Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja12625.04.2022 

6944-2021 (00 01 01, 02 06 00)

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen muutos

Kaupunkiympäristö, hallintojohtaja Harri Lehtinen 25.4.2021:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen muuttamiseksi on ilmennyt tarvetta koskien

-      kaupunkirakentamisen palvelualueen organisaatiomuutosta,

-      katu- ja muille yleisille alueille myönnettäviä pysäköintilupia,

-      joukkoliikennepalvelujohtajan päätösvaltaa Föliä koskevien vahingonkorvausvaatimusten osalta,

-      kaupungin kiinteän omaisuuden ja rakennusten hankkimiseen ja luovuttamiseen liittyvien sopimusten allekirjoitusoikeuksia,

-      henkilökunnan etätyötä koskevien sopimusten toimivallan siirtämistä lähijohtajille sekä

-      menojen hyväksyjiä.

Kaupunkirakentamisen palvelualueen organisaatiomuutos

Kaupunkirakentamisjohtaja on valmistellut kaupunkirakentamisen palvelualueen organisaatiomuutosta, jonka tavoitteena on varautua kaupungin investointiohjelman voimakkaaseen kasvuun olemassa olevia resursseja vahvistamalla. Toiminnan tehostamiseksi nykyinen kaupunkiympäristön rakennuttamisen vastuualue jaetaan kahteen osaan perustamalla uusi aluerakennuttamisen vastuualue, jota johtaa infran aluerakennuttamispäällikkö. Muutosta on valmisteltu yhteistyössä palvelualueen henkilökunnan kanssa ja asiaa on käsitelty myös kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä.

Uusi aluerakennuttamisen vastuualue suorittaa tuhansien asukkaiden asuntoalueinvestoinnit, kuten tässä vaiheessa Herttuankulma ja muut Linnakaupungin asuntoalueet sekä Kirstinpuiston, Pukkilan, Skanssin ja Pihlajaniemen kerrostaloalueet. Sen jälkeen alkavina kohteina Kirstinpuiston jatke, Vaasanpuisto ja Voimakadun alue sekä Linnanniemi. Uusi vastuualue hoitaa myös kiertotalouteen ja pilaantuneisiin maa-alueisiin liittyvän ympäristölupamenettelyn ja vanhoille teollisuusalueille tyypillisen purku- ym. toiminnan. Tämän toiminnan ohjaamiseen ei ole ollut riittävää huomiota nykyisen organisaation puitteissa. Tällä tavalla toimien olisi mahdollista toteuttaa erittäin merkittäviä kustannussäästöjä, koska tällä hetkellä meneillään olevat ja pitkälle tulevaisuuteen jatkuvat isot asuntoalueet sijoittuvat lähes poikkeuksetta vanhoille teollisuusalueille. Vanhoilla teollisuusalueilla on esim. suuria purkutöitä, joista syntyviä materiaaleja on mahdollista hyödyntää alueen katujen ja puistojen rakenteissa. Näin toimitaan jo nyt esim. Pukkilassa ja Kirstinpuistossa. Ainoa tapa saada ulosmitattua nämä taloudelliset hyödyt on, että tähän toimintaan ja tämän toiminnan johtamiseen on käytössä riittävät resurssit. Infran aluerakennuttamiskohteiden investointien arvo vuositasolla on noin 20 - 30 M€.

Katu- ja muiden yleisten alueiden pysäköintiluvat

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen mukaan liikennesuunnittelupäällikkö vastaa lupapysäköintiin liittyvien asioiden valmistelusta ja valvontapäällikkö ratkaisee tieliikennelain mukaisen kotihoidon pysäköintitunnuksen myöntämisen. Lautakunnan päätöksessä tai hallinnon järjestämispäätöksessä ei ole erikseen määrätty kenellä on toimivalta ratkaista hakemukset, jotka koskevat asukas- ja yrityspysäköintilupien sekä yhteiskäyttöautojen z-lupien myöntämistä. Käytännössä asukas- ja yrityspysäköintiluvat on myönnetty kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaisesti asiakaspalvelun toimesta Monitorissa. Yhteiskäyttöautojen z-lupia ei ole toistaiseksi myönnetty, mutta hakemuksia on vireillä.

Tieliikennelain 71 §:n mukaan liikenteenohjauslaitteen asettaa kadulle tai muulle kunnan hallinnoimalle alueelle kunta. Hallintosäännön 52 §:n 10 ja 24 kohdan mukaan kaupunkiympäristön palvelujohtajan erityiseen toimivaltaan kuuluu päättää kadun- ja tienpitäjälle kuuluvista tehtävistä sekä tieliikennelaissa kunnan tehtäväksi määrätyistä asioista.

Pysäköintilupien myöntämisen kaupungin omistamille katu- tai yleisille alueille voidaan katsoa sisältyvän em. säännösten mukaan kaupunkiympäristön palvelujohtajan toimivaltaan, joten hän voi päättää toimivallan siirrosta edelleen palvelukokonaisuuden viranhaltijalle.

Tästä syystä on tarpeen määritellä hallinnon järjestämispäätöksessä, kenellä on toimivalta hakemukset ratkaista. Tarkoituksenmukaisinta on siirtää päätösvalta liikennepalvelupäällikölle.

