Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta11906.06.20183

3418-2018 (08 01 00)

Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistyksen aloite linja-autovuorojen lisäämisestä Kaistarniemeen ja Papinsaareen

Tiivistelmä:

Vastataan Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistyksen aloitteeseen linja-autovuorojen lisäämisestä Kaistarniemeen ja Papinsaareen. Lisävuoroja ei ole tarkoituksenmukaista järjestää, eikä reittimuutosta toteuttaa. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 119

Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistys 12.3.2018:

 

”Enemmän linja-autovuoroja Kaistarniemeen ja Papinsaareen

 

Kaistarniemen Alitalon kyläyhdistys on useampaan otteeseen keskustellut linja-autovuorojen vähäisyydestä Kaistarniemeen ja Papinsaareen.

 

Reitti nro 54 liikkuu alueellemme vain kerran tunnissa. Reitti 52 ja 55 lisää koululaisille aamu- ja iltapäivävuoroja kerran puolessa tunnissa. Muina aikoina ja viikonloppuisin vuoroja on vain kerran tunnissa.

 

Erityisesti nuoret toivovat lisää linja-autovuoroja. Heidän liikkumisensa bussilla esim. harrastuksiin monta kertaa viikossa on erittäin hankalaa ja vaatii usein kahden bussin käyttöä. Vähäisten bussivuorojen vuoksi lapsilla ja nuorilla saattaa kulua aikaa matkustamiseen useita tunteja. Vanhemmat ovatkin useimmiten pakotettuja kuljettamaan heitä molempiin suuntiin. Harmillista on myös, että tämä on aiheuttanut suuren pettymyksen alueen uusille lapsiperheille.

 

Papinsaareen on muuttanut paljon uusia asukkaita varsinkin uusien rivitalo-asuntojen myötä. Tämä lisää autoilua ja ruuhkauttaa liikennettä entisestään, linja-autovuorojen puutteessa. Linja-autojen käyttäjiä olisi nyt varmasti enemmän kuin aikaisemmin.

 

Muiden reittien pysäkit ovat todella kaukana alueeltamme. Kun Kakskerrantie korjattiin, myös linja-autopysäkki Kakskerrantiellä siirrettiin kauemmas Kaistarniementien päästä, missä pysäkki aiemmin sijaitsi. Lähin pysäkki Kakskerrantiellä sijaitsee nyt Seiskarinkadun paikkeilla tai toiseen suuntaan Friskalantien paikkeilla. Kumpaankin pysäkkiin on vähintään puolen tunnin kävelymatka. Näin ollen muitakaan bussireittejä ei ole käytännöllistä käyttää.

 

Myöhäisilta- ja yövuoroja tänne ei myöskään tule. Esimerkiksi teatteriin tai ravintolaan on vaikea liikkua bussilla koska viimeinen vuoro lähtee torilta klo 22.55.

 

Haluamme vaikuttaa seuraaviin asioihin:

 

Toivomme lisää linja-autovuoroja Kaistarniemeen ja Papinsaareen.

Esitämme, että muiden reittien vuoroja ja myöhäisvuoroja ajettaisiin Nuottakadun kautta, jotta kävelymatka Kaistarniemeen ja Papinsaareen lyhentyisi. Paras vaihtoehto olisi, että myöhäisvuoro ajaisi Papinsaareen asti.

Reitti 54 voisi kiertää Papinsaaren Kirkkoherrantie-Rovastintie-Papinsalmenkatua pitkin. Liikenne uusiin asuntoihin Papinsaaren mäen päällä on lisääntynyt eikä kävelytie-osuutta kunnioiteta vaan koko tie on autojen käytössä. Reitti tämän lenkin kautta lisäisi linja-auton käyttäjämääriä aivan varmasti.

 

Monelta kannalta olisi paikallaan lisätä vuoroja. Ympäristö-asiat, ekologisuus, asukastyytyväisyys ovat kaikki varteenotettavia näkökulmia muuttaa tämän hetkinen tilanne. Reitin rahallisesti huono kannattavuus ei ole puolustettavaa, käyttäjät eivät varmaankaan lisäänny koska vuoroja ei ole riittävästi tällä hetkellä.

