Esitys joukkoliikennelautakunnalle
Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 9.3.2009 § 78 Turku-sopimuksen mukaiset kaupungin ohjelmakokonaisuuksien rakenteen ja teemat. Asukkaiden hyvinvointiohjelman toteuttaminen ja alan lainsäädäntö edellyttävät sekä poikkisektoraalista toimintaa kaupungin hallintokuntien kesken että monipuolista yhteistyötä eri viranomaisten ja kolmannen sektorin kanssa.
Asukkaiden hyvinvointiohjelman valmisteluun, laadintaan ja seurantaan sisältyvät toimenpiteet samoin kuin kaupungin hyvinvoinnin edistämisen tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittely sekä poikkihallinnollisten toteutusten suunnittelu ja arviointi edellyttävät koordinoitua ja jäsentynyttä verkostomaista työskentelytapaa.
Joukkoliikennelautakunta on edistänyt linja-autoliikenteen esteettömyyttä mm. matalalattiabussein sekä palvelulinjaston avulla. Joukkoliikennelautakunta on myös pyrkinyt parempaan matkustajainformaatioon mm. hankkimalla pysäkkinäyttöjä bussipysäkeille. Lisäksi joissakin linja-autoissa on jo näytöt seuraavista pysäkeistä.
Turun kaupungin vanhusneuvosto on kokouksissaan 23.1.2012, 28.2.2012 sekä yhteistyökokouksessaan vammaisneuvoston kanssa 4.6.2012 käsitellyt liikennesuunnittelua ja esteettömään liikkumiseen liittyviä ongelmakohtia. Vanhusneuvosto yhteistyössä vammaisneuvoston kanssa päätti kirjelmän laatimisesta joukkoliikennelautakunnalle. Vanhusneuvoston kokouksessa 23.1.2012 oli kutsuttuna suunnittelupäällikkö Pekka Kirjavainen.
Palvelutointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on päätöspöytäkirjassaan 11.5.2012 § 12 perustanut Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaiset työryhmät. Johtoryhmän alaisuudessa toimivat ikäkaarimallin mukaisten työryhmien tehtävät määräytyvät alan lainsäädännön ja johtoryhmän linjausten mukaan. Ikäihmisten työryhmä, johon kuuluu joukkoliikennetoimistosta Jouko Tervonen, on kokouksessaan 3.9.2012 päättänyt tehdä kirjelmän joukkoliikennelautakunnalle koskien liikennesuunnittelua sekä esteettömän liikkumiseen liittyvistä ongelmakohdista.
Asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja toiveita on ensiarvoisen tärkeää. Tavoitteena on luoda houkuttelevia palveluja, joiden avulla saadaan ikäihmiset osalliseksi.
Ikäihmisten kohdalla palvelujen saavutettavuus on suuri haaste. Saavutettavuudessa pitäisi huomioida sekä henkinen että fyysinen saavutettavuus. Henkistä saavutettavuutta voidaan tukea avustajatoiminnalla. Busseissa olevat avustajat tukevat uskallusta lähteä yleisiin kulkuneuvoihin. Työvoimapoliittisin keinoin aikaansaatu avustajatoiminta busseissa olisi hyvä ja taloudellinen ratkaisu niin työllistettyjen kuin asiakkaidenkin kannalta.
Fyysinen saavutettavuus paranee kuljetuspalveluja kehittämällä. Joukkoliikenteen vetovoimaisuutta voidaan lisätä järjestämällä erilaisia tempauksia busseihin. Viestintä on todella suuri haaste. Miten mahdolliset osallistujat tavoitetaan. Busseihin voisi sijoittaa lokeroita mainoksia varten. Näin saavutetaan useita potentiaalisia osallistujia helpolla tavalla. Viestinnän synenergiaa voisi hyödyntää palvelulinjan esitettä uusimalla. Ikäihmisten kohdalla selkeä kartta, tarpeeksi suuri fonttikoko, kohteen selkeä merkkaus ja väritys/kontrastit auttavat markkinoinnissa. Selkeä informaatio auttaa ikäihmisten omatoimisuutta ja luo turvallisuuden tunteen lähteä osallistumaan.
Kehittämällä yhteistyön avulla palveluja voidaan tukea ikäihmisten omatoimisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. Kun suunnitellaan uusia palveluja, arvioitaisiin ja varmistettaisiin kokonaisvaltaisesti myös pääsy kyseisiin paikkoihin.
Vanhusneuvosto, vammaisneuvosto sekä hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaisena toimiva ikäihmisten työryhmä esittävät yhdessä joukkoliikennelautakunnalle seuraavat asiat, joihin toivomme yhteistyössä parannusta.
•Palvelulinjan verkostoa toivotaan arvioitavan uudelleen ja aikatauluja tarkistettavan. Toiveena on saada palvelulinja kulkemaan Kupittaan urheiluhallin kautta.
•Esitetään aloitettavan valmistelu myös Liinahaan vanhainkodin saamista reitin varrelle.
•Esitetään pohdittavaksi kahden uuden lisäbussin saamiseksi vuodelle 2014. Vaihtoehtona ehdotetaan kutsuliikenteen aloittamista pienemmällä bussilla, joka mahdollistaisi myös poikittaista liikennettä.
•Maksujärjestelmää toivotaan kehitettävän siten, että bussiin nousu voisi tapahtua bussin keskiosasta.
•Avustajatoimintaa esitetään kehitettävän yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa.
•Kaikkiin linja-autoihin esitetään hankittavaksi pysäkkinäytöt ja automaattiset pysäkkikuulutukset. Näytöt ja kuulutukset auttavat erityisesti kuulo- ja näkövammaisia sekä ihmisiä, jotka eivät tunne kaupunkia.
•Linja-autopysäkeille oleviin näyttöihin esitetään lisättäväksi kuulutukset, jolloin myös sokeilla ja heikkonäköisillä on mahdollisuus saada tieto seuraavasta saapuvasta linja-autosta.
•Palvelulinjan kehittämisen osalta olisi hyvä saada P2 ajamaan hyvinvointikeskus Lehmusvalkamaan kaksi kertaa päivässä.
Esteettömyyteen liittyen olemme tehneet esityksen myös kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle koskien pysäkkien tavanomaisten korjausten yhteydessä tehtävistä esteettömyyteen tähtäävistä toimenpiteistä, jotka tulee suorittaa esteetön ympäristö – ohjekortin 7 Pysäkkialueet mukaisesti. Näitä ovat mm. talvikunnossapito sekä pysäkkien korotukset.
Odotamme saavamme vastauksen esittämiimme ehdotuksiin.
Ystävällisin terveisin
Vanhusneuvosto
Vammaisneuvosto
Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alainen ikäihmisten työryhmä
Jakelu
joukkoliikennelautakunta
kiinteistöliikelaitoksen johtokunta