Joukkoliikennepalvelujohtajan päätösvalta vahingonkorvausasioissa

Hallintosäännön 45 §:n 1 momentin 10) kohdan mukaan palvelujohtaja voi päättää palvelukokonaisuutensa osalta vahingonkorvauksista kaupunginhallituksen määräämissä rajoissa. Seudullisen joukkoliikenteen (FÖLI) vastuualueelle tulee usein palautepalvelun kautta tai muutoin pieniä vahingonkorvausvaatimuksia joukkoliikenteen asiakkailta esim. ajamattomien vuorojen asiakkaille aiheuttamista vahingoista. Näihin on yleensä vastattu sähköpostitse, mutta mikäli asiakas ei tyydy ratkaisuun, hän voi vaatia kirjallista valituskelpoista päätöstä, johon voi hakea tarvittaessa muutosta. Tällaiset seudullista joukkoliikennettä koskevat vahingonkorvausvaatimukset on tarkoituksenmukaista siirtää ratkaistavaksi joukkoliikennepalvelujohtajan päätöksellä.

Kiinteän omaisuuden ja rakennusten hankkimista ja luovuttamista koskevien sopimusten allekirjoittamisoikeudet

Hallintosäännön 103 §:n 2 momentin mukaan päätöksentekotasosta riippumatta kiinteän omaisuuden ja rakennusten hankkimiseen ja luovuttamiseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset allekirjoitetaan kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudessa, ellei täytäntöönpanosta ole yksittäistapauksissa päätetty toisin.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnonjärjestämispäätöksessä on nimetty henkilöt, joilla on aina kaksi yhdessä oikeus allekirjoittaa kiinteän omaisuuden ja rakennusten hankkimiseen ja luovuttamiseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset. Allekirjoitukset perustuvat aina toimivaltaisen viranomaisen tekemään lainvoimaiseen päätökseen. Käytäntö palvelee mm. Maanmittauslaitosta, jonka ei tarvitsee aina erikseen varmistua allekirjoittajien oikeudesta tehdä sopimuksia tai sitoumuksia kaupungin puolesta. Henkilömuutosten takia henkilöluetteloa tulee täydentää.

Etätyösopimusten hyväksymistoimivalta

Hallintosäännön 98 §:n 1 momentin mukaan palvelujohtajalla on oikeus antaa alaiselleen lupa suorittaa määräajan virka- tai työtehtäviä viraston tai muun virka- tai työtehtävien varsinaisen suorituspaikan ulkopuolella, jos se on työn suorittamisen kannalta tarkoituksenmukaista.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen mukaan toimivalta on tällä hetkellä siirretty palvelualuejohtajille.

Kaupungin henkilöstöpalvelut on linjannut, että toimivalta tulisi siirtää lähijohtajille. Muutoksella toteutetaan henkilöstöpalvelujen linjaus.

Samalla kumotaan 1.6.2021 hyväksytty hallinnon järjestämispäätöksen liite menojen hyväksyjistä ja vahvistetaan henkilöiden uudet oikeudet hyväksyä menot SAP-järjestelmässä. Muutokset johtuvat henkilövaihdoksista.

Liite 1Menojen hyväksyjät 1.5.2022 lukien.

PäätösPäätin muuttaa kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden hallinnon järjestämispäätöksen seuraavat kohdat, 1.5.2022 lukien, alla mainitun mukaiseksi:

14 § Palvelualueen tehtävät, vastuualueet ja yksiköt

Kaupunkirakentamisen palvelualue vastaa katujen ja muiden yleisten alueiden toteutussuunnittelusta, rakennuttamisesta ja kunnossapidosta sekä kaupungin toimitilojen suunnitteluttamisesta ja rakennuttamisesta sekä vastaa lainsäädännön mukaisesta kadun- ja tienpidosta.

Palvelualueella toimivat seuraavat vastuualueet:

·        Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, jota johtaa infran suunnittelupäällikkö

·        Kaupunkiympäristön rakennuttaminen, jota johtaa infran rakennuttamispäällikkö

·        Kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen, jota johtaa infran aluerakennuttamispäällikkö

·        Kaupunkiympäristön kunnossapito, jota johtaa infran kunnossapitopäällikkö

·        Toimitilojen rakennuttaminen, jota johtaa toimitilojen rakennuttamispäällikkö.

Palvelualuetta johtaa kaupunkirakentamisjohtaja, jonka varahenkilöinä toimivat infran kunnossapitopäällikkö, infran rakennuttamispäällikkö, infran suunnittelupäällikkö, toimitilojen rakennuttamispäällikkö ja infran aluerakennuttamispäällikkö tässä järjestyksessä.

18 § Kaupunkiympäristön rakennuttamisen vastuualueen tehtävät

Vastuualueen tehtävänä on rakennuttaa kaupungin investointiohjelman mukaisesti katuja, toreja, puistoja, siltoja, viheralueita ja muita yleisten alueiden infrarakenteita lukuun ottamatta alueita, jotka kuuluvat aluerakennuttamisen vastuualueelle. Vastuualue kilpailuttaa urakoitsijat ja palveluntuottajat. Vastuualue on osaltaan mukana asiantuntijana infran hankesuunnitelmien ja -korttien laatimisessa. Vastuualue kokoaa ja ylläpitää kaupungin infrainvestointiohjelmaa ja tarvittavia hankelistoja.