 

Olette tervetulleita katsomaan tilannetta tänne paikanpäälle. Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistys kiertää mielellään kanssanne aluetta.   

 

Turku 12.3.2018

Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistys, psta

 

Johanna Lindfors

Hallitus;

varapuheenjohtaja”

 

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 4.6.2018

 

Seudullinen joukkoliikenne kiittää Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistystä aloitteesta, ja toteaa asiasta seuraavaa:

 

”Toivomme lisää linja-autovuoroja Kaistarniemeen ja Papinsaareen.”

oKaistarniemen palvelutaso on verrattavissa mm. Turun pohjoisosiin, Kakskertaan ja Erikvaltaan. Myös Oriniemen linjoilla on tunnin vuoroväli. Kaistarniemen ja Papinsaaren vuorotarjonta on tasoltaan vastaava. Vuorojen lisäämisessä on aina kyseessä kustannusten lisäys, ja tällä hetkellä vuoroja ei ole mahdollista lisätä ilman, että jostain karsittaisiin vuoroja. Useampaan linjaan vaikuttavia palvelutasomuutoksia ei ole perusteltua tehdä ilman painavaa syytä ennen, kun Turun seudulla toteutetaan linjastouudistus vuonna 2020. Vuoden 2020 linjasto on parhaillaan kommentoitavana, ja linjastossa on esitetty Papinsaareen enemmän vuoroja. Mutta sen sijaan, että vuorot kulkisivat Turun keskustaan, ne kulkisivat tiheämmin Hirvensalon runkolinjan varteen, Moikoisiin ja Syvälahden kouluun.

 

”Esitämme, että muiden reittien vuoroja ja myöhäisvuoroja ajettaisiin Nuottakadun kautta, jotta kävelymatka Kaistarniemeen ja Papinsaareen lyhentyisi. Paras vaihtoehto olisi, että myöhäisvuoro ajaisi Papinsaareen asti.”

oLinjojen 14/15 kierrättäminen olisi periaatteessa mahdollista. Kiertäminen kuitenkin toisi lisää matkustusaikaa Kakskerran ja Erikvallan matkustajille. Kierrättäminen ei myöskään toisi käytännössä lisävuoroja Nuottakadulle. Monista sidonnaisuuksista johtuen linjan 54 vuorot ovat lähes päällekkäisiä linjojen 14/15 kanssa, jolloin autot ajaisivat lähes peräkkäin Nuottakadun kautta. Myös palveluajat linjoille 14/15 ovat lähes samat kuin linjalla 54, eli palvelua ei syntyisi myöhempäänkään ajankohtaan.

 

”Reitti 54 voisi kiertää Papinsaaren Kirkkoherrantie-Rovastintie-Papinsalmenkatua pitkin. Liikenne uusiin asuntoihin Papinsaaren mäen päällä on lisääntynyt eikä kävelytie-osuutta kunnioiteta vaan koko tie on autojen käytössä. Reitti tämän lenkin kautta lisäisi linja-auton käyttäjämääriä aivan varmasti.”

oEhdotettu reitti sisältää pätkän kevyen liikenteen väylää, jossa ei voida ajaa linja-autolla. Lisäksi ehdotetut kadut ovat erittäin kapeita ja korkeuserot suuria. Erityisesti telibusseilla korostuu myös talvikunnossapidot ongelmat, ja onnettomuusriski nousisi kyseisellä väylällä liian suureksi.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että aloitteen mukaisia parannuksia ei voida toteuttaa tällä hetkellä, vaan parannukset vaatisivat laajemman muutoksen. Seudullinen joukkoliikenne on kuitenkin suunnittelemassa runkolinjastoa vuodelle 2020, ja linjastoluonnokset ovat parhaillaan kommentoitavana. Kommentteja ehdotuksia voi antaa vapaasti osoitteessa: www.foli.fi/runkolinjasto, linkki: Runkolinjasto.

 

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää lähettää esittelytekstin mukaisen vastauksen Kaistarniemen Alitalon Kyläyhdistykselle ja merkitä aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaistarniemen Alitalon kyläyhdistys