Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4714.03.20181

815-2018 (02 08 00, 08 01 00)

Vesibussiliikenteen hankinta

Tiivistelmä:

Seudullinen joukkoliikenne on antanut konsernihallinnon strategisen hankinnan tehtäväksi kilpailuttaa vesibussiliikenteen liikennöinnin. Vesibussin liikennöintiä hoitamaan valitaan liikennöitsijä tarjouskilpailun tuloksen mukaisesti. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 47

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava ja strategisen hankinnan osuus hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 12.3.2018:

Turun kaupungin strateginen hankinta on pyytänyt tarjouksia seudullisen joukkoliikenteen toimeksiannosta vesibussiliikenteelle ajalle 1.5.2018 (tavoite) - 30.9.2020, jonka jälkeen sopimusta on mahdollisuus jatkaa kahdella vuodella ajalle 1.10.2020 - 30.9.2022 (optio).

Palveluntuottajan tulee tarjota kahta alusta, mutta tarjouksen voi jättää myös ryhmittymä.

Hankinnasta tehdään sopimus yhden palveluntuottajan kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankinnasta on julkaistu ilmoitus Internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Linkki: Hankintailmoitukset. Hankintamenettelyksi on ilmoitettu avoin menettely. Tarjouspyyntö on ollut saatavilla Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa https://tarjouspalvelu.fi/turku. Linkki: Tarjouspalvelu.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Annettuun määräaikaan 9.3.2018 klo 11.00, mennessä saatiin neljä (4) tarjousta, seuraavilta tarjoajilta: Suomen Saaristokuljetus Oy, Rederi Ab Fakir, Explore Saimaa Oy ja Suomen Psykologinen Instituutilta.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden tarkistaminen:

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Hankintalain 85–86 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa tarjoajien rahoituksellista ja taloudellista tilannetta, teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä sekä laatua koskevia vaatimuksia sekä vaatia tarjoajia esittämään niihin liittyviä selvityksiä. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Tarjoajat vakuuttavat täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen:

Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjoukset todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousten hintavertailu ja tarjouksen valinta:

Annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:

Hinta, enimmäispisteet 100.

Halvin tarjottu yhteenlaskettu tuntihinta, vertailussa enimmäispisteet 100. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 100). Laatuperusteet on huomioitu ehdottomissa vaatimuksissa.

TarjoajaVertailuhintaVertailupisteet
Suomen Saaristokuljetus Oy286,0082,17
Rederi Ab Fakir1 096,0021,44
Explore Saimaa Oy235,00100,00
Suomen Psykologinen Instituutti300,0078,33

Edellä esitetyn perusteella ehdotamme, että vesibussiliikenteen palveluntuottajaksi ajalle 1.5.2018 (tavoite) - 30.9.2020 valitaan Explore Saimaa Oy:n tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää että vesibussiliikenteen palveluntuottajaksi ajalle 1.5.2018 (tavoite) - 30.9.2020 valitaan Explore Saimaa Oy:n tarjotuin hinnoin ja alennuksin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Samalla lautakunta valtuuttaa joukkoliikennepalvelujohtajan allekirjoittamaan sopimuksen palveluntuottajan kanssa.

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

Tilaajaa sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella. Hankintayksiköt eivät sitoudu tiettyyn hankintamäärään sopimuskauden aikana.

Hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja hakemusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoExplore Saimaa Oy
aoRederi Ab Fakir
aoSuomen Psykologinen Instituutti
aoSuomen Saaristokuljetus Oy
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta
tpvPihlava Topias