Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta1914.02.20184

1884-2018 (01 02 01)

Kuljettajien työvaatteita koskevan ohjeistuksen päivittäminen

Tiivistelmä:

Liikennöitsijä on velvoitettu hankkimaan kaikille kuljettajille ohjeen mukaiset pakolliset vaatteet. Lisäksi kuljettajat voivat käyttää ohjeessa esitettyjä täydentäviä vaatteita. Liikennöitsijän on huolehdittava siitä, ettei ohjeen vastaisia vaatteita käytetä. Seudullinen joukkoliikenne tulee tehostetusti valvomaan, että liikennöitsijät hoitavat sopimusvelvoitteensa vaatteiden hankinnasta ja käytössä.

Tksjlk § 19

Suunnittelija Saana Lehtinen 8.2.2018:

Turun seudun joukkoliikenteessä on vaadittu käytettäväksi viranomaisen määrittelemää kuljettajavaatetusta alkaen vuodesta 2011.  Ohjeistus on liitetty sopimuksiin, joiden diaarinumerot ovat 11844-2015, 1878-2011, 8160-2011, 13724-2012, 5229-2013, 5230-2013, 4364-2014, 5955-2014, 7572-2014, 999-2015, 1001-2015, 12190-2015, 1307-2016. Käytännössä ohjeistus on voimassa kaikilla muilla linjoilla paitsi Varissuon kilpailutuskohteessa (linjat 31, 32, 42, 92, 93), jonka liikennöinti on käynnistynyt vuonna 2010.

Kuljettajien työvaateohjeistusta on päivitetty viimeksi 20.5.2015 § 108. Ohjeistusta on tarpeen päivittää, koska tarkentavia teknisiä ohjeita on kysytty ja annettu päätöksen jälkeen. Nyt tehtävässä päivityksessä tarkennetaan seuraavia kohtia:

Ohjeistus on jaettu kahteen osaan: pakollisiin ja täydentäviin vaatteisiin. Pakolliset vaatteet muodostavat minimitason, jonka hankinta on liikennöitsijän velvollisuus ja saaminen kuljettajan oikeus. Täydentävät vaatteet tarkoittavat vaatteita, joita kuljettajat voivat halutessaan käyttää pakollisten vaatteiden lisänä tai niille vaihtoehtona. Liikennöitsijällä ei ole velvollisuutta hankkia kuljettajille täydentäviä vaatteita, mutta liikennöitsijän on huolehdittava siitä, että jos täydentäviä vaatteita käytetään, ne ovat kuljettajien työvaateohjeistuksen mukaisia. Ohjeen kuvat ovat tyylillisesti suuntaa antavia, mutta värien osalta pakollisia.

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 8.2.2018:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kokouksessaan 20.5.2015 § 108 todennut, että ohjeistuksen noudattamisessa on havaittu selviä puutteita. Lisäksi on todettu, että liikennöitsijöiden on sanktioiden uhalla järjestettävä pakolliset vaatteet jokaiselle kuljettajalle. Liikennöitsijälle ei ole asetettu velvollisuutta hankkia ohjeistuksessa mainittuja täydentäviä vaatteita, mutta liikennöitsijällä on velvollisuus sanktioiden uhalla huolehtia siitä, että täydentävät vaatteet ovat ohjeen mukaisia.

Vaikka kuljettajavaatetukseen liittyvä ohjeistus on ollut käytössä vuosia, ja pakollisten vaatteiden hankinta selkeästi vastuutettu liikennöitsijälle, on havaittu, että vaatetusasiaan liittyy paljon epätietoisuutta ja vastuita on syytä tarkentaa.

Turun seudun joukkoliikenteen järjestämässä liikenteessä noudatetaan Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välistä linja-autohenkilökunnan työehtosopimusta. Seudullinen joukkoliikenne on pyytänyt AKT ry:n lausuntoa kuljettajavaatetukseen liittyen.

Juha Ollas, palkkasihteeri, AKT ry:

”Yleissitovan linja-autohenkilökunnan työehtosopimuksen 19 § 1. kohdassa todetaan asiasta näin:

”Mikäli työnantaja vaatii työntekijöille määrätynlaista virkapukua tai puvunosaa siihen sopivine lakkeineen, paitoineen ja solmioineen, on ne työnantajan kustannettava.”