Vastuualuetta johtaa infran rakennuttamispäällikkö.

18a § Infran rakennuttamispäällikön tehtävät ja toimivalta

Infran rakennuttamispäällikön yleiset tehtävät on kuvattu tämän päätöksen 43 §:ssä, lähijohtajan tehtävät 44 §:ssä sekä toimivalta henkilöstöasioissa 45 §:ssä, talousasioissa 46 §:ssä ja hankinta-asioissa 47 §:ssä.

Infran rakennuttamispäällikkö:

1. päättää vastuualueellaan infrahankkeisiin liittyvien rakennus- yms. viranomaislupien hakemisesta

2. päättää vastuualueellaan infran rakennuttamishankkeisiin liittyvistä tilapäisistä liikennejärjestelyistä lukuun ottamatta aitaus- ja kaivuulupiin liittyvistä sekä hyväksyy infran rakentamishankkeiden yhteydessä kaduilla toimivat liikenteenohjaajat

Infran rakennuttamispäällikön varahenkilöinä toimii infran aluerakennuttamispäällikkö. 

19 §: Aluerakennuttamisen vastuualueen tehtävät

Vastuualueen tehtävänä on uusilla suurilla asuntoalueilla rakennuttaa kaupungin investointiohjelman mukaisesti katuja, toreja, puistoja, siltoja, viheralueita ja muita yleisten alueiden infrarakenteita sekä hoitaa kiertotalouteen ja pilaantuneisiin maa-alueisiin liittyvät ympäristölupamenettelyt ja vanhoille teollisuusalueille tyypilliset purku- ym. toiminnat.

Vastuualue kilpailuttaa urakoitsijat ja palveluntuottajat.

Vastuualue on osaltaan mukana asiantuntijana infran hankesuunnitelmien ja -korttien laatimisessa. Vastuualue kokoaa ja ylläpitää kaupungin infrainvestointiohjelmaa ja tarvittavia hankelistoja.

Vastuualuetta johtaa infran aluerakennuttamispäällikkö.

19a §: Aluerakennuttamispäällikön tehtävät ja toimivalta

Infran aluerakennuttamispäällikön yleiset tehtävät on kuvattu tämän päätöksen 43 §:ssä, lähijohtajan tehtävät 44 §:ssä sekä toimivalta henkilöstöasioissa 45 §:ssä, talousasioissa 46 §:ssä ja hankinta-asioissa 47 §:ssä.

Infran aluerakennuttamispäällikkö:

1. päättää vastuualueellaan infrahankkeisiin liittyvien rakennus- yms. viranomaislupien hakemisesta

2. päättää vastuualueellaan infran rakennuttamishankkeisiin liittyvistä tilapäisistä liikennejärjestelyistä lukuun ottamatta aitaus- ja kaivuulupiin liittyvistä sekä hyväksyy infran rakentamishankkeiden yhteydessä kaduilla toimivat liikenteenohjaajat

Infran aluerakennuttamispäällikön varahenkilöinä toimii infran rakennuttamispäällikkö. 

36 §:ään lisätään joukkoliikennepalvelujohtajan tehtäviin seuraava kohta:

11. päättää seudullisen joukkoliikenteen osalta vahingonkorvausvaatimuksista kaupunginhallituksen määräämissä rajoissa

37 §:ään lisätään liikennepalvelupäällikön tehtäviin seuraava kohta:

·   ratkaisee hakemukset, jotka koskevat asukas- ja yrityspysäköintilupia sekä yhteiskäyttöautojen z-pysäköintilupia.

45 §:ään lisätään lähijohtajien tehtäviin seuraava kohta, joka samalla poistetaan palvelualuejohtajan tehtävistä:

7.antaa alaiselleen luvan suorittaa määräajan virka- tai työtehtäviä viraston tai muun virka- tai työtehtävien varsinaisen suorituspaikan ulkopuolella, jos se on työn suorittamisen kannalta tarkoituksenmukaista

48 § Allekirjoitusoikeudet

Kiinteän omaisuuden ja rakennusten hankkimiseen ja luovuttamiseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset allekirjoitetaan seuraavasti:

Turun kaupungin puolesta allekirjoitukseen ovat oikeutettuja alla mainitut viranhaltijat aina kaksi yhdessä.

Kaupunginsihteeri Pia Bergström

Hallintojohtaja Harri Lehtinen

Kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski

Tonttipäällikkö Essi Korpela

Valvontalakimies Esa Mettälä

Maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola

Ympäristölakimies Nina Mattila

Lisäksi päätin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden menojen hyväksyjät 1.5.2022 lukien liitteen 1 mukaisesti.

 

Christina Hovi

kaupunkiympäristöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKonsernihallinto, yhteiset palvelut
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Kypa § 126
Liite 1:Menojen hyväksyjät 1.5.2022 lukien