Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta17631.10.20186

10160-2017 (032, 633)

Lautakunnan jäsen Räsäsen aloite työttömien kausikorttialennuksesta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se merkitsee työttömien kausikorttialennusta koskevan selvityksen tiedokseen ja aloitteen loppuun käsitellyksi.

Tksjlk § 176

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 22.10.2018:

Lautakunnan jäsen Taimi Räsänen ehdottaa työttömille henkilöille 20 prosentin alennusta kausikortista. Räsänen arvioi alennuksen helpottavan työnhakua ja henkisen toimintakyvyn ylläpitoa.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen on teknisesti mahdollista toteuttaa työttömien alennuskortti, jos Föli-kunnat niin haluavat ja jos alennuksen rahoitus tulee työttömien etuisuuksia hoitavilta tahoilta. Työttömien alennuskortti edellyttää, että joukkoliikenne pääsee rajapinnan kautta hakemaan tiedon asiakkaan henkilötunnuksesta sekä ajantasaisen tiedon työttömyydestä. Päivitysten tulee tapahtua työttömyysetuuksia hoitavien tahojen toimesta, sillä heillä on toimenkuvansa puolesta oikeus ja mahdollisuus käsitellä ko. asioita. Karkea arvio rajapinnan ja alennuksen tekniseen toteutukseen on joukkoliikenteen puolella 10.000 – 20.000 euroa. Tämä hinta-arvio ei sisällä mahdollisen rekisterin tekemistä kunnissa.

Seudullinen joukkoliikenne pyysi kunnilta lausuntoa kausikorttialennuksesta työttömille työnhakijoille ja pyysi vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  1. Millaiseksi arvioitte työttömien kausikortin 20 % alennuksen tarpeen Fölissä?
  2. Onko kuntanne halukas maksamaan työttömien alennuksen aiheuttamat lippukustannukset (ja jos, niin mikä taho kunnassa)?
  3. Onko teillä jo olemassa rekisteri, josta oikeutus alennukseen voitaisiin hakea rajapinnan kautta?
  4. Jos rekisteri on olemassa, voitteko kertoa tarkemmin missä muodossa tiedot ovat haettavissa.

Kuntien lausunnoissa todettiin, että kunnat tukevat nytkin työttömiä työnhakijoita tilanteissa, jossa kausikortin maksamiseen on olemassa sosiaalipalveluiden katsomat perusteet kuten esim. kuntouttava työtoiminta tai muu asiakkaan toiminta, joka edistää hänen itsenäistä selviytymistään. Mikään vastanneista kunnista ei ollut halukas maksamaan mahdollisen työttömien kausikorttialennuksen kustannuksia. Nykyistä lipunhintaa pidettiin edullisena.

Millään lausuneella kunnalla ei ole olemassa rekisteriä, josta oikeutus alennukseen voitaisiin hakea rajapinnan kautta. Työttömien alennukseen oikeutettujen henkilörekisterin toteuttamista ja työttömille annettavien alennusten hallinnointia pidettiin hankalana.

Turun kaupunki ei antanut lausuntoa.

Oheismateriaali 1Jäsen Räsäsen aloite 20.9.2017

Oheismateriaali 2Liedon kunnan lausunto 6.11.2017

Oheismateriaali 3Ruskon kunnan lausunto 20.11.2017

Oheismateriaali 4Naantalin kaupungin lausunto 20.11.2017

Oheismateriaali 5Raision kaupungin lausunto 27.11.2017

Oheismateriaali 6Kaarinan kaupungin lausunto 27.11.2017

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRäsänen Taimi