Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta3922.03.20226

2744-2022 (00 04 01, 08 01 00, 02 05 01)

Ikäystävällisyyden lisääminen joukkoliikenteen digipalveluissa -hanke

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan tiedoksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämä valtionavustus. Kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman määräraha hankkeelle, jossa kehitetään joukkoliikenteen digitaalisia palveluita ja niiden opastusta.

Tksjlk § 39

Informaatiosuunnittelija Saana Lehtinen 9.3.2022:

Föli, Valonia ja Turun ammattikorkeakoulu ovat yhdessä hakeneet sosiaali- ja terveysministeriön Kansallisen ikäohjelman määrärahasta rahoitusta hankkeelle, joka on linjassa ikäohjelman tavoitteiden kanssa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt rahoituksen 3.3.2022. Saadun valtionavustuksen avulla toteutetaan Ikäystävällisyyden lisääminen joukkoliikenteen digipalveluissa -niminen hanke 1.3.2022–31.12.2023.

Hankkeen tavoitteena on helpottaa Turun seudun joukkoliikenteen käyttöä ikäihmisille. Hanke keskittyy erityisesti digitaalisten palvelujen käytön helpottamiseen. Työssä pyritään tuloksiin, joita myös muut joukkoliikennetoimijat voivat hyödyntää.

Hankkeeseen kuuluu kolme työpakettia:

1) Fölikaveritoiminnan laajentaminen

Föli käynnisti kesällä 2021 senioreille suunnatun fölikaveritoiminnan, jossa kokeneemmat joukkoliikenteen käyttäjät opastavat kokemattomampia Fölin käytössä. Toimintaa pilotoitiin jo aiemmin GreenSAM – Green Silver Age Mobility -hankkeessa. Opastusta tehtiin pääasiassa Turussa. Työpaketin tavoitteena on levittää toiminta muihin Föli-kuntiin.

Työpaketin toteuttavat Föli ja Valonia.

2) Digiopastuksen kehittäminen

Fölikaveri- ja muussa seniorityössä on huomattu, että Fölin digipalvelujen käytön oppimiseen voi liittyä haasteita. Työpaketissa digioppimisen ja digitaalisten palvelujen käytön tueksi tuotetaan menetelmiä (opaskortit, opasvideo). Digiopastuksen tukimuodot tasa-arvoistavat senioreiden mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluja ja madaltavat kynnystä käyttää kestäviä liikkumismuotoja. Opastuskorttien ja videon sisältö tuotetaan yhdessä ikäihmisten kanssa.

Työpaketin toteuttavat Turun ammattikorkeakoulu ja Föli.

3) Selko-osio föli.fi-verkkosivuille

Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokeskuksen mukaan useampi kuin joka kymmenes suomalainen tarvitsee selkokieltä. Selkokieltä tarvitsevien määrä tulee myös todennäköisesti kasvamaan mm. väestön ikääntyessä. Turun kaupunginvaltuustossa on tehty aloite selkokielisen viestinnän lisäämisestä sekä Fölissä (Rinne ym. 2021) että koko kaupungin viestinnässä (Uusitalo-Heikkinen ym. 2020). Työpaketissa s uunnitellaan selko-osion käyttöliittymä ja sisällöt asiakaslähtöisesti palvelumuotoilua hyödyntäen.

Työpaketin toteuttaa Föli.

Traficomin myöntämän määrärahan suuruus on 96 700 euroa, josta Fölin työn ja ostopalveluiden osuus on 49 700 euroa. Loppuosa koostuu Turun ammattikorkeakoulun ja Valonian työstä.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.