan laajentamaan Auran osuudella. Auran osallistuminen selvitykseen ei vaikuta em. käsittelyaikatauluun, ja mahdollinen Auran hakemus käsitellään myöhemmin. Aura on yksi Föli-kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa kirjatuista kunnista, joilla on mahdollisuus liittyä Föliin.

Föli-kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa todetaan toimivalta-alueen laajenemisesta seuraavasti: Auran, Paraisten, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Paimion ja Sauvon kunnilla on oikeus liittyä tämän sopimuksen mukaiseen yhteistyöhön edellyttäen, että Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisen toimivalta-alue säilyy liittymisen jälkeen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena ja että yhteistyöhön liittyvä kunta hyväksyy tämän sopimuksen ja sen mukaiset kustannusten jakoperusteet. Kaikkien sopimusosapuolien tulee hyväksyä muutos.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä Fölin toimivalta-alueen mahdollista laajenemista koskevan käsittelyaikataulun tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta