Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta19821.11.20186

13503-2018 (08 01 00)

Opiskelija-alennusten myöntämisperusteet 1.1.2019 alkaen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että jatkossa opiskelija-alennukseen ovat oikeutettuja kaikki päätoimisesti tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelevat Föli-kuntalaiset ikään tai tulotasoon katsomatta.

Tksjlk § 198

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 14.11.2018:

Joukkoliikenteen opiskelija-alennus on rajattu tällä hetkellä 30-vuotiaisiin ja sitä nuorempiin opiskelijoihin. Tämä on ollut aikanaan perusteltua, sillä opinnot ovat saattaneet kestää kohtuuttoman pitkään. Nykyään opintoaikojen rajaus poistaa mahdollisuuden nauttia opiskelija-alennuksista määräämättömän pitkän ajan. Opiskelija-alennusten saaminen edellyttää aktiivista opiskelua.

Opiskelijan korttivaihtoehdot ovat tällä hetkellä arvo-, kausi- ja tuplakortti. Alennus myönnetään Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa tai Ruskolla henkikirjoilla oleville tai näissä kunnissa asuville 20–30-vuotiaille opiskelijoille. Yli 31-vuotiaat voivat saada alennuksen, mikäli he saavat Kelan opintotukea. Alennus on voimassa pääsääntöisesti oppilaitoksen syyslukukauden alusta seuraavan vuoden syyskuun loppuun.

Monet yli 30-vuotiaat ovat pitäneet nykyistä alennuskäytäntöä syrjivänä aikuisia opiskelijoita kohtaan. Kaupunkien opiskelija-alennusten ikärajoista on käyty myös valtakunnallista keskustelua. Seudullinen joukkoliikenne ehdottaa opiskelija-alennuksen ehtoihin seuraavia muutoksia:

31 vuotta täyttäneiltä opiskelijoilta on tähän saakka edellytetty Kelan tai Ahvenanmaan työmarkkina- ja opintopalveluviranomaisen (AMS) myönteistä opintotukipäätöstä. Tätä ei enää vaadita, jos opiskelu muilta osin täyttää kriteerit (päätoimisuus ja kokonaiskesto). Opintojen päätoimisuuden arvioinnissa käytetään Kelan ohjetta.

Opiskelijakorttia ei ole aiemmin myönnetty 31 vuotta täyttäneille, joiden opintotuki koostuu vain asumislisästä tai jotka saavat muuta tukea kuin Kelan tai Ahvenanmaan työmarkkina- ja opintopalveluviranomaisen (AMS) opintotukea. Esimerkkejä tukimuodoista, joilla opiskelija-alennusta ei ole saanut, ovat vuorottelukorvaus, koulutustuki, koulutuspäiväraha, työvoimakoulutukseen liittyvä tuki, koulutusrahaston myöntämä aikuiskoulutustuki ja Kelan kuntoutusraha. Nyt tällaiset rajoitukset ehdotetaan poistettaviksi, kun opiskelu täyttää opiskelija-alennuksen kriteerit (päätoimisuus ja kokonaiskesto). Opintojen päätoimisuuden arvioinnissa käytetään Kelan ohjetta.

Kaikilta kansanopiston vapaan sivistystyön linjoilla opiskelevilta on tähän saakka edellytetty Kelan tai Ahvenanmaan työmarkkina- ja opintopalveluviranomaisen (AMS) myönteinen opintotukipäätös. Tätä ei enää vaadita, jos opiskelu muilta osin täyttää kriteerit (päätoimisuus ja kokonaiskesto). Opintojen päätoimisuuden arvioinnissa käytetään Kelan ohjetta.

Oppilaitoksen allekirjoituksella ja leimalla varmennettu hakemus on voimassa yhden kuukauden ajan sen päiväyksestä. Vaihto-opiskelijoille laaditaan oma, pidempään voimassa oleva hakemuslomake.

Opiskelija voi todistaa alennusoikeutensa myös Fölin hyväksymällä, voimassa olevalla opiskelijakortilla.

Opiskelija-alennuksen ikärajan poistamiseen on varauduttu seudullisen joukkoliikenteen talousarviossa. Asian päättämiseen ei siksi tarvita kuntien lausuntoja. Karkea arvio on, että joukkoliikenteen tulot vähenevät maksimissaan 50.000 euroa vuodessa. On kuitenkin todennäköistä, että ikärajan poisto lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta aikuisopiskelijoiden parissa ja tulovähennys jää paljon pienemmäksi.

Kelan ohje opiskelun päätoimisuuden arvioinnista on luettavissa Internetistä osoitteesta https://www.kela.fi/opintotuki-paatoimisuus, suora linkki Opintojen päätoimisuus

Oheismateriaali 1Kelan ohje opiskelun päätoimisuuden arvioinnista

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että opiskelija-alennukseen ovat oikeutettuja kaikki päätoimisesti tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelevat Föli-kuntalaiset ikään tai tulotasoon katsomatta.

Opiskelijakorttien ehdot ovat seuraavat:

Opiskelijakorttia ei myönnetä:

Nämä ehdot tulevat voimaan 1.1.2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFöli-kuntien palvelupisteet; Sähköpostia varten
tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus
tiedSeudullisen joukkoliikenteen henkilökunta, sähköpostia varten