Liite 9

Ikäryhmät ja alennusryhmät Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä 1.7.2014 alkaen

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.3.2013:

 

Jotta joukkoliikennejärjestelmä olisi aidosti yhtenäinen koko kaupunkiseudulla, tulisi ikäryhmien ja alennusryhmien olla samat koko kaupunkiseudulla. Joukkoliikenteen käytön helppous on keskeinen kaupunkiseudun yhteisen joukkoliikenteen kehittämisen tavoite.

 

Vaihtoehdot ovat laajentaa Turun ikärajat ja alennustyypit koko kaupunkiseudulle, laajentaa nykyiset seudun ikärajat Turkuun tai sopia joku uusi malli, joka poikkeaa molemmista nykyisistä.

 

Lautakunta ei päätä tässä vaiheessa lippujen hinnoista vaan hinnoitteluperusteista.

 

Ikäryhmät ja alennusryhmät

 

Turussa alle 7-vuotiaat lapset matkustavat maksutta, 7-14-vuotiaat matkustavat lapsen taksalla, 15-19-vuotiaat nuorten taksalla ja sitä vanhemmat aikuisten taksalla. 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat matkustavat seniorihinnalla, joka on selkeästi aikuisten hintaa edullisempi. Turussa on käytössä alennuksia iän lisäksi muillekin ryhmille. Näitä ovat mm. opiskelijat ja vammaiset. Syy alennuksiin on sosiaalipoliittinen.

 

Kaupunkiseudun muissa kunnissa alle 4-vuotiaat matkustavat maksutta, 4-11-vuotiaat matkustavat lasten taksalla ja 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat aikuisten taksalla.

 

Esimerkkinä nykyisistä hintaperiaatteista voidaan mainita 12-vuotiaan lapsen matka joukkoliikenteellä. Turussa matkustava 12-vuotias lapsi maksaa kertalipustaan 1,20 euroa, ja lippu on voimassa kahden tunnin ajan kaikessa Turun joukkoliikenteessä matkan pituudesta riippumatta. 12-vuotias raisiolainen lapsi maksaa lipustaan aikuisten kertamaksun, joka on lyhimmällä eli alle 6 kilometrin matkalla 3,50 euroa (TLO) tai 3,30 euroa (Matkahuolto), eikä lippu kelpaa vaihdossa toiselle linjalle.

 

Turun nykyiset ikärajat ovat osoittautuneet käytännössä toimiviksi ja houkutteleviksi. Turussa käytössä olevat ikärajat myös toteuttavat sosiaalipoliittisia tavoitteita siinä, että lasten, nuorten ja ikääntyneiden ihmisten liikkuminen on muita edullisempaa. Tästä syystä olisi perusteltua, että kaupunkiseudulla otettaisiin käyttöön malli, jossa ikäryhmäjako olisi Turun mukaisesti lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit.

 

Alla on tieto siitä mitkä ovat aktiivisessa käytössä olevien Turun paikallisliikenteen bussikorttien käyttäjäryhmät (yhteensä 83.000 aktiivikäytössä olevaa korttia). Kyseessä ei siis ole osuus matkoista vaan kortin omistavien henkilöiden määrästä.

 

aikuiset 40.000 henkilöä eli 48 %

lapset (7-14v) 8.700 hlöä eli 10 %

nuoriso (15-19v) 9.800 hlöä eli 12 %

opiskelijat (iältään voivat olla 20-30v) 9.700 hlöä eli 12 %

seniorit (yli 65v) 14.800 hlöä eli 18 %.

 

Turun kaupunki alentaa tällä hetkellä erilaisten alennusryhmien hintaa usealla miljoonalla eurolla vuodessa. Lautakunnan päätöksellä on siis taloudellista merkitystä. Taloudellinen vaikutus kuitenkin riippuu siitä, minkä suuruisiin alennuksiin lautakunta päätyy. Lisäksi rahamääräiset alennukset voivat tulla kunnan hyödyksi muualla, esimerkiksi sosiaalitoimen kustannuksissa. Turussa nuorten ja seniorien bussikortilla tehdyt matkat ovat noin 30 % edullisempia kuin aikuisten matkat ja lasten matkat noin 50 % edullisempia kuin aikuisten matkat.

 

Syksyllä 2012 kaupunkiseudun asukkaille tehdyssä kyselyssä nousi esille, että lipun alhainen hinta oli tärkein houkutteleva tekijä joukkoliikenteen käyttöön. Toinen tärkeä asia oli kattava palvelu myös koulu- tai työmatka-aikojen ulkopuolella. Mm. nuorille hinnalla on erityisesti merkitystä, ja kun seudulla nyt ei ole alennuksia nuorille matkustajille, olisi nuorisoalennuksilla mahdollisuus lisätä merkittävästi nuorten bussinkäyttöä ja osallistumismahdollisuuksia.

