Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43719.11.20183
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20321.11.20181

12233-2018 (08 01 00, 02 05 00)

Joukkoliikenteen kertalippukampanja koskien joulukuun lauantaipäiviä

Tiivistelmä:

Seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle esitetään keskustan joulukaupan tukemiseksi joulukuun lauantaipäivien 1.12.2018, 8.12.2018, 15.12.2018, 22.12.2018 ja 29.12 2018 kertalippukampanjaa, jossa aikuinen saa matkustaa lastenlipulla. Joukkoliikenneviranomaiselle kampanjasta aiheutuvat lipputulojen menetykset kompensoidaan kaupunginhallituksen määrärahoista. Kampanjan käynnistämisestä päättää kaupunginhallitus ja toteutuksesta vastaa joukkoliikennelautakunta.

Kh § 437

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 14.11.2018:

Turun keskustaa hallitsee vuoden 2021 loppuun saakka Kauppatorin uudistus. Samanaikaisesti on käynnistymässä merkittäviä rakennushankkeita toria ympäröivissä kortteleissa. Uudistustyön takia kaupungin bussiliikenne siirrettiin syyskuun lopussa pois Kauppatorilta. Turun keskustan muutokset ovat merkittävä osa keskustan kehittämisen kärkihanketta, jossa Turulle luodaan elinvoimainen ja vetovoimainen keskusta kaupunkistrategian mukaisesti Turun 800-vuotisjuhliin vuoteen 2029 mennessä.

Muutosten ja mahdollisuuksien yhtäaikainen viestintä on ollut vaikeaa ja mielikuva saavutettavasta keskustasta on kääntynyt valitettavasti kielteiseksi. Pääviesti on kuitenkin koko ajan ollut, että keskusta on edelleen tavoitettavissa kaikilla liikennemuodoilla ja sinne voi tulla kuten ennenkin väliaikaisista joukkoliikennejärjestelyistä huolimatta. Torikauppa toimii keskeytyksettä ja kaupat ovat auki normaalisti.

Keskustan yrittäjät ovat lähestyneet Turun kaupunkia huolenaan, että keskustan väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat vähentäneet kauppojen asiakasmääriä Turun keskustasta. Pelkona on, että asiakkaat välttelevät Turun keskustaa rakennustöiden ja muuttuneiden liikennejärjestelyjen vuoksi. Kaupunginhallitus päätti 5.11.2018, että tilanteen parantamiseksi käynnistetään joulukuun ajaksi kampanja pysäköinnin osittaisesta maksuttomuudesta ydinkeskusta-alueen pysäköintimaksuvyöhykkeellä.

Keskustan tilapäiset liikennejärjestelyt ovat olleet voimassa 24.9.2018 alkaen. Tilapäisratkaisut ovat aiheuttaneet kadunvarsipysäköinnin sijainnin muutosten ja läpiajoa koskevien rajoitusten lisäksi muutoksia joukkoliikenteen linjastoissa ja pysäkkijärjestelyissä. Kyseiset muutokset ovat aiheuttaneet jonkin verran epäselvyyttä joukkoliikenteen käyttäjissä, millä saattaa olla heikentävää vaikutusta keskustassa asioivien matkustajien määrään.

Keskustan joulukaupan tukemiseksi kaupunginhallituksen on perusteltua käynnistää pysäköintikampanjaa vastaavasti myös joukkoliikenteeseen kohdistuva erilliskampanja.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 31.10.2018 § 179 toteuttaa ns. tonttulakkipäivän. Kyseessä on Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n ideoima kampanja, joka liittyy Turun keskustassa 22.12.2018 järjestettäviin jouluisiin koko perheen tapahtumiin. Tonttulakkipäivänä 22.12. kaikki tonttulakkipäiset matkustajat matkustavat lapsen kertalipun hinnalla Fölissä. Lasten kertalippu maksaa 1,50 euroa ja aikuisten kertalippu maksaa normaalisti 3 euroa. Kampanjan tavoitteena on tuoda joulumieltä sekä antaa näkyvyyttä sille, että Turun keskusta-alue on Kauppatorin remontista huolimatta saavutettavissa joukkoliikenteellä. Kampanjalla on myös imagollinen merkitys Fölille.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että joukkoliikennelautakunnan päättämä yksittäinen tonttulakkipäivä korvataan koko joulukuun kattavalla kertalippukampanjalla siten, että lauantaipäivinä 1.12.2018, 8.12.2018, 15.12.2018, 22.12.2018 ja 29.12.2018 aikuiset saavat matkustaa joukkoliikenteessä lastenlipulla. Kampanja on asiakkaiden ja kuljettajien kannalta selkeämpi kuin tonttulakkikampanja. Sen tarkoituksena on madaltaa kynnystä lähteä yhdessä perheen kanssa keskustaan ostoksille. Alennettu kertalipun hinta kannustaa joukkoliikenteen käyttöön hyvänä vaihtoehtona henkilöautolle myös vapaa-ajan matkoja tehdessä. Samalla keskustan muuttuneet liikennejärjestelyt tulisivat tutuiksi niillekin, jotka eivät normaalisti tai ainakaan säännöllisesti käytä keskustassa asioidessaan joukkoliikennettä.

