Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8626.05.20213

6327-2021 (08 01 00, 07 02 01)

Ikäystävällistä joukkoliikennettä GreenSAM-hankkeessa - fölikaveritoiminta käynnistyy

Tiivistelmä:

Föli ja Valonia ovat yhteistyössä edistäneet ikäystävällistä joukkoliikennettä ja pilotoineet senioreiden mentorointimallia. Kokemusten pohjalta on kehitetty malli fölikaveritoiminnalle, jonka tavoitteena on rohkaista ja madaltaa ikäihmisten kynnystä Fölin käyttöön vertaistuen avulla. Työtä on tehty osana kansainvälistä GreenSAM - Green Silver Age Mobility hanketta (1/2019-9/2021). Valonian projektiasiantuntija Silja Ngobese esittelee hankkeen tuloksia ja Fölin informaatiosuunnittelija Saana Lehtinen esittelee fölikaveritoimintaa lautakunnalle kokouksessa.

Tksjlk § 86

Projektiasiantuntija Silja Ngobese 18.5.2021:

EU-rahoitteisessa GreenSAM – Green Silver Age Mobility -hankkeessa (1/2019–9/2021) keskitytään ikääntyvän väestön osallisuuden lisäämiseen kestävien liikkumismuotojen suunnittelussa ja päätöksenteossa. Tavoitteena on edistää siirtymistä ympäristöystävällisiin liikkumismuotoihin ikäihmisten liikkumiseen liittyvät erityistarpeet huomioiden. Varsinais-Suomessa yli 65-vuotiaita on lähes neljännes ( 23,7 %). Ikääntyvä väestö on myös aktiivista ja kulkee paljon, joten yhä tärkeämpää on suunnitella liikkumisen palveluja ikäystävällisyyden ja myös kohderyhmän houkuttelevuuden näkökulmista.

Eri partnerikaupungeissa on kehitetty ja pilotoitu erilaisia osallistavia menetelmiä. Mukana hankkeessa ovat seuraavat kaupunki- ja kuntatoimijat sekä tutkimusorganisaatiot: Valonia / Varsinais-Suomen liitto, Turun ammattikorkeakoulu, Free and Hanseatic City of Hamburg (päätoteuttaja), City of Aarhus, Tartu City Government, City of Riga, Municipality of Gdansk ja Institute of Baltic Studies (Tartu).

Fölissä on testattu senioreiden mentorointimallia, jossa seniorit opastavat ja rohkaisevat toisiaan palvelujen käytössä ja niiden kokeilemisessa. Pilotista saatiin hyviä tuloksia. Pilottiryhmässä olleet seniorit oppivat ja innostuivat avun myötä käyttämään esimerkiksi Fölin digitaalisia palveluja. Toiset oppivat kulkemaan bussilla harrastuksiin ja asioille ja päätyivät valitsemaan bussin oman auton sijaan. Kokeilussa testattiin myös kaupunkipyöriä ja senioreilta saatiin arvokasta palautetta ja kokemuksia eri palvelujen käytöstä.

Eri kaupunkien pilottien hyvistä kokemuksista ja opeista on tehty kaikille liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoille sekä muille kiinnostuneille työkalupakki vuorovaikutteisen suunnittelun keinoista.  Atlas on participative approaches to age-friendly green mobility kokoaa yhteen taustatietoa ikäystävällisen liikkumisen ja kaupungin suunnittelulle. Materiaalit löytyvät osoitteesta greensam.eu

Hankkeen loppukonferenssi ja -seminaari järjestetään virtuaalisena 8.-9.9.2021.

Informaatiosuunnittelija Saana Lehtinen 18.5.2021:

GreenSAM-hankkeessa saatujen hyvien kokemusten myötä Seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt mahdollisuutta tarjota vertaistukityyppistä opastusta osana Fölin palveluja. Toimintaa kokeillaan kesällä 2021, jonka perusteella toimintaa voidaan jatkaa tulevina vuosina ja kehittää edelleen.

