Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta2114.02.20186

1781-2018 (02 05 00, 08 01 00)

Fölin mobiilisovelluksen maksunvälityskulujen hinnoittelu sekä maksutapalisän poisto

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi mobiilisovelluksen uusi maksunvälityskulujen hinnoittelu sekä esitetään mobiilisovelluksen maksutapalisän poistoa.

Tksjlk § 21

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 7.2.2018:

Fölin mobiilisovelluksessa myytävien lippujen maksunvälityskulut ovat olleet jokaiselle maksutavalle erisuuruiset. Erityisesti mobiilimaksujen kulut ovat olleet niin suuret, että lippuihin on jouduttu lisäämään 20 sentin maksutapalisä kattamaan maksutavoista aiheutuvia suuria maksunvälityskuluja. Ainoastaan Svea-maksutavassa ei ole ollut maksutapalisää, sillä kyseisen maksutavan kulu on ollut joukkoliikenteelle kaikkein edullisinta.

Seudullinen joukkoliikenne ja mobiilisovelluksen maksunvälittäjä IQ Payments Oy ovat neuvotelleet uudet selkeämmät hinnat eri maksutapojen välille. Joukkoliikenne on saanut tarjouksen uusista maksunvälityskomissioista. Jatkossa on käytössä vain kaksi eri myyntikomissiota eri tuotteiden ja maksutapojen välillä sekä sovelluksen ylläpitomaksu kuukaudessa. Uudistus selkeyttää hinnoittelua, lisää kulujen ennakoitavuutta sekä pienentää maksunvälityskuluja kokonaisuutena nykytilanteeseen verrattuna arviolta yli 10 %, kun huomioon otetaan myös sovelluksen ylläpito. Uusi hinnoittelu tulisi voimaan 1.3.2018 alkaen.

Mobiilimaksamisen kehitys on johtanut siihen, että maksutapalisien periminen ei ole enää ajanmukaista. Joukkoliikenne saa säännöllisesti palautetta asiakkailta, joissa ihmetellään maksutapalisien perintää mobiilisovelluksessa. Asiakkaiden on vaikeaa ymmärtää, miksi lippu maksaa mobiilisti enemmän kuin kuljettajalta ostettuna. Maksutapalisät eivät kannusta käyttämään mobiilisovellusta. Lisäksi 1.1.2018 voimaan tullut uusi maksupalvelulaki kieltää maksutapalisien perimisen debit- tai credit-korteilla maksaessa.

Oheismateriaali 1IQ Payments Oy:n tarjous 5.2.2018 maksutapojen uusista komissioista

Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä mobiilisovelluksen uuden hinnoittelun maksunvälityskuluiksi tarjouksen mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää, että maksutapalisiä ei peritä mobiilisovelluksessa myytävissä lipuissa 1.3.2018 alkaen.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedIQ Payments Oy
tpvPihlava Topias