Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7025.04.20187

4688-2018 (02 05 00, 08 01 00)

Kutsuliikennekokeilu Liedossa ja Naantalissa

Tiivistelmä:

Liedossa ja Naantalissa esitetään kokeiltavaksi kutsuliikenteen automaattista matkojen yhdistelyjärjestelmää sekä matkan tilaamista mobiilisovelluksen kautta. Palvelun kampanjoinnin ajaksi sovelluksesta tilattaviin kutsuliikenteen matkoihin esitetään hinnaksi 0,90 € (alv 0 %).

Tksjlk § 70

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 19.4.2018:

Fölin kutsubussiliikenteen matkan tilaaminen Fölin mobiilisovellukseen kautta on ollut asiakkaiden toivoma lisäys palveluun. Matkojen tilaaminen voidaan toteuttaa rajapintojen avulla kuljetusten ohjausjärjestelmään, jossa matkoja voidaan yhdistellä automaattisesti. Kuljettaja kuittaa matkan tällöin autosta mobiilisti. Järjestelmää varten toteutetaan asiakkaiden käyttöliittymä Fölin mobiilisovellukseen.

Joukkoliikennetoimisto on neuvotellut pilotointijakson kesäksi 2018, jolloin Liedon ja Naantalin kutsuliikennettä voidaan kokeilla tilattavaksi myös Fölin mobiilisovelluksella. Pilotointiajaksi on sovittu 4 kk ja sitä kokeiltaisiin linjalla N1 kutsuliikenneaikana sekä Liedossa koko kesän ajan. Uudella mobiililla tilaustavalla tavoitellaan erityisesti aikuisia ja nuoria, jotka nykyisellään eivät ole välttämättä edes tietoisia olemassa olevasta kutsuliikennepalvelusta. Mobiilisti tehtävä tilaus ei poista mahdollisuutta tilata bussi edelleen soittamalla autoon. Samassa yhteydessä tulee mahdolliseksi tilata Fölix- matka Raisiossa sovelluksella.

Tiukan toteutusaikataulun vuoksi mobiilisovellukseen ei ehditä tekemään muutoksia, jotta matkan voisi maksaa vasta bussissa. Tämän vuoksi ehdotetaan, että kokeilun ajan kutsubussin tilaus ja kertalipun osto tapahtuisi samaan aikaan ja hinnaksi ehdotetaan 0,90 € (alv 0 %). Tällöin on mahdollista kampanjoida ja markkinoida kutsuliikennettä uudelle kohderyhmälle sekä houkutella uusia käyttäjiä kokeilemaan palvelua tehokkaammin. Alennettu hinta alkaa kun järjestelmä on käyttövalmis ja on voimassa 4 kk kokeilun ajan.

Kokeilulla kerätään kokemuksia sekä palautetta uudenlaisesta tavasta tilata kutsuliikennettä sekä yhdistellä matkoja automaattisesti taustassa. Mikäli kokeilun tulokset ovat hyvät, voidaan matkojen yhdistelytoimintoa käyttää jatkossa sekä laajentaa palvelemaan erilaisia tulevaisuuden Maas-palveluja. Lisäksi kokeilusta kerätään kokemuksia mahdollista yhdistelypalvelujen kilpailuttamista varten.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että kutsuliikennekokeilun ajan kutsuliikennetilausten hinta on 0,90 € (alv 0 %) ja hinta sisältää normaalin kertalipun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuntien Tiera Oy
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedKuoppala Pirjo
tiedPalenius Kati
tpvPihlava Topias
tiedRiski Jaana