Joulukuun lauantaipäivien kertalippukampanjan rinnalle on selvitetty kampanjan muita vaihtoehtoisia toteutustapoja. Mikäli joulukuun viikonloput (pois lukien yöliikenne) olisivat kokonaan maksuttomia, tulojen menetys on viime vuoden tilaston perusteella vähintään 364.000 euroa. Maksuttomuus ei tue joukkoliikenteen tavoitetta aktiivisesti hankkia lisää kausikorttimatkustajia, sillä etu ei kohdistu lainkaan joukkoliikenteen vakiokäyttäjiin. Turun seudun joukkoliikenteen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti näin merkittävät kustannuksiin vaikuttavat päätökset tulisi lisäksi tehdä lausuntomenettelyn kautta.

Kampanjan laajentaminen joulukuun sunnuntaipäiville on ongelmallista, koska bussit ovat ostosaikaan sunnuntaisin joulukuussa erittäin täysiä eikä joukkoliikenneviranomaisella ole taloudellista mahdollisuutta lisätä sunnuntaipäiviin joukkoliikennettä kasvavaa kysyntää vastaavasti. Lisäksi tarjous on houkuttelevin lauantaipäiville, jolloin liikennetarjontaa on sunnuntaipäiviä enemmän.

Joulukampanjan voisi vaihtoehtoisesti toteuttaa myös pidentämällä arvokorttimatkojen ja kertalippumatkojen voimassaoloaikaa kolmeen tuntiin tai muuttamalla viikonloppuina myös arvokorttien hinnoittelu lasten hintaan. Molemmat ovat teknisesti mahdollisia ratkaisuja, mutta vaativat uutena ominaisuutena riittävän testaamisen. Uutta ominaisuutta ei ehditä enää tässä vaiheessa testata ennen joulukuun alkua. Käyttöönottaminen ilman asianmukaista testaamista taas on liian suuri riski, koska mahdolliset häiriöt saattaisivat horjuttaa koko järjestelmän toimivuutta. Lipputulot ovat joulukuun kunakin arkipäivänä noin 100.000 euroa, lauantaipäivänä noin 55.000 euroa ja sunnuntaipäivänä noin 35.000 euroa (alv 0), joten rahastusjärjestelmän toimivuus on ensiarvoisen tärkeää.

Lastenlipun hinta 1,50 euroa on joka tapauksessa houkuttelevampi vaihtoehto kuin kolmen euron kertalipun voimassaolo kolmen tunnin ajan, sillä lastenlipussa asiakkaan ei tarvitse lainkaan huolehtia ostosajan kestosta ja silti maksimihinta menopaluulle on vain kolme euroa. Muutos ei myöskään vaadi teknisiä järjestelmämuutoksia.

Mikäli kampanja toteutetaan kaupunginhallitukselle esitettävän mukaisesti joulukuun viitenä lauantaipäivänä, sen tuloja vähentävä vaikutus kertalipuissa Turulle on joukkoliikennetoimiston arvion mukaan noin 70.000 euroa. Lisäksi jonkin verran arvokortin käyttäjiä valitsee kertalipun arvokorttimatkan sijaan. Arvio tästä vaikutuksesta on noin 5.000 euroa. Föli toimii yhtenä kokonaisuutena, joten kampanjaa ei voida rajata vain osaan liikenteestä. Tulonmenetys muiden kuntien kannalta on kuitenkin vähäinen. Kampanjaa ei ole tarkoituksenmukaista kohdentaa yöliikenteeseen kello 23 – 04.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle joulukuun lauantaipäivien 1.12.2018, 8.12.2018, 15.12.2018, 22.12.2018 ja 29.12.2018 kertalippukampanjan toteuttamista siten, että aikuinen saa matkustaa kyseisinä päivinä lastenlipulla,

että kampanjalla korvataan lautakunnan päätös 31.10.2018 § 179 yksittäisestä tonttulakkipäivästä ja

että alennus ei koske yöliikennettä kello 23 - 04.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että seudulliselle joukkoliikenneviranomaiselle kompensoidaan lipputulomenetykset kaupunginhallituksen määrärahoista ja että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Tksjlk § 203

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

se toteuttaa joulukuun lauantaipäivien 1.12.2018, 8.12.2018, 15.12.2018, 22.12.2018 ja 29.12.2018 kertalippukampanjan siten, että aikuinen saa matkustaa kyseisinä päivinä lastenlipulla

että kampanjalla korvataan lautakunnan päätös 31.10.2018 § 179 yksittäisestä tonttulakkipäivästä ja

että alennus ei koske yöliikennettä kello 23 - 04.

Turun kaupunginhallitus kompensoi seudulliselle joukkoliikenneviranomaiselle lipputulomenetykset päätöksensä 19.11.2018 § 437 mukaisesti.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFöli-kuntien palvelupisteet; Sähköpostia varten
tiedFöli-kuntien tiedottajat; Sähköpostia varten
tiedJ. Vainion Liikenne Oy
tiedKuntien Tiera Oy
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLänsilinjat Oy
tiedSavonlinja Oy
tiedTarjousyhteenliittymä Vesman Liikenne Oy ja Jalobus Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedTurun Ydinkeskustayhdistys ry, Åbo Stadscentrumförening rf
tiedV-S Bussipalvelut Oy
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedYhteispalvelupiste Monitori; Sähköpostia varten
tiedKoiranen-Kortemäki Nina
tpvMartinez Sinikka
tiedNiemi Reijo
tiedPihlava Topias
tiedReinvall Timo
tiedViirret Kari