Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta19309.12.20209

7177-2019 (02 02 00)

Peruskoulun opetusryhmien maksuttoman joukkoliikenteen selvitys

Tiivistelmä:

Lautakunnalle tuodaan selvitys peruskoulujen opetusryhmien maksuttomaan kulkemiseen liittyen Turun kaupunginvaltuuston toimenpidepyynnön mukaisesti.

Tksjlk § 193

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 2.12.2020:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 11.11.2019 § 161 kaupungin sopeuttamistoimenpiteistä. Yksi toimenpiteistä oli Opetusryhmien maksuttoman joukkoliikenteen selvitys. Sopeuttamistoimenpiteen selvitys oli seuraava: ”Vuonna 2020 selvitetään kokonaisuutena mahdollisimman kustannusneutraali malli peruskoulun opetusryhmien maksuttomaan joukkoliikenteeseen koulupäivien aikana 8-16.”

Joukkoliikennepalvelujohtaja Korte ja sivistystoimialan toimialajohtaja Jalonen ovat valmistelleet vastausta opetusryhmien matkoja koskeneeseen aloitteeseen vuonna 2019 ja päivittäneet tilanteen 17.11.2020. Sekä seudullisen joukkoliikenteen että sivistystoimialan mukaan opetusryhmien matkustaminen koulupäivien aikana voidaan järjestää tietyin rajoituksin. 

Sivistystoimialan mukaan oppilasryhmien maksuton liikkuminen esim. 8.30-14.30 on perusteltu. Sekä kaupunginvaltuusto että hallitusohjelma korostavat lähiöiden aseman kehittämistä. Turkulaiset koulut ovat lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa, koska keskustan kouluilla on mahdollisuus ilman joukkoliikenteen palveluita käyttää monipuolisesti keskustan monipuolisia palveluita. Erityisesti perusopetuksen opetussuunnitelma lähtee liikkeelle ilmiöpohjaisuudesta ja siitä, että opetusta pitäisi siirtää ulos luokkahuoneesta. Sivistystoimialan näkemyksen mukaan oppilasryhmien liikkuminen on kuitenkin siinä määrin vähäistä, että esimerkiksi vuorotarjontaa ei tarvitse lisätä. Toisaalta toimialan ja joukkoliikenteen tulee ohjeistaa kouluja siten, että useampi oppilasryhmä ei pyrkisi samaan linja-autovuoroon. Sivistystoimiala on käyttänyt vuosittain muihin kuin lakisääteisiin (koulukuljetus) kuljetuksiin noin 200.000 euroa, josta osa on käytetty tilausbussien hankintaan.

Silloin kun Föli perustettiin, seudun kouluista tuli positiivista palautetta siitä, että koulut kokivat Fölin hinnat erittäin edullisiksi ja lisäsivät matkustustaan. Opettajan johdolla tehdyistä koululaismatkoista peritään laskutuksella 1,30 euroa (alv 0) kutakin opettajan ja oppilaan matkaa kohti, ja matka sisältää kahden tunnin vaihto-oikeuden. Hinta on sama kaikissa kunnissa.

Fölillä kuljetaan aina muun asiakasliikenteen mukana, eikä Föli järjestä tilausbusseja eikä itse omista busseja. Varsinaiset tilausajot luokkaretkille tms. koulut järjestävät itse.

Turussa kouluissa on toivottu sitä, että kouluja ei laskutettaisi erikseen koululuokkien matkoista, jotta oppimismatkoille voitaisiin lähteä nykyistä useammin. Keskitetystä laskutuksesta on keskusteltu Turun sivistystoimialan ja Fölin välillä muutamia vuosia sitten. Tällä hetkellä Föli laskuttaa opettajien luotollisista korteista Turun perusopetuksessa yhteensä noin 100.000 euroa vuodessa, mutta on tiedossa, että kouluilla olisi huomattavasti suurempi tarve käyttää joukkoliikennettä lukuvuoden aikana.

Föli on kehittänyt merkittävästi mm. luontopalveluitaan. Vesibussi on linja-auton ohella suosittu kulkuväline Ruissaloon. Föli ja Pöytyän kunta järjestävät joukkoliikennettä Kuhankuonolle. Joukkoliikennetarjonta kokonaisuudessaan erityisesti Turun sisäisessä liikenteessä on hyvä.

