Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10906.06.20189

6571-2018 (02 05 01, 08 01 00)

Toisen asteen opiskelijoiden kannustaminen koulumatkatuen hakemiseen

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Kelan koulumatkatukeen oikeutetuille toisen asteen opiskelijoille annetaan kannustuksena tuen hakemiseen elokuva ja -herkkulippu.

Tksjlk § 109

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 29.5.2018:

Toisen asteen opiskelijat voivat hakea Kelalta koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojen kustannuksiin. Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. Tuen saaminen edellyttää vähintään 10 kilometrin koulumatkaa.

Föli-alueella nuorten liput ovat niin edulliset, että opiskelijan omavastuuraja ei ylity. Kela maksaa siksi tukea koulumatkojen liikenteen järjestäjälle. Koulumatkakustannusten laskenta perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen (14.6.2012/428). Kelan maksama tuki riippuu koulumatkan pituudesta, ja Kelalta laskutettava koulumatkatuki osoitetaan kuntien tuloksi opiskelijan kotikunnan mukaan. Käytännössä Kelan tuki auttaa siis kuntia järjestämään edullista joukkoliikennettä mm. opiskelijoiden tarpeisiin, ja siksi on toivottavaa, että kaikki tukeen oikeutetut hakisivat Kelan tuen.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 21.05.2014 §108 perustaa koulumatkatukikortin, jonka saaminen edellyttää opiskelua ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Koulumatkatukikortti on 30 päivän kausikortti. Samalla lautakunta päätti, että opiskelijoita kannustetaan hakemaan koulumatkatukikorttia myöntämällä vapautus ensimmäisestä 30 päivän kaudesta. Vapaan jakson jälkeen koulumatkatukikortin hinta on sama kuin nuorten 30 päivän kausikortti (36 € sis. alv 10 %).

Koulumatkatukitulot Kelalta olivat vuonna 2017 seuraavat: Turku 168.000 euroa, Kaarina 71.000 euroa, Raisio 28.000 euroa, Lieto 99.000 euroa, Naantali 63.000 euroa ja Rusko 71.000 euroa.

Hakemuksia on tullut tänä lukuvuonna noin 600 kappaletta. Seudullinen joukkoliikenne kampanjoi hakemusten saamiseksi lokakuussa ja tammikuussa elokuvalippuedulla, ja näistä 600 hakemuksesta 156 kappaletta tulikin kesken lukuvuoden elokuvalippukampanjojen tuloksena.

Maksuton ensimmäinen kuukausi ei ole osoittautunut riittävän houkuttelevaksi opiskelijoiden kannalta. Suurella osalla matkat todennäköisesti maksaa vanhempi, jolloin etu ei kohdistu suoraan nuoreen. Seudullinen joukkoliikenne esittää siksi suoraan ko. nuorelle tulevaa etua, joka kannustaisi nykyistä paremmin palauttamaan tarvittavat hakulomakkeet mihin tahansa Fölin palvelupisteeseen.

Lautakunnalle esitetään, että Kelan toisen asteen matkojen tukeen oikeutettu nuori saisi lomakkeet palautettuaan elokuvalipun ja herkkulipun (0,5 litran hanajuoma ja S-koon popcornit). Paketin arvo on 14,30 euroa kappaleelta (alv 0). Elokuva- ja herkkulippu voidaan toimittaa sähköisenä tai paperisena lippuna.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että toisen asteen opiskelijoita, jotka ovat oikeutettuja Kelalta laskutettavaan koulumatkatukeen, kannustetaan 1.8.2018 alkaen tuomaan hakemuksensa Fölin palvelupisteeseen tarjoamalla hakemuksen palauttaneille elokuva- ja herkkulippu.

Samalla lautakunta päättää lakkauttaa käytännön, jossa opiskelijoita on kannustettu hakemaan koulumatkatukikorttia myöntämällä vapautus ensimmäisestä 30 päivän kaudesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedKuoppala Pirjo
tpvMartinez Sinikka
tpvPalenius Kati
tiedPihlava Topias
tiedRiski Jaana