Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta2621.05.20156

4518-2015 (041)

Ympäristötoimialan toimintasuunnitelma - strateginen sopimus sekä siihen liittyvä talousarvio 2016 ja taloussuunnitelma 2016 - 2019

Tiivistelmä: -

Tksjhulk § 26

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki 13.5.2015:

Turussa kuntalain mukainen talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille (strateginen sopimus) sekä lautakunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

Valmistelu ja tavoitteiden asettelu perustuu laadittuun kaupungin strategiakokonaisuuteen, joka koostuu kaupunkitason päästrategiasta (kaupunkistrategiasta) sekä siihen kuuluvasta kahdesta strategisesta ohjelmasta. Strategisia ohjelmia ovat Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelma sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelma. Lisäksi strategiakokonaisuuteen kuuluu henkilöstöohjelma Henkilöstö voimavarana

Edellä mainitut dokumentit kuvaavat, mitä keskeisiä päämääriä kaupunki toiminnalleen asettaa ja mihin periaatteisiin luottamushenkilöt sekä kaupungin henkilöstö lupaavat toiminnassaan sitoutua.

Valmistelu on käynnistynyt toimielinten osalta tänä vuonna hieman perinteistä aikaisemmin ja on aikataulutettu siten, että lautakunnat antavat ehdotuksensa strategiseksi sopimukseksi 20.5.2015 mennessä. Tavoitteena on, että kaupunginhallitus hyväksyy suunnitteluluvut 8.6.2015 ja kaupunginvaltuusto 15.6.2015.

Valmisteluraamien tarkistaminen

Jo aiemmin tänä vuonna on päätetty kaupungin vuoden 2015 talousarvion ja vuosien 2016 – 2019 taloussuunnitelman valmisteluraamin tarkistamisesta. Päätökset tehtiin kaupunginhallituksessa 16.3.2015 ja kaupunginvaltuustossa 26.3.2015.

Päätökset merkitsivät kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan vuoden 2015 talousarvion leikkaamista 651.000 eurolla ja edelleen vuosien 2016-2019 taloussuunnitelman tavoitetasojen tarkistamista samalla tavalla.

Myös henkilötyövuosimääriä on tarkistettu ja tarkoittaa 4 htv:n vähentämistä ensi vuoden talousarviossa eli pudotus 175:stä 171:een.

Perustelut tarkistuksille johtuvat vuoden 2014 tilinpäätöksen oletettua paremmasta tuloksesta ja käynnissä olevien toimenpiteiden vaikutuksista, joiden ansiosta sopeutusten voidaan katsoa tapahtuneen etuajassa ja vuodelle 2016 arvioitu sopeuttamispaine kaupungin taloudessa on odotettua pienempi.

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan talousarvion osalta ei ole tapahtunut muutoksia.

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan strateginen sopimus

Strategisen sopimuksen rakenne on hyvin samankaltainen kuin tälle vuodelle laaditussa sopimuksessa.

Ympäristötoimialan toiminnan kuvaukset on poimittu olemassa olevista johtosäännöistä. Toimintaympäristön muutostekijänä jätehuoltolautakunnan toimintojen osalta on toiminta-alueen laajentuminen Salon seudun tullessa mukaan jätehuoltoviranomaisen toimintaan.

Ympäristötoimialan talousarvio 2016 on valmisteltu määrärahan mukaisesti sitovan neton ollessa raamin mukaiset -6,5 miljoonaa euroa eli sama kuin kuluvalle vuodelle tehty muutettu talousarvio, joka tehty muutos perustui vuoden 2014 tilinpäätökseen. Työvoimavaltaisella ammattiorganisaatiolla tämä tarkoittaa tarkkaa henkilöstösuunnittelua ja harkintaa asiantuntijapalvelujen oston suhteen, joista vuoden 2014 tilinpäätöksen menopuolen säästöt johtuivat.

Henkilötyövuosien osalta ympäristötoimiala tekee vielä erikseen selvityksen ja suunnitelman siitä, mitkä vakanssit voidaan talousarvion puitteissa täyttää. Vuoden 2014 tilinpäätöksen henkilöstömenot alittuivat noin 420.000 budjetoidusta johtuen vakanssien täyttämättömyydestä, osa-aikaisuudesta ja talkoovapaista sekä keveämmistä varhemaksuista. Nämä tilapäiset säästöt tulivat talousarvioraamin ohjelukuihin.

Toimialan käytettävissä olevien tilojen neliömäärä on alenemassa, koska toimialalla suunnitellaan ympäristöterveydenhuollon muuttoa osoitteesta Linnankatu 55 osoitteeseen Puolalankatu 5.

Jätehuoltolautakunnalle ei ole esitetty kaupunginvaltuustoon nähden sitovia tavoitteita. Kaupunginhallitukseen nähden sitovana tavoitteena on kuntien yhteisen jätepolitiikan valmistelu vuonna 2016.

Henkilöstön työhyvinvointi -osio on yhteinen kaikille toimialoille.

Jätehuoltolautakunnan tunnusluvuissa on toimintojen osalta esitetty jätehuoltoa kuvaavia tunnuslukuja, mm. seudullista kierrätysastetta, energiahyödyntämisen ja kaatopaikkasijoituksen määrää sekä jätehuollon palvelujen hintaa / seudun asukas.

Liite 1Ympäristötoimialan strateginen sopimus

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä osaltaan liitteenä 1 olevan ympäristötoimialan strategisen sopimuksen 2016 – 2019 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Tksjhulk § 26
Liite 1:Ympäristötoimialan strateginen sopimus