Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10306.06.20183

6652-2018 (08 01 00)

Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut 2018 - 2019

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut ovat voimassa 24.9.2018 - 22.4.2019. Reitit ovat pääsääntöisesti päätöksen 4.4.2018 § 50 mukaiset. Lisäksi tuodaan tiedoksi arvio kauppatorin rakentamisen aikaisten tilapäisjärjestelyiden aiheuttamista kustannusmuutoksista.

Tksjlk § 103

 

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 31.5.2018:

 

Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulujen esitetään olevan voimassa 24.9.2018 - 22.4.2019. Aikataulukauden viimeinen liikennöintipäivä on poikkeuksellisesti maanantai pääsiäispyhistä johtuen. Uusi kausi tulee aloittaa arkipäivästä. Liikennöinti jakautuu viranomaisalueen kuntien sisäisiin linjoihin ja kuntien välisiin seutulinjoihin.

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt 4.4.2018 § 50 joukkoliikenteen reiteistä 24.9.2018 alkaen. Päätöksessä hyväksyttiin joukkoliikenteen alustavat reitit kauppatorin tilapäisjärjestelyiden ajaksi. Keskustaan päättyvien linjojen osalta päätettiin toteuttaa vaihtoehto, jossa päätepysäkkeinä käytetään Puutoria ja Linja-autoasemaa.

 

Seutulinjat ja muiden kuntien sisäiset linjat:

 

Seudullisilla linjoilla ja kuntien sisäisillä linjoilla liikennöidään pääsääntöisesti talvikauden 2017 – 2018 mukaisin reitein ja vuorovälein, ottaen huomioon kesäkaudelle 2018 tehdyt muutokset ja 4.4.2018 § 50 päätöksen reitit Turun keskustan alueella.

 

Liedon kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 28.5.2018 § 184 (oheismateriaali 1) Littoisten ja Varissuon välisen liikenteen järjestämisestä. Kyseistä reittiä kokeiltiin syksyllä 2016 ja linjatunnus oli 601, joten esitetään sen käyttöönottamista jälleen. Linjan reitti on Palomäki – Muurassuontie – Alisippaantie – Sippaantie – Littoistentie – Uusi Littoistentie – Otto Korhosen katu – Karvataskunkatu – Suurpäänkatu – Katteluksenkatu – Varissuo. Vuorojen lähtöajat ovat Littoisista klo 7:55 ja Varissuolta klo 16:10. Linjaa liikennöidään koulupäivinä. Syksyn 2016 kokeilussa linjan käyttö oli vähäistä, joten Kaarinan ja Turun kaupungit eivät ole kokeneet tarvetta järjestää kyseistä liikennettä. Liedon kunnan ehdotuksesta linjaa 601 tullaan käsittelemään Liedon sisäisenä linjana. Näin ollen kustannukset ja tulot kaatuvat Liedon kunnalle. Linjan 601 kahden vuoron liikennöinti maksaa n. 36 000 euroa / vuosi.

 

4.4.2018 § 50 päätettyihin seutulinjojen reitteihin on tehty seuraavat tarkennukset:

 

6, 7 (Naantalista tulevat ja sinne palaavat) …Aninkaistensilta-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Linnankatu-Aurakatu…

6,7 (Liedosta/Kaarinasta tulevat ja sinne palaavat) …Hämeenkatu-Aurakatu…

700-sarja …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Puutori-Sibeliuksenkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

800-sarja …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Brahenkatu-Läntinen Pitkäkatu-Linja-autoasema-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

900-sarja …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Brahenkatu-Läntinen Pitkäkatu-Linja-autoasema-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

 

Turun sisäiset linjat:

 

4.4.2018 § 50 päätettyihin Turun sisäisten linjojen reitteihin on tehty seuraavat tarkennukset:

 

32A …Hämeenkatu-Aninkaistenkatu (Tuomiokirkko)-Eerikinkatu-Brahenkatu-Linnankatu-Aurakatu-Hämeenkatu jne…

61 torille päättävät vuorot …Aninkaistenkatu (Tuomiokirkko)-Eerikinkatu-Brahenkatu-Linnankatu…

P2 …Kutomonkatu-Yliopistonkatu-Multavierunkatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Puutori-Sibeliuksenkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Multavierunkatu…

20 …Aninkaistensilta-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Sibeliuksenkatu-Puutori- Maariankatu-Brahenkatu–Läntinen Pitkäkatu–Kuljettajankatu–Ratapihankatu–Verkatehtaankatu–Aninkaistensilta…

14/15 Kauppatori-Haarla -vuorot …Itäinen Rantakatu-Myllysilta-Koulukatu-Eerikinkatu-Eskelinkatu-Linnankatu-Aurakatu-Eerikinkatu-Puistokatu-Martinsilta-Itäinen Rantakatu…

 

Liedon sisäiset linjat:

 

Liedon kunnanhallitus on päättänyt seuraavista sisäisen liikenteensä muutoksista kokouksessaan 28.5.2018 § 184 (oheismateriaali 1):

 

Linjan L3 reittiä esitetään muutettavaksi siten, että reittiosuus Tammentaantie – Eläintarhantie – Tammentaantie jää kaikilta vuoroilta pois. Perusteena päällekkäisyys linjojen 403 ja L4 kanssa. Kustannussäästö vuositasolla on n. 2 400 euroa.

