Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta15819.09.20182

5826-2018 (08 01 00)

Jäsen Heikkilän ja Räsäsen aloite liittyen liikenteenhankintaan Föli-liikenteessä

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se antaa alla olevan vastauksen jäsen Heikkilän ja Räsäsen aloitteeseen. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 158

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte ja kaupunginlakimies Jukka Vanto 13.9.2018:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsenet Juha Heikkilä ja Taimi Räsänen ovat 16.5.2018 päivätyllä aloitteella esittäneet seuraavaa:

Aloitteessa esitetään muutoksia Turun kaupungin kokonaan omistamaa tytäryhteisöä, Kaupunkiliikennettä, koskevaan omistajapolitiikkaan, jota kuntalain 37 §:n mukaisesti valtuusto linjaa osana kuntastrategiaa. Turun kaupungin kaupunginvaltuusto on 11.6.2018 tekemällään päätöksellä § 145 päivittänyt omistajapolitiikkaa vuosille 2018–2021. Yhtiökohtaisesti omistajapolitiikassa on linjattu, että Kaupunkiliikennettä käytetään kaupungin sidosyksikkönä uusien vaikeasti markkinoilta hankittavien liikennemuotojen (kuten sähköbussien) ja teknisten järjestelmien kokeilualustana. Kaupunkiliikenteen tuottamia joukkoliikennepalveluja ei kilpailuteta omistajapolitiikkakauden aikana eikä yhtiö osallistu joukkoliikenneviranomaisen järjestämiin joukkoliikennepalvelujen tarjouskilpailuihin. Tuotannollisen tehokkuuden ylläpitämiseksi yhtiön osuus kaupungin sisäisen liikenteen linjakilometreistä pidetään noin 17 %:ssa. Kannattavan tuotanto-osuuden hallitsemiseksi ja rationaalisten kokeilukokonaisuuksien muodostamiseksi voidaan toteuttaa tarvittaessa yksittäisiä linjastomuutoksia.

Hankintasäännösten soveltamisalaan kuuluvat hankinnat on kilpailutettava silloin kun niitä ei toteuteta esimerkiksi sidosyksikköhankintoina. Omistajapolitiikkaa ei toistaiseksi ole linjattu vuoden 2021 jälkeisille vuosille. Omistajapolitiikasta päätetään kuntalain mukaisesti valtuustossa.

Oheismateriaali 1Heikkilän ja Räsäsen aloite 16.5.2018

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Heikkilän Lehtolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.