Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta21112.12.20186

14420-2018 (08 01 00)

Luopuminen Fölin aikataulukirjojen postittamisesta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että aikataulukirjoja ei enää postiteta kotitalouksiin huhtikuusta 2019 lähtien. Postituksesta luopuminen on yksi Turun kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksen edellyttämistä säästökohteista.

Tksjlk § 211

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 4.12.2018:

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt alentaa joukkoliikenteen nettolukua noin miljoonalla eurolla ja kirjannut seuraavat säästöehdotukset:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on toimivaltainen päättämään siitä, millä tavalla se toteuttaa joukkoliikenteessä Turun kaupunginvaltuuston asettamat säästötavoitteet. Turun kaupunginvaltuuston päättämä säästötavoite koskee Turun Föli-kustannuksia. Fölin painettujen aikataulukirjojen postittamisesta luopuminen koskettaa kuitenkin koko Föli-aluetta.

Aikataulukirjojen postittaminen kotitalouksiin maksaa noin 22.000 euroa. Aikataulukirjoja postitetaan kahdesti vuodessa eli kustannus on noin 44.000 euroa vuodessa. Lisäksi jos aikataulukirjoja ei enää postiteta, ei tarvita enää 180.000 kappaleen painosta aikataulukirjoista. Seudullinen joukkoliikenne arvioi, että uudessa tilanteessa noin 60.000 kappaleen painos tulee riittämään. Painatuskustannukset alenevat arviolta 30.000 euroa.

Fölin nettisivuilla on noin 400.000 käyntiä kuukaudessa. Suurin osa kävijöistä käyttää reittiopasta tai hakee muutoin aikataulutietoja nettisivulta. Yhä useammat joukkoliikenteen asiakkaat eivät enää käytä aikataulukirjoja, sillä he käyttävät nettiaikatauluja ja reaaliaikaista aikataulutietoa.

On todennäköistä, että aikataulukirjojen postittamisesta luopumisella ei ole vaikutusta Fölin asiakasmäärään. Osalle joukkoliikenteen asiakkaista ja potentiaalisista asiakkaista aikataulukirjan puute saattaa olla este joukkoliikenteen käytölle, ja siksi Seudullisen joukkoliikenteen tulee sopia paikat, joista aikataulukirjan voi hakea hyvissä ajoin ennen aikataulukauden vaihtumista. Fölin palvelupisteiden ja latauspisteiden lisäksi voidaan sopia joistakin muista hakupaikoista. Aikataulukirjoja tulee toimittaa myös palvelutaloihin jne. Suurin aikataulukirjoja käyttävä ryhmä ovat todennäköisesti seniorimatkustajat.

Aikataulukirjasta löytyy aikataulujen lisäksi tietoa esimerkiksi matkaehdoista, liikennöintipoikkeuksista ja uusista palveluista. Nämä tiedot löytyvät edelleen netistä, mutta jatkossa matkaehdot ovat saatavissa painettuina myös Fölin palvelupisteistä.

Luopuminen aikataulukirjojen postittamisesta vähentää kaikkien Föli-kuntien kustannuksia. Kustannukset alenevat arviolta 64.000 euroa vuodessa; Postituskulut vähenevät 44.000 euroa vuodessa ja painatuskulut 30.000 euroa vuodessa. Jakelupisteiden järjestäminen ja kuljetukset lisäävät kustannuksia arviolta 5.000 euroa vuodessa. Aikataulukauden muutoksen informointiin tulee varata 5.000 euroa, sillä monille aikataulukirjan tulo kotiin on ollut muistutus aikataulukauden vaihtumisesta, vaikka aikataulukirjalle ei sen jälkeen olisikaan ollut käyttöä.

Koska postitus- ja painokulut jaetaan asukasluvun mukaan, Turun säästö postituksen ja painatusten osalta on noin 42.000 euroa vuonna 2019.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää luopua aikataulukirjojen postittamisesta 1.4.2019 alkaen.

PäätösTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti Naavasalon Ekrothin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi ja samalla velvoittaa virkamiehet valmistelemaan vaihtoehtoisia säästökohteita ennen asian seuraavaa käsittelyä.

Jakelu

palKorte Sirpa