Kaupungin toiminnassa pyritään siihen, että sisäisessäkin laskutuksessa käytetään ”aiheuttaja maksaa” -periaatetta. Uusi ratkaisu ei saa vähentää joukkoliikenteen tuloja eikä vaarantaa nykyisenkaltaista, noin 1,30 euron tuloa nousua kohden. Esityksen tarkoituksena lienee, että kustannukset maksetaan kokonaisuudessaan sivistystoimialalta eikä lainkaan kouluilta.

Seudullisen joukkoliikenteen näkemyksen mukaan uutta laskutustapaa ja koululuokkien vapaata liikkumista busseissa voitaisiin kokeilla Turussa, jossa ainoana on myös tullut esille pyyntöjä sekä aloite asiasta. Tällöin Turun sivistystoimi maksaisi joukkoliikenteelle yhteissumman, joka käytettäisiin sekä Turun että seudun matkojen korvaamiseen. Seudullinen joukkoliikenne maksaisi em. yhteissummasta mahdolliset muiden kuntien sisäisessä liikenteessä tehdyt matkat, eli muille kunnille ei aiheutuisi uudesta tavasta tu-lomenetystä.

On odotettavissa, että koululuokkien matkustus kasvaisi merkittävästi. Seudullisen joukkoliikenteen arvio on, että koululaisten matkamäärä koulupäivien aikana vähintään kolminkertaistuisi nykyisestä. Mahdollinen kokeilu koskisi Turun kaupungin perusopetusta antavia kouluja (luokat esikoulusta yhdeksänteen luokkaan). Tämä selvitys ei koske yksityisiä kouluja vaan vain niitä, joissa Turun sivistystoimiala olisi maksajana.

Jos kokeilu päätetään toteuttaa, Föliä ei tule velvoittaa lisäämään vuoroja reiteille koululuokkien matkustuksen vuoksi, vaan koulut sovittavat kulkemisensa Fölin aikataulujen mukaan. Seudullinen joukkoliikenne laskuttaisi Turun sivistystoimialalta 300.000 euroa (alv 0) vuodessa korvauksena vapaasta joukkoliikenteen käyttöoikeudesta. Matkamääriä seurattaisiin kuitenkin samaan tapaan kuin nytkin, eli matkakortit leimattaisiin kulkuvälineissä. Leimaukset olisivat nollahintaisia, mutta niiden avulla pystyttäisiin seuraamaan käyttömäärää eri linjoilla.

Jos peruskoulun opetusryhmille annetaan maksuton kulkemisoikeus joukkoliikenteessä, tulee tämä päättää erikseen. Opetusryhmien maksuttomat matkat eivät ole sivistystoimialan talousarviossa vuodelle 2021, joten muutos olisi tehtävissä vuodesta 2022 alkaen. Todennäköisesti ainakaan keväällä 2021 ei muutenkaan ole tarvetta opetusryhmien matkoille koronaepidemian todennäköisesti jatkuessa.

Seudullinen joukkoliikenne on keskustellut asiasta kaupunkiseudun valmistelevassa virkamiestyöryhmässä 20.11.2020. Asia on annettu tiedoksi myös Fölin seurantakokoukselle (kuntajohtajakokous) 1.12.2020. Koska kyse ei ole asiakasmaksuihin liittyvästä asiasta, Turku voi yksin kokeilla opetusryhmien matkustusta. Muissa Föli-kunnissa ei ole ilmennyt tarvetta vastaavalle muutokselle, vaan koulut ovat olleet tyytyväisiä nykyiseen, koulukohtaiseen veloitukseen.

Sivistystoimialalta on tullut toive, että opetusryhmien matkustus rajattaisiin kokeilussa vain Turun alueelle sekä Kuhankuonolle, jos sinne ajetaan kouluvuoden arkipäivinä.

Sopeuttamistoimenpiteessä mainittu ajankohta 8-16 ei ole toivottava, koska se ajoittuu päällekkäin ruuhka-aikojen kanssa, eikä busseissa tällöin ole tilaa koululaisryhmille. Opetusryhmien matkat tulisi ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle.

Koulut ostavat ennakkokertalippuja oppilaille erilaisia erikseen tehtäviä siirtymisiä varten. Tämä selvitys ei koske näitä lippuja, sillä tällöin kyse ei ole opetusryhmien yhteisistä matkoista.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedXXXXX