Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta21212.12.20187

14402-2018 (08 01 00)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen kesäaikataulut 2019

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen kesäaikataulut esitetään tulemaan voimaan 23.4.2019 alkaen. Aikataulut laadittaisiin pääsääntöisesti edellisen kesän kaltaisina ottaen huomioon budjettivarauksissa esitetyt muutokset. Talviaikatauluihin tehdyt muutokset otetaan huomioon kesäaikatauluihin.

Tksjlk § 212

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 4.12.2018:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen talviaikataulut ovat voimassa 22.4.2019 saakka. Kesäaikataulukauden tulee siis alkaa 23.4.2019 ja sen esitetään olevan voimassa 22.9.2019 saakka. Tämä noudattaa Turussa pitkään käytössä ollutta kesäaikataulukautta. Kesäaikatauluissa on noudatettu harvennettua liikennöintiä osalla linjoista keskikesällä. Tämä jakso ajoittuu 3.6. - 11.8. ajalle. Koululaislinjojen liikennöinti alkaa koulujen alkaessa 14.8. keskiviikkona.

Työmatkalinjoja ei ole pääsääntöisesti ajettu teollisuuden lomakautena heinäkuussa. Tämä ajoittuu tänä vuonna 1.7. – 28.7. väliselle ajalle. Esitetään, että mainittuna aikana ei ajeta työmatkalinjoja lukuun ottamatta eräitä Pernon telakalle liikennöiviä vuoroja.

Seudullisille linjoille ja kuntien sisäisille linjoille esitetään, että niitä pääsääntöisesti liikennöidään kesän 2018 aikataulujen mukaisesti niin koulujen kesäloman aikana kuin kouluvuoden aikana. Lisäksi kesäaikatauluihin otetaan huomioon talvikaudelle 2018 – 2019 tehdyt aikataulu- ja reittimuutokset. Budjettivarauksen perusteella esitetään, että juhannusaattona 21.6. liikennöidään normaalein lauantaiaikatauluin ja juhannuspäivänä 22.6. liikennöidään normaalein pyhäaikatauluin. Myös yölinjat ajettaisiin juhannuksena normaalisti perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä.

Budjettivaraukseen perustuen esitetään, että Turun sisäisten linjojen 1, 2, 18, 42, 50 ja 60 liikennöinti arkipäivinä aloitetaan nykyistä aikaisemmin siten, että ensimmäiset vuorot ovat keskustassa viiteen mennessä ja että liikennöinti päättyy illalla noin tuntia nykyistä myöhemmin. Myös seutulinjoille 6 ja 7 esitetään arkipäivinä liikennöinnin aloittamista tuntia aikaisemmin. Näillä muutoksilla mahdollistetaan työmatkaliikennettä kello kuudeksi aamulla sekä illalla paluuliikennettä.

Linjoille 6 ja 7 esitetään koulujen kesäloman ajaksi arkipäiville samaa vuoroväliä kuin kouluvuoden aikana. Myös pyhäpäiville esitetään vuorovälin lyhentämistä 20 minuuttiin Turun ja Naantalin välillä, jolloin sekä Kaarinan ja Turun että Liedon ja Turun välillä vuoroväli muuttuu 40 minuuttiin. Raision ja Turun väliä on talvikaudella liikennöity linjalla 7A. Lautakunnalle esitetään, että linjaa 7A liikennöidään kesäaikataulukaudella koulupäivinä talvikauden aikataulun mukaisesti. Edellä mainittujen muutosten kustannuslisäykset on varattu budjettiin.

Lautakunnalle esitetään, että linjoille 220 ja 221 toteutetaan budjettivarauksen mukaisesti varajäsen Tuure Vepsän aloitteessa (Tksjlk 16.5.2018 § 95) esitetyt työmatkaliikenteen parannukset.

Budjettivarauksessa on linjan 300 osalta rahoitus useammalle muutokselle ja lautakunnalle esitetään muutosten hyväksymistä. Lautakunnalle esitetään, että kouluvuoden arki-iltoina lisättäisiin kauppakeskus Myllyn sulkemisaikaan vuoroja siten, että linjalla olisi 15 minuutin vuoroväli kauppakeskuksen ja Turun välisellä osuudella. Koulujen kesäloman aikaan liikennöitäisiin arkipäivinä samalla tavalla kuin kouluvuoden aikana. Linjalle esitetään 15 minuutin vuoroväliä lauantaisin kello 12 – 19 ja pyhäpäivisin kello 13 – 19 Puutorin ja Myllyn väliselle osuudelle.

Turun kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2019 budjetissa on päätetty palvelulinjaliikenteen tarkistamisesta ja kokeiluista siten, että menoja vähennetään 110 000 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa Turun palvelulinjojen P1, P2 ja P3 lauantailiikenteen lopettamista. Lauantaisin palvelulinjoilla tehdään keskimäärin 545 matkaa. Lautakunnalle esitetään, että Turun palvelulinjojen lauantain liikennöinti päättyy kesäaikataulujen tullessa voimaan. Vuoden 2019 aikana ostokustannuksia säästyy noin 86 500 euroa.

Naantalin sisäistä linjaa N2 Rymättylään on liikennöity koulujen kesäloman aikaan pikkubussilla. Talousarviossa on varauduttu siihen, että linjaa liikennöitäisiin normaalikokoisella bussilla koulujen kesäloman aikana. Tällöin liikennöinti siirtyy toisen sopimuksen kohteelle, jonka johdosta tulee kustannuslisäystä.

Edellä mainittujen muutosten lisäksi lautakunnalle tuodaan tammikuun 2019 kokoukseen kesäaikataulukautta koskevia muutosesityksiä, joita ei vielä tässä vaiheessa voida esittää päätettäväksi.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvAlin Seppo
tiedForsell Arttu
tiedJorasmaa Lauri
tiedKorte Sirpa
tpvLehtinen Saana
tiedMartinez Sinikka
tiedPihlava Topias
tpvTervonen Jouko
tiedUusitalo Oona