Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10416.06.20213

7511-2021 (02 08 00, 08 01 00)

Koulumatkatuen muutokset ja hinnoittelu

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Kelan koulumatkatukituotteena tarjotaan 1.8.2021 alkaen kaikille opiskelijoille 30 vrk joustavaa Kela-kausikorttia ja että koulumatkatuetun joustavan Kela-kausikortin hintaportaat ovat jatkossa 30 vrk 28 € ja 10 vrk 15 €.

Tksjlk § 104

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 10.6.2021:

Tausta:

Kelan koulumatkatukeen on tulossa muutoksia 1.8.2021 alkaen. Muutoksen taustalla on uusi oppivelvollisuuslaki, jonka myötä oppivelvollisuus päättyy, kun oppivelvollinen täyttää 18-vuotta. Oppivelvollisuuden laajentaminen tulee voimaan ikäluokka kerrallaan. Ensimmäinen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva ikäluokka on peruskoulunsa vuonna 2021 päättävät nuoret eli pääsääntöisesti vuonna 2005 syntyneet.

Koulumatkatuen maksuttomuutta sovelletaan niihin oppivelvollisiin opiskelijoihin, jotka jatkavat peruskoulun jälkeisiä opintoja 1.8.2021 tai sen jälkeen. Koulutus, jossa oppivelvollisuutta voi suorittaa, on maksutonta sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.

Muutokset koulumatkatukeen

Maksuttomaan koulumatkaa oikeutettujen oppilaiden määrä tulee kasvamaan ikäluokka kerrallaan.

Opiskelijan kulkemista ja siten lipputarvetta tarkastellaan jatkossa kuukausikohtaisesti. Opiskelijalla voi olla oikeus maksuttomaan tukeen, puolikkaan kuun tukeen tai täyden kuun tukeen.

Koko kuukauden tuen lisäksi on siis tulossa puolen kuukauden tuki:

Lipunmyyjän tulee myydä se lipputuote, joka on merkitty oppilaan ostotodistukseen.

Lainmuutos ei muuta sellaisen opiskelijan lipputarvetta, joka kulkee säännöllisesti lähes joka arkipäivä oppilaitokseen.  

Jatkossa on ehdottomasti laskutettava kelaa perustuen toteutuneisiin opiskelijoiden latauksiin.

Muutokset Fölin kannalta

Jatkossa koulumatkatukien laskutus Kelalta tulee tapahtua kuukausikohtaisesti. Oppilaalla voi olla oikeus täyteen tukeen, puolikkaan kuun tukeen tai ei ollenkaan tukeen. Lisäksi oppilas voi olla oikeutettu maksuttomaan koulumatkaan. Oppilaitokset ilmoittavat opiskelijoiden tiedot Fölille.

Laskutuksen tulee jatkossa perustua toteutuneisiin opiskelijoiden latauksiin.

Fölillä ei ole tuotevalikoimassa puolen kuun etuun soveltuvaa lipputuotetta. Lautakunnalle esitetään, että kaikki opiskelijat saavat saman 30 vuorokauden Kela-kausikortin riippumatta siitä ovatko he oikeutettuja puolen kuun tai täyden kuun etuun. Tuote toteutetaan joustavana kausikorttina, jolloin kuussa, jolloin etu loppuu, voidaan ladata myös pienempi määrä päiviä.

Lisäksi ehdotetaan, että maksullisia Kela-koulumatkoja käyttäville annetaan jatkossa 30 vrk kausituote 10 euron alennuksella hintaan 28€ (sis alv 10%) sekä joustavana kausikorttina 10 vuorokautta 15€ (sis alv 10%). Samalla poistetaan ilmaisen ensimmäisen kuukauden alennus. Alennuksella on tarkoitus houkutella opiskelijoita palauttamaan koulumatkatukihakemuksia nykyistä enemmän ja nostaa laskutettava koulumatkatuen määrää.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, asiakaspalvelu
tiedLehtinen Saana
tiedMartinez Sinikka
tiedPalenius Kati
tpvPihlava Topias
tiedRiski Jaana
tiedSinokki Tiina
tpvTaavetinkangas Juho