Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta21612.12.201811

14240-2018 (08 01 00)

Ruskon kunnan koululaisliikenteen nousukorvaus

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään Ruskon kunnan tilaama Vahdon alueen koululaisliikenne lisättäväksi Fölin linjastoon nousukorvauslinjana. Linjojen lisääminen Fölin liikenteeseen edellyttää, että Ruskon kunta solmii nousukorvaussopimukset liikennöitsijöiden kanssa. Tämä asiakohta koskee Ruskon kuntaa.

Tksjlk § 216

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 28.11.2018:

Ruskon kunta toteutti kesällä kuntalaiskyselyn joukkoliikenteestä. Useassa vastauksessa esitettiin toivomus saada Vahdon kunnanosassa liikennöiviä koululaisvuoroja Fölin palveluiden piiriin. Ruskon kunta on kilpailuttanut Vahdon kunnanosan koululaisliikenteen hoitaakseen kuljetukset niille oppilaille, joiden koulumatkat kunta on velvollinen järjestämään. Lavamäen suunnalta kuljetuksia hoitaa Lauran Bussi normaalilla linja-autolla. Leinaisten ja Soisalointien suunnalta kuljetuksia hoitaa Sa-Tilausajo pikkubussilla.

Mainitut koululaisliikenteet voidaan ottaa osaksi Fölin linjastoa nousukorvausperiaatteella, jos Ruskon kunta tilaajana solmii liikennöitsijöiden kanssa nousukorvaussopimuksen. Fölin ja Ruskon kunnan välillä ei tarvita erillistä sopimusta nousukorvauslinjoista, koska Rusko on Fölin osakaskunta. Molemmat liikennöitsijät ovat ilmaisseet Ruskon kunnalle halukkuutensa hoitaa koulukuljetusvuoroissa Fölin liikennettä nousukorvausperiaatteella.

Kyseinen nousukorvausliikennöinti voidaan aloittaa kevätlukukauden 2019 alkaessa 7. tammikuuta edellyttäen, että rahastuslaitteet saadaan asennettua autoihin siihen mennessä. Lautakunnalle ehdotetaan, että Ruskon koululaisliikenne Vahdon kunnanosan alueella hyväksytään Fölin linjastoon nousukorvauslinjoina kokeiluna kevätlukukauden loppuun 1.6.2019 saakka. Liikennöitsijöiden käyttöön annetaan Ruskon kunnan kustantamat rahastuslaitteet tarvittavien varusteineen. Lisäksi ehdotetaan, että nousukorvausperiaatteeksi tulee sopia sama kuin Fölin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välisessä sopimuksessa on. Nousukorvaus on 1,90 euroa (alv 0 %) jokaiselta rekisteröidyltä matkustajalta. Kertalipputulot jäävät kokonaisuudessaan liikennöitsijälle.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 28.11.2018:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Ruskon kunnan koululaisliikenne Vahdon alueella voidaan ottaa osaksi Fölin linjastoa 7.1.2019 alkaen, mikäli Ruskon kunta solmii liikennöitsijöiden kanssa nousukorvaussopimukset. Lautakunta päättää myös, että liikenne on kokeilua 1.6.2019 saakka ja että liikenteessä noudatetaan Fölin lippujärjestelmää ja hinnastoa.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuntien Tiera Oy
tpvRuskon kunta
tiedJorasmaa Lauri
tiedKorte Sirpa
tiedMartinez Sinikka
tiedPihlava Topias
tiedTervonen Jouko
tiedUusitalo Oona