Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8704.05.20168

5685-2015 (633, 065, 033)

VTT-tutkimustyön tilaus sähköbussien eFöli-projektia varten

Tiivistelmä:

Seudulliselle joukkoliikennelautakunnalle esitetään tutkimustyön tilaamista eFöli sähköbussiprojektia varten yhteishintaan 97.000 €.

Tksjlk § 87

Kehittämispäällikkö Jari Paasikivi 29.4.2016:

eFöli sähköbussien pilot-linjaa toteuttava projekti on hakenut sähköbussien toimintavarmuuden varmistamista ja sähköbussien ekosysteemin synnyttämistä varten tukea TEKESltä. Tukea on myönnetty 247.000 €, joka on 30 % hankkeen laskennallisista kokonaiskustannuksista. eFöli hanke on osa isompaa sähköbussien käyttöön ja laajenemiseen liittyvää tutkimuskokonaisuuta (eKeko), jossa ovat mukana myös HSL ja Tampere. TEKES-tuki kattaa kokonaan hankkeen ulkoiset tutkimuskustannukset Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n ja nyt esitettävän hankinnan osalta. Joukkoliikennetoimiston ja Turun Kaupunkiliikenne Oy:n omien kustannusten osalta toimijat joutuvat kattamaan oman työnsä kustannukset. Toimijoiden omat kustannukset kertyvät omista selvityksistä, henkilöstön kouluttamisesta ekotehokkaaseen ajoon sähköbusseilla ja muista hankkeen sisältöön liittyvistä toimista.

 

Tutkimustyö koostuu sekä toimijoiden omista selvityksistä että ulkoisilta tutkimuslaitoksilta ostettavista palveluista ja se sijoittuu ajalle 2016-2019.

 

eFöli projekti on neuvotellut tutkimustyöstä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kanssa, joka toteuttaa tutkimustyötä myös muille sähköbussien tutkimusta toteuttaville osapuolille eKeko kokonaisuudessa.

 

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on tarjonnut hankkeen tutkimustyötä varten seuraavia kokonaisuuksia:

 

Näistä ensimmäinen osio keskittyy ajoneuvojen mittaamiseen VTT-ajoneuvolaboratoriossa ajoneuvojen todellisen energiankulutuksen selvittämiseksi. Muut osiot ovat eFöli projektin ja muiden sähköbussien tutkimusprojektien yhteistyön ja yhteisen viestintä- ja referenssiosioiden toteuttaminen. Osiot 2 ja 3 toteutetaan yhdessä muiden sähköbussien kehittämiseen liittyvien tahojen yhteistyönä ja myös kustannukset jakautuvat useamman tahon kesken.

 

VTT-tutkimustulokset jaetaan usealle taholle ja ne palvelevat täten niin hankkeen toteuttajatahoja, muita tutkimuslaitoksia (esim. Turun AMK) kuin myös esim. liikenneoperaattorikenttää heidän arvioidessaan sähköbussien hankintaa osaksi yhtiöiden kalustoa.

 

Hankintayksikkö voi toteuttaa hankintoja suorahankintoina, jos hankinnan kohteessa toteutuu esimerkiksi seuraavat asiat

1)teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan;

 

2)hankittava tavara valmistetaan vain tutkimusta, kokeilua, tuotekehitystä tai tieteellistä tarkoitusta varten eikä kyseessä ole massatuotanto tavaran valmistamisen taloudellisen kannattavuuden varmistamiseksi tai tutkimus- ja kehityskustannusten kattamiseksi;

 

eFöli hankkeessa täyttyvät edelliset kohdat, koska hankkeessa vaadittavan tasoisia ajoneuvolaboratoriopalveluita ei ole tarjolla muilla toimijoilla kuin VTT:llä Suomessa, jonka lisäksi hankinnan kohteena oleva tutkimustyö ei tule vain hankintayksikön käyttöön vaan se palvelee laajempaa joukkoa arvioitaessa sähköbussien soveltavuutta tulevaisuuden ratkaisuksi kaupunkien joukkoliikenteessä.

 

Liite 1                                  VTT:n tarjous 8.4.2016. Salassa pidettävä asia. Salauksen peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24.1 §:n 17 kohta.

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 29.4.2016:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tilata tutkimustyötä eFöli hankkeen tueksi teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tarjouksen mukaan yhteishintaan 97.000 € (alv 0 %).

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella tilauksella.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTeknologian Tutkimuskeskus VTT Oy / Mikko Pihlatie
tiedTurku Energia / Antto Kulla
tiedTurun AMK / Panu Aho
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy / Heikki Lepistö
tpvJorasmaa Lauri
tiedKemppainen Seppo
tpvKynkäänniemi Päivi
tpvPaasikivi Jari


Liitteet:

Tksjlk § 87
Liite 1:VTT:n tarjous 8.4.2016