Eli mikäli tilaajapuoli edellyttää liikenteessään yrityksen kuljettajia pitämään määrätynlaista pukua, niin on yrityksen se työehtosopimuksen mukaan maksettava. Joidenkin yhtiöiden kohdalla tämä saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia, koska muussa ajossa saatetaan edellyttää käyttämään yhtiön oman ”brändin” mukaisia vaatteita.”

Turun seudun joukkoliikenteen kaikissa liikennöintisopimuksissa noudatetaan yleissitovaa työehtosopimusta. Lisäksi lähes kaikissa sopimuksissa on myös velvoitettu noudattamaan kuljettajien työvaateohjeistusta, poikkeuksena Varissuon liikennöintisopimus sekä ELY:n ja Seudullisen joukkoliikenneviranomaisen yhdessä hankkimat liikenteet. Sääntöä siihen, paljonko vaatteita pitää kuljettajalle hankkia ei ole mm. siksi, että vaatteiden kulutus on yksilöllistä ja riippuu paljon myös tehtävien työvuorojen määrästä. Liikennöitsijällä on kuitenkin velvollisuus hankkia riittävä määrä vaatteita kuljettajille. Seudullinen joukkoliikenne tiedusteli AKT ry:ltä suositusta vaatteiden määrästä.

Juha Ollas, palkkasihteeri, AKT ry:

”Siihen meillä ei ole suositusta, mutta käytäntö on joissain suuremmissa yrityksissä, että vaatteet saadaan parin vuoden välein. Kesä- ja talvivaatteet ovat erikseen ja paitoja olisi useampia, että voidaan pestäkin välillä.”

Tiivistetysti voidaan todeta, että Fölin liikennöitsijöiden on hankittava kuljettajilleen riittävä määrä työvaateohjeistuksen mukaisia pakollisia vaatteita. Liikennöitsijän tulee myös huolehtia siitä, että jos liikenteessä käytetään täydentäviksi vaatteiksi merkittyjä asusteita, ne täyttävät ohjeistuksen vaatimukset. Kuljettajan velvollisuus on käyttää ohjeistuksen mukaisia vaatteita. Turun seudun joukkoliikenteen kuljettajien edustajilta on saatu toivomus, että kuljettajavaatetusta aletaan valvomaan nykyistä tarkemmin, sillä sanktioiden kautta myös kuljettajien on helpompi vaatia työntekijän oikeuksiaan työnantajaltaan. Uusimmissa liikennöintisopimuksissa palvelurikemaksu siitä, että kuljettajan vaatetus ei vastaa asetettuja vaatimuksia on 100 euroa.

Lisäksi tulee huomioida, että vaatetuksen ulkoasuun liittyviin asioihin voidaan tehdä seudullisen joukkoliikenteen suostumuksella pieniä liikennöitsijäkohtaisia muutoksia. Huomioitava on myös se, että kulloisenkin liikennöintisopimuksen kohdalla noudatetaan vähintään silloin voimassa ollutta ohjeistusta. Nyt päätettävä työvaateohjeistus hyväksytään luonnollisesti käytettäväksi myös takautuvasti.       

Liite 1Kuljettajien työvaateohjeistus 14.2.2018 (luonnos)

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Liite 2Kuljettajien työvaateohjeistus 14.2.2018 (Tksjlk 14.2.2018 § 19)

Jakelu

tiedI & T Päivölä Oy
tiedJ. Vainion Liikenne Oy
tiedJalobus Oy
tiedLiikenne Vesma Oy
tiedLinjaliikenne Muurinen Oy
tiedLinjaliikenne Nyholm Oy
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLänsilinjat Oy
tiedSL-Autolinjat
tiedTurkubus Oy
tiedTurun Citybus Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedV-S Bussipalvelut Oy
tiedJorasmaa Lauri
tpvKoiranen Nina
tpvNiemi Reijo
tpvReinvall Timo
tpvViirret Kari


Liitteet:

Tksjlk § 19
Liite 1:Kuljettajien työvaateohjeistus 14.2.2018 (luonnos)
Liite 2:Kuljettajien työvaateohjeistus 14.2.2018 (Tksjlk 14.2.2018 § 19)