Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4812.03.20213

3215-2021 (08 01 00, 09 06 00)

Fölin matkaehtojen päivittäminen ja maskipakon lisääminen

Tiivistelmä:

Fölin matkaehtoihin lisätään matkustajia koskeva velvoite käyttää maskia COVID-19 epidemiatilanteen nopean muuttumisen vuoksi 15.3.2021 alkaen. Lisäksi liikennöitsijöitä velvoitetaan noudattamaan Työterveyslaitoksen kuljetusalalle antamaa ohjetta tautitartuntojen ehkäisemiksi.

Tksjlk § 48

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 11.3.2021

COVID-19 epidemiatilanne on pahentunut, valtakunnassa on siirrytty osittain poikkeusoloihin, ja turvallisen joukkoliikennematkustamisen mahdollistaminen on korostunut. VR on päivittänyt maskipakon omiin matkaehtoihinsa, ja junissa tulee käyttää maskia 11.3.2021 alkaen. HSL tulee päivittämään ohjeistustaan, ja vaatii maskien käyttöä joukkoliikenteessä 13.3.2021 alkaen.

Tilanteen perusteella esitetään, että Fölin matkaehtoihin lisätään toistaiseksi voimassa oleva kohta:

”Toistaiseksi voimassa oleva velvoite maskin käyttöön Fölin liikenteessä.

Kaikkien Fölin liikenteessä matkustavien tulee 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia. Velvoite liittyy Varsinais-Suomen heikentyneeseen koronaepidemiatilanteeseen. Velvoite ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia eikä henkilöitä, joilla on terveydellisiä esteitä maskin käytölle.”

Kohdan esitetään olevan voimassa enintään 30.6.2021 asti, ellei sitä päätetä poistaa ehdoista aiemmin, epidemiatilanteen helpottumisen myötä. Matkaehdot koskevat Fölin ja asiakkaiden välisiä uusia asiakassuhteita maanantaista 15.3.2021 alkaen.

Samalla on tarve korostaa Fölin sopimusliikennöitsijöiden roolia terveysturvallisuudessa. Kuljettajien terveyteen ja liikennöitsijöiden toimiin liittyen ohjeistava taho on Työterveyslaitos. Työterveyslaitos on jo ohjeistanut COVID-19 tautitartuntojen ehkäisystä (https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-kuljetusalalle) mm. seuraavaa:

Työterveyslaitoksen ohjeistus koskee liikennöitsijöitä automaattisesti. Kuitenkin pandemiatilanteen heikkenemisen vuoksi esitetään, että asiaa korostetaan ja lautakunta toteaa, että Fölin sopimusliikennöitsijöiden tulee noudattaa Työterveyslaitoksen antamaa ohjetta, ja varmistaa sekä kuljettajien että matkustajien terveysturvallinen matkustaminen.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Fölin matkaehtoja päivitetään 15.3.2021 alkaen seuraavasti:

Kaikkien Fölin liikenteessä matkustavien tulee 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia. Velvoite liittyy Varsinais-Suomen heikentyneeseen koronaepidemiatilanteeseen. Velvoite ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia eikä henkilöitä, joilla on terveydellisiä esteitä maskin käytölle.

Lisäys on voimassa 30.6.2021 asti, tai kunnes se erillisellä päätöksellä kumotaan.

Lisäksi lautakunta päättää, että Fölin sopimusliikennöitsijöiden tulee sopimusliikennettä koskevassa toiminnassaan noudattaa Työterveyslaitoksen antamaa ohjetta kuljetusalalle henkilöliikenteeseen COVID-19-tautitartuntojen ehkäisemiseksi.

Tämä pöytäkirjan kohta tarkastetaan heti kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvLS-Liikennelinjat Oy
tpvLänsilinjat Oy
tpvSavonlinja Oy
tpvTarjousyhteenliittymä Liikenne Vesma Oy ja Jalon Liikenne Oy
tpvTurun Kaupunkiliikenne Oy
tpvTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tpvV-S Bussipalvelut Oy
tpvXXXXX