Fölikaveritoiminta on suunnattu senioreille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet joukkoliikennettä tai kokevat joukkoliikenteen käytön vielä haasteelliseksi. Apu voi liittyä esimerkiksi oikean linjan tai bussipysäkin löytämiseen tai Fölin sähköisten palveluiden käyttöön. Toiminnan tavoitteena on tuoda ikäihmisille varmuutta bussilla kulkemiseen, mikä auttaa valitsemaan bussin kulkuvälineeksi jatkossa yhä useammin.

Toiminnan periaatteet on suunniteltua yhteistyössä Valonian sekä Turun Seudun Vanhustuki ry:n kanssa. Fölikaverina toimimisesta kiinnostuneiden senioreiden kanssa järjestettiin toukokuun 2021 alussa työpaja, jossa toimintaan saatiin arvokasta ikäihmisten näkökulmaa.

Turun Seudun Vanhustuki ry on luvannut tarjota maksutta tilansa käyttöön Föli-treffien järjestämistä varten. Lisäksi fölikavereina toimivat seniorit saavat vakuutuksen yhdistyksen kautta. Vanhustuen kautta on myös mahdollista tavoittaa senioreita, jotka eivät vielä käytä bussia ja joita on siksi vaikea tavoittaa Fölin kanavien kautta. GreenSAM-hankkeen tiimoilta on kontaktoitu myös muita yhdistyksiä ja yhteisöjä, joiden kautta tietoa fölikaveritoiminnasta voidaan levittää.

Ensimmäisenä vuonna fölikaveritoimintaa järjestetään kesäkuusta elokuuhun. Toiminta pohjautuu kerran kuukaudessa järjestettäviin Föli-treffeihin, jotka järjestetään Turun Seudun Vanhustuen tiloissa. Tilaisuuteen voi osallistua kuka tahansa seniori. Paikalla on vapaaehtoisia fölikavereita sekä Fölin edustaja, joka kertoo perusasioita bussin käyttämisestä. Föli-treffien päätteeksi voi lähteä tekemään bussimatkan fölikaverin kanssa tai sopia yhteisen matkustuskerran jollekin muulle päivälle.

Föli-treffit järjestetään to 3.6. klo 14, to 29.7. klo 14 ja pe 20.8. klo 14 Turun seudun Vanhustuki ry:n tiloissa (Läntinen Pitkäkatu 33, Turku).

Opastusta tarvitsevat maksavat itse matkalippunsa, mutta toiminta on muuten maksutonta.

Opastajia eli fölikavereita on ensimmäisenä vuonna mukana noin 10 henkeä. Fölikaverit raportoivat opastuskäynneistään kuukausittain. Raporttiin kirjataan opastuskerrat: päivämäärä, opastettavan nimi sekä opastuksen luonne: oliko kyseessä esimerkiksi bussimatka, yhdessä tehty käynti Fölin palvelupisteeseen tai jonkin sähköisen palvelun opettelua. Opastusta voi tehdä yhdelle tai useammalle hengelle samaan aikaan. Fölikaverit saavat vastineeksi toiminnastaan Fölin kausikortin, joka on voimassa niinä kuukausina, joina toimintaan osallistuu. Toimintaan osallistumisesta tehdään sopimus Fölin, fölikaverin sekä Turun Seudun Vanhustuki ry:n kanssa.

Toiminnasta kerätään palautetta ja kokemuksia kuukausittain Föli-treffien yhteydessä. Lisäksi seurataan fölikavereiden täyttämistä raporteista muun muassa opastettavien määrää. Ensimmäisen kesän perusteella päätetään toiminnan kehittämisestä.

Oheismateriaali 1Fölikaverit, Tksjlk 26.5.

Oheismateriaali 2Ikäystävällistä joukkoliikennettä Fölissä - GreenSAM-hankkeen tuloksia

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä esityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.