Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20912.12.20184

13679-2018 (02 05 01, 08 01 00)

Valtionavustus suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen digitalisaation ja palveluistumisen edistämiseksi

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 209

Liikenneviraston tiedote 16.11.2018:

Liikennevirasto käynnistää joukkoliikenteen kehittämisrahoituksen suurille kaupunkiseuduille. Liikennevirasto myöntää suurille kaupunkiseuduille joukkoliikenteen valtionavustusta valtion talousarvion momentin 31.30.63.09 mukaisesti. Valtionavustuksen myöntämistä säätelee valtionavustuslaki (688/2001) sekä valtioneuvoston asetus liikenteen palvelujen valtionavustuksista (509/2018). 

Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä esitti liikenteen päästövähennyksiin liittyen kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen kehittämiseksi lisärahoitusta suurille kaupunkiseuduille. Valtionrahoitus on suuruudeltaan 3,5 miljoonaa euroa vuosille 2018-2021. Valtiontalousarviossa oleva rahoitus on kolmivuotinen siirtomääräraha.

Valtion talousarviossa 2018 mukaan energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden edistämiseksi valtio avustaa suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen kehittämistä digitalisaation ja liikenteen palveluistumisen edistämiseksi 3,5 miljoonalla eurolla. 

Avustusta voidaan myöntää voimassa olevan valtionavustusasetuksen mukaan enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hankkeen saamaa muuta valtionavustusta tai vastaava tukimuotoa ei katsota hankkeen omarahoitusosuudeksi. 

Avustusta voidaan myöntää hankkeisiin joukkoliikenteen digitalisaation ja palveluistumisen kehittämiseksi osana hallitusohjelman kärkihankkeen tavoitteita liikenteen digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön luomiseksi. Avustuksen tarkoituksena on myös parantaa suurten kaupunkien valmiuksia toimia alustana digitaalisille ja automattisille ratkaisuille sekä näihin liittyville pilotoinneille.

Avustuksen tarkoitus on edistää kaupunkien mahdollisuuksia toimia alustana laajasti erilaisia digitaalisia palveluita, tietopääomaa ja automaatiota edistäville hankkeille seuraavien reunaehtojen ja tavoitteiden mukaisesti:

Hakemuksia toivotaan erityisesti seuraaviin teemoihin 

  1. Lippu- ja maksujärjestelmien kehittäminen
  2. Liikenteen automaatio
  3. Muut liikenne palveluna –hankkeet

Hakemukset pitää jättää viimeistään joulukuun 31. päivänä 2018.

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 4.12.2018:

Seudullinen joukkoliikenne on laatinut hankesuunnitelman lähimaksamisen toteuttamiseksi Fölissä. Hankesuunnitelma on kokouksen oheismateriaalina.

Joulukuun aikana käydään vielä keskustelua mm. liikenteen automaatioon liittyvistä hakutarpeista. Siksi lautakunnalle ehdotetaan, että se valtuuttaa Seudullisen joukkoliikenteen edelleen määrittelemään tarpeet ja hakemaan valtionavustusta suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen digitalisaation ja palveluistumisen edistämiseksi.

Oheismateriaali 1Lähimaksaminen Fölissä; Hankesuunnitelma

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hakea Fölin lähimaksuhankkeelle valtionavustusta suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen digitalisaation ja palveluistumisen edistämiseksi.

Samalla lautakunta valtuuttaa Seudullisen joukkoliikenteen määrittelemään hakemuksen tarkemman sisällön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuoppala Pirjo
tpvPihlava Topias