 

Linjan L9 reittiä esitetään aikataulun tiukkuuden vuoksi muutettavaksi siten, että Halkeevahalla ei enää käytäisi klo 13:10 ja 14:10 vuoroilla. Näillä vuoroilla reitti olisi siis Pahkamäen koulu – Vanha Tampereentie – Vintalantie – nykyinen reitti. Halkeevahan alueen oppilaat eivät kuitenkaan voi ylittää vaaralliseksi luokiteltua Säkyläntietä. Tämän vuoksi linjan L3 reittiin esitetään muutosta myös niin, että klo 13:15 ja 14:10 vuorot palaavat, Paavolaan saavuttuaan, Säkyläntietä pysäkille 5208 Nummenkulmantie. Lisäksi linjan L9 reitiltä esitetään jätettäväksi pois osa Väljäntiestä (reittiosuus Hakatie-Tuomilinnantie), sillä koulukuljetustarve alueelta on poistunut. Linjan L9 reittiin esitetään lisättäväksi käynti Valmakodin pihalla, Valmankujalla. Muutokset ovat kustannusneutraaleja.

 

Linjan L11 lauantaiaikatauluun esitetään muutosta niin, että aamun ensimmäinen vuoropari siirretään ajettavaksi Liedosta klo 11:45 ja Tarvasjoelta klo 12:15. Muutos on kustannusneutraali.

 

Turun keskustan alueella käytettävät pysäkit

 

Turun keskustan ja Puutorin alueella olevista pysäkeistä on päättänyt Kaupunkiympäristölautakunta 27.3.2018 § 146. Seudullinen joukkoliikenne on määritellyt keskustan alueen linjoille pysäkit. Käytettäviin pysäkkeihin vaikuttavat mm. linjojen reitit, linjojen keskinäiset sidonnaisuudet, vuorovälit eri vuorokauden-/vuodenaikoina, ajoajat, pysäkkien mitoitus, linjalla käytettävä kalusto, muutosten minimointi nykytilanteesta, sekä keskustan terminaalin siirrosta aiheutuvan keskustan pohjoispuolisen alueen palvelutason heikentymisen minimointi.

 

Esitys käytettäviksi pysäkeiksi on esitetty liitteenä 1.

 

Turun kauppatorin rakentamisen aikaisten järjestelyiden kustannusvaikutukset

 

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 4.4.2018 § 50, että arvio vuositason kustannusmuutoksista tuodaan lautakunnalle talviaikataulupäätöksen yhteydessä. Liikennesuunnittelun arvion mukaan linja-autojen kulku Turun keskustan läpi hidastuu keskimäärin noin kaksi minuuttia. Seudullinen joukkoliikenne on arvioon perustuen suunnitellut ajoajat ja autokierrot talvikaudelle 2018 – 2019. Joidenkin linjojen osalta ajoajan pidentyminen tarkoittaa kustannusten nousua, koska liikenteeseen joudutaan lisäämään linja-autoja ajoaikojen ollessa jo nykytilanteessa tiukkoja. Seudullisen joukkoliikenteen arvio lisäkustannuksista 4.4.2018 kokouksessa oli n. miljoona euroa vuositasolla ajoajan pidentymisestä aiheutuvista lisäautoista johtuen. Tätä lukua on päätöksen mukaisesti tarkennettu alaspäin. Alun perin arvioitiin, että myös linjalle 7 tarvitaan lisäauto, mutta linjan 7A perustaminen syksyllä 2017 on helpottanut linjan 7 tilannetta, eikä seudullisen joukkoliikenteen näkemyksen mukaan ole tarpeellista lisätä autoa ks. linjalle. Seuraavat lisäykset tulee tehdä:

 

Linjalle 7A tulee ajoajan pidentymisen vuoksi lisätä auto, jolla liikennöidään talvikauden koulupäivinä. Kustannus 53 000 €/a.

Linjalle 12 tulee lisätä auto koulukauden arkipäiviin. Kustannus 44 000 €/a.

Hirvensalon linjoille 50-54 tulee lisätä yksi auto koko vuodeksi. Kustannus 315 000 €/a.

 

Yhteensä lisäkustannus on noin 415 000 €/a.

 

Lisäksi kustannuksiin liittyy oleellisesti epävarmuus liikennejärjestelyiden toimivuudesta. Tksjlk 4.4.2018 § 50 todettiin, että

 

”Suurin epävarmuus kustannusmielessä kohdistuu liikennejärjestelmän toimivuuteen. Jos bussien kulku keskustassa hidastuisi merkittävästi, nousisivat myös kustannukset merkittävästi. Laskennallisesti viiden minuutin lisäys ajoaikaan nostaisi liikennöintikustannuksia pelkästään runkolinjoilla noin kolmella miljoonalla eurolla. On erittäin todennäköistä, että poikkeusjärjestelyiden alussa havaitaan useita asioita joita ei vielä kyetä ennustamaan, mutta jotka vaikuttavat liikenteen sujuvuuteen oleellisesti. Tilanteeseen, että liikenteeseen joudutaan lisäämään autoja, tulisi ehdottomasti varautua, koska riski joukkoliikennepalvelun oleellisesta heikentymisestä on suuri. Suurin riski kohdistuu aikaan heti muutoksen jälkeen, koska heikennyksiä on mahdollista korjata myös liikennejärjestelyjä muuttamalla.”

