Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta15420.10.20214

6327-2021 (08 01 00, 07 02 01)

Fölikaveritoiminta kesällä 2021

Tiivistelmä:

Föli kokeili kesän ajan senioreiden vertaistukitoimintaa. Kokemukset olivat positiivisia, vaikka koronavirustilanne ja helteinen kesä verottivat toimintaan osallistuneiden määrää.

Tksjlk § 154

Informaatiosuunnittelija Saana Lehtinen 13.10.2021:

Taustaa

Föli aloitti kesällä 2021 senioreille suunnatun fölikaveritoiminnan. Fölikaverit on joukkoliikennettä käyttävistä senioreista koostuva ryhmä, joka kannustaa ja auttaa muita iäkkäämpiä Fölin käytössä. Toiminnan tavoitteena on tuoda ikäihmisille varmuutta bussilla kulkemiseen.

Toiminta käynnistettiin EU-rahoitteisesta GreenSAM – Green Silver Age Mobility -hankkeesta saatujen hyvien kokemusten pohjalta. Hankkeessa edistettiin ikäystävällisyyttä ja senioreiden osallisuutta joukkoliikenteen suunnittelussa. Hanketta on esitelty tarkemmin Tksjlk 26.05.2021 § 86 ja siitä löytyy lisätietoa Greensam.eu -sivustolta.

Fölikaveritoiminta on kehitetty yhdessä senioreiden kanssa. Mukana olleet fölikaverit ovat antaneet aktiivisesti myös muuta palautetta joukkoliikenteen kehittämiseksi. Kesän 2021 fölikavereiden kehitysehdotukset on koottu oheismateriaaliin 1.

Kokemukset

Fölikaveritoiminta oli käynnissä 1.6.–31.8.2021. Toiminta perustui kerran kuussa järjestettäviin Föli-treffeihin, joille kuka tahansa seniori saattoi tulla kuulemaan toiminnasta ja sopimaan tapaamisen fölikaverin kanssa. Fölikaverit löysivät opastettavia myös omista verkostoistaan.

Toiminta toteutettiin yhteystyössä Valonian ja Turun Seudun Vanhustuki ry:n kanssa. Valonia auttoi GreenSAM-hankkeen puitteissa fölikaveritoiminnan organisoinnissa ja markkinoinnissa. Turun Seudun Vanhustuki tarjosi tilat Föli-treffeille ja vakuutuksen fölikavereina toimineille senioreille.

Kahdeksan fölikaveria opasti kesän aikana Fölin käytössä noin 250 henkilöä. Opastus oli esimerkiksi yhdessä bussilla matkustamista, matkakortin ostamista tai reittioppaan käytön harjoittelua. Fölikaverit järjestivät myös retken Naantaliin sekä Kurjenrahkan kansallispuistoon. Lisäksi fölikaverit levittivät aktiivisesti tietoutta fölikaveritoiminnasta mm. flyereita jakamalla.

Osa opastettavista ei ollut käyttänyt joukkoliikennettä pitkään aikaan. Osa käytti bussia, mutta esimerkiksi vain yhtä, tuttua linjaa. Bussissa saatu henkilökohtainen opastus lisäsi varmuutta kulkea joukkoliikenteellä uusiinkin paikkoihin. Erityisen hyödyllistä apu olikin uusiin reitteihin tutustumisessa. Myös Fölin digipalveluihin saattoi tutustua ikätoverin kanssa kiireettömästi. Fölikaveritoiminnassa saatu kokemus oli, että senioreiden kynnys kokeilla uusia digipalvelua on korkea, mutta esimerkiksi reittioppaan käytön oppineet kokivat sen helpottaneen joukkoliikenteen käyttöä merkittävästi.

Toiminnan haasteena oli koronavirustilanne, jonka vuoksi osa ikäihmisistä vältti ihmisten tapaamista ja joukkoliikenteellä kulkemista. Myös helteet verottivat intoa liikkua. Fölikaverit kertoivat haasteeksi myös toiminnan uutuuden: koska tällaista palvelua ei ole ennen ollut tarjolla, avun tarpeessa olevat eivät osanneet sitä etsiä.

Toiminnan jatkaminen

Fölikaveritoimintaa on tarkoitus jatkaa keväällä 2022. Sekä fölikavereilta että opastettavilta saadun palautteen perusteella toimintakausi on jatkossa hyvä käynnistää jo keväällä liukkaimpien kelien päätyttyä. Toimintaa voidaan myös jatkaa syys-lokakuuhun asti.

Föli-treffit olisi hyvä järjestää keskeisemmällä paikalla ja useammin, esimerkiksi viikoittain, jotta osallistumisen kynnys olisi mahdollisimman matala. Toiminta keskittyi ensimmäisenä kesänä Turkuun, mutta jatkossa voidaan toteuttaa esimerkiksi pop up -tyylisiä Föli-treffejä myös muissa kunnissa.

Seitsemän fölikaveria oli innokkaita jatkamaan toiminnassa myös vuonna 2022, yksi oli vielä epävarma jatkosta. Fölikaverit kokivat toiminnan innostavaksi ja antoisaksi: he oppivat itsekin paljon uutta Fölin käyttämisestä.

Opastettavien löytämisen kannalta viestintä- ja muu yhteistyö senioriyhdistysten kanssa on tärkeää myös jatkossa.

Oheismateriaali 1Fölikavereilta Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä tiedoksi fölikaveritoiminnan tulokset sekä fölikavereiden ehdotukset Fölin toiminnan kehittämiseksi ikäystävällisemmäksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.