Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta624.01.20186

2182-2017 (234)

Joukkoliikennekokeilu Kuhankuonolle kesällä 2018

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Kuhankuonolle järjestetään kokeiluna viisi edestakaista, päivittäistä vuoroa Föli-liikenteellä koulujen kesäloman aikana 2018.

Tksjlk § 6

Va. joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte 17.1.2018:

 

Turun seudun joukkoliikenne Föli on sopinut alustavasti Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisen, Pöytyän, Raision, Ruskon ja Turun kuntien sekä Varsinais-Suomen liiton ja Metsähallituksen kanssa mahdollisesta Kuhankuonon joukkoliikennekokeilusta. Kokeiluun on pyritty löytämään edullinen ja houkutteleva liikennöintiehdotus. Kaikki kysytyt tahot ovat olleet alustavasti halukkaita kokeiluun. Osa kunnista on lähettänyt jo virallisenkin myönteisen vastauksen.

Seudullinen joukkoliikenne ehdottaa kymmenen viikon kokeilua koulujen kesäloma-aikana 4.6.2018 – 12.8.2018 ja että Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi viisi edestakaista vuoroa jokaisena päivänä viikonpäivästä riippumatta. Ensimmäinen vuoro lähtee kunakin päivänä aamuyhdeksän tienoilla Turusta Kuhankuonolle ja viimeinen lähtee kunakin päivänä kello 18-19 Kuhankuonolta Turun keskustaan.

Arkisin ja sunnuntaisin liikenteen toteuttamiseen tarvitaan autopäivälisäys (eli nykyisellä automäärällä ei saada ajettua ko. lisämatkaa). Lauantaisin käynti Kuhankuonolla saadaan mahtumaan autokiertoon.

Kymmenen viikon kokeilun liikennöintikustannus on liikenteen nykyhinnassa 20.300 euroa, kun ajetaan viisi edestakaista vuoroa kaikkina viikonpäivinä. Mahdolliset kustannusten muutokset huomioon ottaen liikenteeseen on syytä varata 21.000 euroa kesälle 2018. Esityksessä on varattu markkinointiin noin 2.000 euroa, jotta kokeilu saa riittävästi näkyvyyttä. Todennäköisesti markkinointikustannukset ovat suuremmat, ja Föli vastaa ylimenevältä osin tekemästään markkinoinnista. Muut osapuolet tiedottavat liikenteestä omissa tiedotus- ja markkinointikanavissaan.

 

Lisäauto tarvitsee rahastuslaitteen, jonka järjestämisestä ja kustannuksista vastaa Turku. Kyseessä olevien kokeiluvuorojen liikennöintihinta kauppatorilta nykyiselle päätepysäkilleen (viisi vuoroa päivässä ja kymmenen viikkoa) on 75.000 euroa ja sen maksaa edelleen Turku. Kokeilusta tarvitaan seurantatietoa, asiakaskysely, vertailutietoa aiempaan yms. Niiden toteuttamisesta vastaa Föli.

Seudullinen joukkoliikenne on ehdottanut osapuolille seuraavanlaista kustannusjakomallia (osallistumisosuus euroina):

 

Kaarina

1400

 

Lieto

1400

 

Masku

1400

 

Mynämäki

1400

 

Naantali

1400

 

Nousiainen

1400

 

Pöytyä

3000

 

Raisio

1400

 

Rusko

1400

 

Turku

3000

+ 75 000 perusosuus ko. linjoista

Varsinais-Suomen liitto

3000

 

Metsähallitus

3000

 

 

 

 

 

23 200

75 000

 

Föli tekee ja maksaa käyttäjätutkimuksen. Föli maksaa maksujärjestelmäkustannukset ja tekee tilastot käyttäjämäärästä ja käyttäjien kuntalaisuuksista siltä osin kuin mahdollista sekä asiakasmäärävertailun ns. normaaliliikenteeseen (ei jatkettua Kuhankuonolle). Turku maksaa ns. perusliikenteen ja saa lipputulot.

Kokeiluesitys ei ole ristiriidassa Kuhankuonon nykyisen liikenteen kanssa. Liitteessä on esitetty Kuhankuonon tämänhetkinen joukkoliikennetarjonta ja lippujen hinta. Siirtymäajan liikennöintisopimus päättyy 31.5.2018. Tuon ajankohdan jälkeen ko. pitkän matkan liikenne toteutuu mahdollisesti markkinaehtoisena.

 

Kokeilu lisää koko seudun kiinnostavuutta matkailukohteena sekä paikallisille että turisteille. Kuhankuono saa lisää käyttäjiä ja tunnettavuutta sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Kaikki osallistujatahot saavat positiivista näkyvyyttä (esim. Fölin sivuilla noin 400.000 kävijää kuukaudessa) ja osoittavat innostusta helpottaa matkustamista luontonähtävyyksiin. Kaikkien osallistuvien kuntien kuntalaiset ja vierailijat saavat edullisen ja selkeän yhteyden Kuhankuonolle riippumatta siitä, ovatko he Föli-kuntien asukkaita.

Kokeilun jälkeen kootaan matkamäärätiedot ja vertailut ja käyttäjäkyselyn tulokset yhteen ja arvioidaan yhdessä, jatketaanko kokeilua toisena kesänä samanlaisena tai erilaisena, tai miten liikenne jatkossa kannattaa toteuttaa, kenen maksamana jne.

 

Oheismateriaali 1               Kuhankuonon nykyiset joukkoliikenneyhteydet

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää toteuttaa 4.6.-12.8.2018 Kuhankuonon Föli-liikennekokeilun. Turun keskustan ja Kuhankuonon välillä liikennöi viisi edestakaista vuoroa jokaisena päivänä viikonpäivästä riippumatta. Kokeilu toteutetaan ehdolla, että kaikki yhteistyötahot osallistuvat kustannuksiin esityksen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedMetsähallitus
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedVarsinais-Suomen liitto
tpvJorasmaa Lauri
tiedKuoppala Pirjo
tpvLehtinen Saana
tiedPalenius Kati
tiedPihlava Topias
tiedRiski Jaana
tiedSitaru-Niemi Jaana