 

Tätä arviota ei ole mahdollista tarkentaa, mutta riskiin tulee varautua, ja Tksjlk:n 4.4.2018 § 50 esityksessä tämä on huomioitu.

 

Liite 1                                  Kauppatorin ja Puutorin pysäkit linjoittain

 

Oheismateriaali 1               Liedon kunnanhallituksen päätös 28.5.2018

 

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

 

Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut ovat voimassa 24.9.2018 - 22.4.2019 ja linjoilla liikennöidään pääsääntöisesti edellisen talvikauden vuorovälein. Kauppatorilla ja Puutorilla linjat käyttävät liitteen 1 mukaisia pysäkkejä. Linjojen reitit ovat pääsääntöisesti 4.4.2018 päätöksen mukaiset, pois lukien seuraavat tarkennukset:

 

Linja 32A …Hämeenkatu-Aninkaistenkatu (Tuomiokirkko)-Eerikinkatu-Brahenkatu-Linnankatu-Aurakatu-Hämeenkatu jne…

Linja 61 torille päättävät vuorot …Aninkaistenkatu (Tuomiokirkko)-Eerikinkatu-Brahenkatu-Linnankatu…

Linja P2 …Kutomonkatu-Yliopistonkatu-Multavierunkatu-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Puutori-Sibeliuksenkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Multavierunkatu…

Linja 20 …Aninkaistensilta-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Sibeliuksenkatu-Puutori- Maariankatu-Brahenkatu–Läntinen Pitkäkatu–Kuljettajankatu–Ratapihankatu–Verkatehtaankatu–Aninkaistensilta…

14/15 Kauppatori-Haarla -vuorot …Itäinen Rantakatu-Myllysilta-Koulukatu-Eerikinkatu-Eskelinkatu-Linnankatu-Aurakatu-Eerikinkatu-Puistokatu-Martinsilta-Itäinen Rantakatu…

Linjat 6, 7 (Naantalista tulevat ja sinne palaavat) …Aninkaistensilta-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Linnankatu-Aurakatu…

Linjat 6,7 (Liedosta/Kaarinasta tulevat ja sinne palaavat) …Hämeenkatu-Aurakatu…

700-sarjan linjat …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Puutori-Sibeliuksenkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

800-sarjan linjat …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Brahenkatu-Läntinen Pitkäkatu-Linja-autoasema-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

900-sarjan linjat …Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)-Aninkaistenkatu-Maariankatu-Brahenkatu-Läntinen Pitkäkatu-Linja-autoasema-Läntinen Pitkäkatu-Brahenkatu-Eerikinkatu-Aninkaistenkatu-Uudenmaankatu (Tuomiokirkko)…

 

Lisäksi lautakunta päättää, että

 

Linjan 601 reitti on Palomäki – Muurassuontie – Alisippaantie – Sippaantie – Littoistentie – Uusi Littoistentie – Otto Korhosen katu – Karvataskunkatu – Suurpäänkatu – Katteluksenkatu – Varissuo. Vuorojen lähtöajat ovat Littoisista klo 7:50 ja Varissuolta klo 16:10. Linjaa liikennöidään koulupäivinä 13.8.2018 alkaen. Linjaa käsitellään taloudellisesti Liedon sisäisenä linjana.

Linjan L3 reitiltä poistetaan osuus Tammentaantie – Eläintarhantie – Tammentaantie

Linjan L9 13.10 ja 14.10 vuorojen reitti on Pahkamäen koulu – Vanha Tampereentie – Vintalantie – nykyinen reitti

L3 reittiä muutetaan niin, että klo 13:15 ja 14:10 vuorot palaavat, Paavolaan saavuttuaan, Säkyläntietä pysäkille 5208 Nummenkulmantie

Linjan L9 reitiltä jätetään pois Väljäntieltä reittiosuus Hakatie-Tuomilinnantie

Linjan L9 käy Valmakodin pihalla, Valmankujalla

Linjan L11 lauantaiaikataulua muutetaan niin, että aamun ensimmäinen vuoropari siirretään ajettavaksi Liedosta klo 11:45 ja Tarvasjoelta klo 12:15.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti, että linjan 8 reitti ja aikataulu tuodaan seuraavaan kokoukseen omana asiakohtanaan. Päätös tehtiin Lumpeen Mäkelän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Puheenjohtaja Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Lehtola.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvAlin Seppo
tiedJorasmaa Lauri
tiedKorte Sirpa
tpvKortelainen Niko
tpvLehtinen Saana
tiedPihlava Topias
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 103
Liite 1:Kauppatorin ja Puutorin pysäkit linjoittain