 

Samassa kyselyssä saatiin lukuisa määrä (noin 1000 kpl) sanallisia vastauksia, joista 38 % koski lipun hinnan alentamistoiveita, 12 % erityisryhmien (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, vammaiset) lippuihin liittyviä toivomuksia, 8 % yhtenäistä lippujärjestelmää koskevia ehdotuksia ja 5 % lastenvaunujen, rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkumista koskevia ehdotuksia. Lisäksi 7 % ehdotuksista ja kommenteista koski lippujen vaihtomahdollisuuksia ja vyöhykkeitä. Ehdotukset osoittavat tarpeelliseksi sen kaupunkiseudun yhteisen tavoitteen, että lippujärjestelmä toimii yhtenäisesti ja ottaa huomioon myös eri käyttäjäryhmiä.

 

Korttien henkilökohtaisuus tai haltijakohtaisuus

 

Turussa suurin osa lipputuotteista on tällä hetkellä haltijakohtaisia. Poikkeuksena tästä ovat erilaiset hakemukseen perustuvat alennuskortit. Kausikortit muutettiin haltijakohtaisiksi kesällä 2009. Tavoitteena oli lisätä korttimatkojen määrää, sillä kausikorttia pystyisi nyt käyttämään esim. perheen äiti ja isä vuorotellen sen mukaan, kumpi tarvitsee autoa. Muutoksella oli toivotut vaikutukset, ja matkamäärä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009 mm. tämän asian takia.

 

Nykyiset seutuliput ovat henkilökohtaisia ja kytkettyjä asiakkaan kotikuntatietoon.

 

Uudessa järjestelmässä kausikorttien lipputulot liitetään matkustajan kotikuntaan, ja kotikunnalla on vaikutuksia kustannusten jakotapaan. Asiakkaiden tulisi jatkossa bussikorttia ostaessaan rekisteröityä siten, että tätä tietoa voidaan hyödyntää matkamäärien seurannassa, joukkoliikennejärjestelmän muutosvaikutusten seuraamisessa ja kustannusten ja tulojen jaossa. Tästä syystä kausikorttien tulisi olla henkilökohtaisia.

 

Arvokorttien olisi hyvä olla henkilökohtaisesti kirjattuja, jotta kuntalaistieto on tarvittaessa hyödynnettävissä. Perushintaisten arvokorttien joustavuuden takia on kuitenkin hyvä, että itse tuote on haltijakohtainen eli arvokortin voi antaa toisen käyttöön tai maksaa myös toisen henkilön matkan.

 

Alennuskorttien tulee olla henkilökohtaisia, koska kunnat erityisesti tukevat näiden kortinhaltijoiden edullista matkustamista.

 

Lautakunnalle esitetään, että asiakasryhmät jakautuvat kolmeen hintaryhmään, jotka ovat:

 

Perusryhmä (kausikortit henkilökohtaisia, arvokortit tuotteena haltijakohtaisia):

Aikuinen

 

Alennusryhmä 1 (henkilökohtaisia, alennus 20-30 % perushinnasta):

Nuoret (15-19-vuotiaat), opiskelijat (pääasiassa 20-30-vuotiaita), seniorit (65-vuotiaat ja vanhemmat), vammaiset

 

Alennusryhmä 2 (henkilökohtaisia, alennus noin 50 % perushinnasta):

Lapset (7-14-vuotiaat)

 

Lisäksi esitetään, että maksutta saavat matkustaa

-maksavan matkustajan mukana alle 7-vuotiaat,

-lasta lastenvaunuissa tai –rattaissa kuljettava (yksi) matkustaja ja mukana olevat alle 7-vuotiaat

-pyörätuolimatkustaja ja tämän saattaja

-saattajaan oikeuttavaa arvokorttia käyttävän henkilön avustaja

-sotaveteraanit

-sekä poliisi virka-asussa.

 

Kertalippujen ja arvokorttimatkojen vaihto-oikeus

 

Turussa sekä kertalipuilla että arvokorteilla on kahden tunnin vaihto-oikeus. Se tarkoittaa, että asiakas voi matkustaa yhdellä maksulla kahden tunnin ajan Turun paikallisliikenteessä. Muissa suurissa kaupungeissa vaihto-oikeus on yhden tunnin mittainen, Helsingissä voi kuitenkin ostaa suuremmasta maksusta myös kahden tunnin lipun. Kahden tunnin vaihto-oikeus on asiakkaiden keskuudessa erittäin pidetty ominaisuus ja lisää joukkoliikenteen käytön houkuttelevuutta.

 

Kaupunkiseudun seutuliikenteessä kertalipuilla ja sarjalipuilla ei ole vaihto-oikeutta, vaan jokaisesta matkasta menee maksu.

 

Lautakunnalle esitetään, että koko kaupunkiseudulla otetaan käyttöön kahden tunnin vaihto-oikeus kertalippuihin ja arvokorttimatkoihin. Muutos lisää huomattavasti joukkoliikenteen houkuttelevuutta sekä pidemmillä, vaihdollisilla matkoilla että lyhyillä asiointikäynneillä.