Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta17931.10.20189

12233-2018 (08 01 00, 02 05 00)

Tonttulakkipäivä 22.12.2018

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että lauantaina 22.12.2018 Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n tonttulakkipäivänä tonttulakkipäiset aikuiset saavat matkustaa lasten kertalipulla.

Tksjlk § 179

Markkinoinnin ja viestinnän suunnittelija Sinikka Martinez 22.10.2018:

Tonttulakkipäivä on Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n ideoima kampanja, joka liittyy Turun keskustassa 22.12.2018 järjestettäviin jouluisiin koko perheen tapahtumiin. Tonttulakkipäivänä 22.12. kaikki tonttulakkipäiset matkustajat matkustavat lapsen kertalipun hinnalla Fölissä. Lasten kertalippu maksaa 1,50 euroa, aikuisten kertalippu maksaa normaalisti 3 euroa. Kampanjan tavoitteena on tuoda näkyvyyttä sille, että Turun keskusta-alue on Kauppatorin remontista huolimatta saavutettavissa joukkoliikenteellä. Kampanjalla on myös imagollinen merkitys Fölille.

Kampanjan tarkoituksena on madaltaa kynnystä lähteä yhdessä perheen kanssa keskustaan, kun kaikki perheenjäsenet pääsevät bussiin lastenlipun hinnalla. Alennettu kertalipun hinta kannustaa joukkoliikenteen käyttöön ja haluamme herättää ajatuksen siitä, että henkilöauton voi jättää kotiin, jolloin parkkipaikoista ei tarvitse huolehtia. Samalla pyrimme tuomaan joukkoliikennettä ja keskustan muuttuneita liikennejärjestelyjä tutuksi heille, jotka eivät normaalisti tai ainakaan säännöllisesti käytä Föliä. Pääviestinä kampanjassa on se, että keskustaan voi edelleen tulla kuten ennenkin. Joukkoliikennettä halutaan tuoda esille hyvänä vaihtoehtona henkilöautolle myös vapaa-ajan matkoja tehdessä.

Tempauksella tavoitellaan ensisijaisesti lapsiperheitä, jotka voisivat lähteä viettämään tapahtumapäivää Turun keskustaan ennen joulunpyhiä. Vuonna 2017 joulua edeltävänä lauantaina aikuisten kertalippuja myytiin 8076 kpl. Jos sama määrä matkustajia ostaisi aikuisten kertalipun tempauksen aikana lastenlipun hinnalla, Föli saisi 12.114 euroa vähemmän tuloja. Kampanjan taloudellista loppuvaikutusta on kuitenkin vaikea arvioida, sillä myös osa arvokorttimatkustajista saattaa hyödyntää kampanjatarjouksen. Lipputuloissa kampanjan hinnaksi muodostunee 5.000 – 15.000 euroa.

Kampanjaa tuodaan esille Fölin nettisivuilla, bussien ja palvelutoimiston diginäytöillä, sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram, Twitter) sekä bussien A4-tiedotepaikoilla. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Turun Ydinkeskustayhdistyksen kanssa, joten se tulee näkymään myös heidän kanavissaan.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että lauantaina 22.12.2018 Turun Ydinkeskustayhdistys ry:n tonttulakkipäivänä tonttulakkipäinen aikuinen saa matkustaa lasten kertalipulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFöli-kuntien palvelupisteet; Sähköpostia varten
tiedFöli-kuntien tiedottajat; Sähköpostia varten
tiedJ. Vainion Liikenne Oy
tiedKuntien Tiera Oy
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLänsilinjat Oy
tiedSavonlinja Oy
tiedTarjousyhteenliittymä Vesman Liikenne Oy ja Jalobus Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedTurun Ydinkeskustayhdistys ry, Åbo Stadscentrumförening rf
tiedV-S Bussipalvelut Oy
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedYhteispalvelupiste Monitori; Sähköpostia varten
tiedKoiranen-Kortemäki Nina
tpvMartinez Sinikka
tiedNiemi Reijo
tiedPihlava Topias
tiedReinvall Timo
tiedViirret Kari