Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta

 

   Aloite liikenne-etuuskokeilusta linjoilla 6, 7 ja 7A.

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne eli kansankielisesti ilmaistuna Föli on hyvin toimiva kokonaisuus ja saa käyttäjiltä pääsääntöisesti hyvän arvosanan. Käyttäjäkunnassa ovat kuitenkin huomattavan aliedustettuina työssäkäyvät miehet. Kyse on merkittävän kokoisesta matkustajapotentiaalista. Heidät voidaan saada oman auton sijasta käyttämään joukkoliikennettä vain, jos matkustaminen on vaivatonta ja ennen kaikkea nopeaa. Esimerkiksi joukkoliikenteen edullisuus ei ilmeisesti ole riittävä peruste luopua oman auton käytöstä työmatkoilla.

 

Joukkoliikenteen nopeuteen voidaan merkittävästi vaikuttaa vihreällä aallolla, eli joukkoliikenne-etuuksilla. Etuudet ovat olleet mm. Helsingissä ja Tampereella jo pitkään käytössä. Tekniikka on siis jo olemassa.

 

Liikenne-etuuksilla voidaan selkeästi vaikuttaa ajoneuvojen täsmällisyyteen ja matka-aikaan, ilman että muu liikenne sanottavasti häiriintyy. Näiden vaikutusten lisäksi etuuksien avulla saadaan vaikutettua positiivisesti myös kustannuksiin sekä ennen kaikkea matkustajien kokemaan palvelutasoon ja joukkoliikenteen houkuttelevuuteen matkan nopeutuessa ja täsmällisyyden parantuessa.

 

Koska bussit käyttävät vielä vuosia dieselpolttoainetta, etuudet vähentävät ilmastolle haitallisia päästöjä, kun raskas liikenne ei joudu odottamaan liikennevaloissa.

Etuuksien käyttöönotolla on myönteisiä vaikutuksia niin matkustajille, ilmastolle kuin liikennöitsijöillekin. Kielteisiä vaikutuksia ei oikeastaan ole.

Valoetuuksien käyttöönoton kustannukset ovat hyötyihin nähden marginaaliset. Kyseisillä reiteillä riittänee katutason yläpuolelle kiinnitettävät ohjainmodeemit, jolloin maakaapelointia ei tarvita.

 

Ehdotamme, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta puoltaa aloitetta ja päättää esittää Turun, Liedon, Naantalin, Kaarinan ja Raision toimivaltaisille elimille, että linjoilla 6, 7 ja 7A aloitetaan puolen vuoden liikenne-etuuskokeilu. Kokeilujakson kokemuksista kerätyn tiedon pohjalta päätetään jatkotoimista.

 

 

   Turussa 26.8.2020

 

 

   __________________________

   Matti Naavasalo (PS)

 

 

 

   __________________________

   Juha Heikkilä (Vas)