Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta2713.02.20139

1711-2013 (033)

Hakemus suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetuesta vuodelle 2013

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 27

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 7.2.2013:

Liikennevirasto ilmoittaa kaupunkiseuduille seuraavaa:

”Valtion vuoden 2013 talousarviossa on varattu yhteensä 10,25 milj. euron määräraha suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetukea varten. Valtionavustusta voidaan myöntää Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymälle sekä Tampereen, Turun ja Oulun kaupungeille niiden kaupunkiseutujen joukkoliikenteen kehittämistä ja parantamista varten.

Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävinä kustannuksina pidetään liikennetarjonnan kehittämisestä, liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamisesta, liikenteen hoidon tehostamisesta, lippujärjestelmän kehittämisestä, lipun hintojen alentamisesta sekä matkustajapalvelujen parantamisesta aiheutuvia kustannuksia. Valtionavustuksen edellytyksenä on, että valtion rahoitus kytketään pitkäjänteisiin joukkoliikenteen kehittämisohjelmiin ja -toimiin, joilla voidaan varmistaa rahoituksen vaikuttavuus ohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Avustuksen ensisijaisena jakoperusteena seutujen kesken käytetään näiden seutujen asukasmääriä. Lisäksi avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota siihen, kuinka hyvin tuettavat toimenpiteet edistävät seudun kestävän liikkumisen kulkutapaosuuden kasvua.

Valtionavustusta haetaan Liikennevirastolta 28.2.2013 mennessä vapaamuotoisella hakemuksella, josta on käytävä ilmi valtionavustuksen käyttötarkoitus eriteltynä hyväksyttävien kustannusten mukaisesti. Liikennevirasto tekee päätöksen joukkoliikennetuen myöntämisestä 31.3.2013 mennessä.”

Lisäksi liikennevirastosta on ilmoitettu, että ”Hakemukset ovat vapaamuotoisia ja niistä on käytävä ilmi toimenpiteiden yhteys MAL-sopimuksiin sekä kestävän liikkumisen kulkutapaosuuden kasvuun. Avustusta haetaan vuoden 2013 kustannuksiin.” Toimenpide voi olla toteutettu tai aloitettu muunakin vuonna, kunhan kustannusvaikutus kohdistuu vuoteen 2013.

Valtio on luopunut kolmen vuoden siirtomäärärahakäytännöstä, joka on alun perin ollut suurten kaupunkien valtionrahan avustusperiaate.

Liikennevirastosta on myös ilmoitettu, että aiemmista vuosista poiketen seutulipputuki maksetaan suurille kaupunkiseuduille suoraan eli sitä ei enää haeta ELY:iltä. Tämä määräraha maksetaan suurten kaupunkiseutujen valtionrahan lisäksi ja tulee päätöksessä kiintiöitynä seutulippujen tukemista varten. Liikennevirasto vahvistaa kaupunkikohtaiset seutulipputukisummat lähipäivinä. Seutulipputuen hakeminen tulee mainita erikseen suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetuen anomuksessa.

Lautakunnalle esitetään, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen hakee suurten kaupunkiseutujen valtionavustusta MAL-sopimuksessa todettuihin kohteisiin. Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksessa vuosille 2012-2015 todetaan seuraavasti:

”Kunnat ja valtio edistävät joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä kaupunkiseudulla. Seudullinen joukkoliikenneviranomainen järjestää kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelut palvelutasomääritysten ja kehittämissuunnitelmien pohjalta. Joukkoliikenteen taksa- ja lippujärjestelmää sekä matkustajainformaatiota kehitetään vastaamaan seudullisen liikkumisen tarpeita.

Valtio myöntää suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetukea Turun kaupunkiseudulle. Tuen edellytyksenä on, että rahoitus nostaa joukkoliikenteen palvelutasoa ja siten lisää sen käyttöä ja parantaa joukkoliikenteen kilpailukykyä. Valtio pyrkii lisäämään joukkoliikennetukea seuraaville aiesopimuskausille.

Seudullinen joukkoliikenneviranomainen kehittää ja toteuttaa bussilinjastoa runkobussilinjaston kehittämisohjelman 2012–2020 mukaisesti. Valtio ja kunnat toteuttavat runkolinjastoon liittyvät liikenneinfrastruktuurin kiireellisimmät parannustoimet käyttämällä toteuttamiseen osin MAL -hankeohjelman rahoitusta.”

Ehdotan, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta tekee periaatepäätöksen, jonka mukaisesti suurten kaupunkien valtionrahaa käytetään liikennetarjonnan kehittämiseen, liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamiseen, lippujärjestelmän kehittämiseen sekä matkustajapalvelujen parantamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Turussa jo toteutetut hinnan alennukset ja palvelutason parannukset pyritään säilyttämään valtionrahan avulla ja varaudutaan myös mahdollisten uusien lipputuotteiden kehittämiseen.

Liikennevirastosta on ilmoitettu 7.2.2013, että Turun kaupunkiseudun maksu- ja informaatiojärjestelmähankinta on sellaista lippujärjestelmän kehittämistä ja matkustajapalvelujen parantamista, johon valtionrahaa voidaan käyttää.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että valtion joukkoliikennerahaa anotaan vuodelle 2013 lippujärjestelmän kehittämiseen eli erityisesti kaupunkiseudun yhteiseen maksu- ja informaatiojärjestelmähankintaan sekä joukkoliikennetarjonnan kehittämiseen, liityntäliikenteen toimintaedellytysten parantamiseen ja matkustajapalvelujen parantamiseen. Turussa jo toteutetut hinnan alennukset ja palvelutason parannukset pyritään säilyttämään valtionrahan avulla ja varaudutaan myös mahdollisten uusien lipputuotteiden kehittämiseen.

Lisäksi lautakunta päättää hakea suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennetuen lisäksi liikennevirastolta Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon kuntien seutulipputukea.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorte Sirpa