Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta312.02.20153

2560-2013 (231)

Jätehuoltomääräysten hyväksyminen Yläneen alueelle

Tiivistelmä:

Ehdotuksen mukaisesti Turun kaupunkiseudun seudulliset jätehuoltomääräykset hyväksytään koskemaan myös Pöytyän kunnan Yläneen kunnanosaa, joka liitettiin lautakunnan toimialueeseen 1.1.2015.

Tksjhulk § 3

Yläne on liitetty osaksi Turun Seudun Jätehuolto Oy:n toimialuetta

Pöytyän Yläneen kunnanosa on kuulunut 31.12.2014 saakka Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueeseen. Alueella ovat toistaiseksi voimassa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen jätehuoltomääräykset.

Yläneen alue on 1.1.2015 alkaen liitetty osaksi Turun Seudun Jätehuolto Oy:n toimialuetta. Muutoksen seurauksena Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta toimii jatkossa Yläneen alueen jätehuoltoviranomaisena ja päättää myös alueen jätehuoltomääräyksistä. Lautakunnan muulle toimialueelle on hyväksytty uudet seudulliset jätehuoltomääräykset 3.12.2014. Ehdotuksen mukaisesti samat seudulliset jätehuoltomääräykset hyväksyttäisiin koskemaan myös Yläneen aluetta.  

Muutosehdotukset Yläneen alueen nykyisiin määräyksiin verrattuna 

Yläneen alueella nykyisiin voimassaoleviin määräyksiin verrattuna esitetyt muutokset ovat suurelta täsmennyksiä ja tarkennuksia, jotka johtuvat lainsäädännön ja siinä käytettyjen käsitteiden muutoksista. Olennaisimmat sisällölliset ja muutokset liittyvät jätteiden kiinteistöittäiseen erilliskeräykseen, jätteiden toimituspaikkoihin, jätteiden omatoimiseen käsittelyyn sekä jätehuoltoviranomaisen uusiin tehtäviin. Seuraavassa on listattu luonnoksen keskeisimmät muutokset nykyisiin määräyksiin verrattuna:

Asuinkiinteistöjen erilliskeräys

Erilliskeräys muilla kuin asuinkiinteistöillä

Muut muutokset

Voimaantulo ja erilliskeräystä koskevat siirtymäajat

Ehdotuksen mukaisesti määräykset tulisivat voimaan Yläneen alueella 1.3.2015 eli samaan aikaan kun ne tulevat voimaan myös muualla lautakunnan toimialueella. Siirtymäsäännösten mukaisesti määräysten pykälien 15 ja 16 erilliskeräysvelvoitteet tulevat kuitenkin voimaan vasta 1.1.2016 alkaen, jotta kiinteistönhaltijoille jää riittävästi aikaa huolehtia tarvittavista järjestelyistä kiinteistöillä. Yläneen osalta poikkeuksen edelliseen muodostaisi biojätteiden erilliskeräys, jota koskevat velvoitteet tulisivat voimaan jo 1.5.2015. Tämä tarkoittaa käytännössä asumisessa syntyvien biojätteiden erilliskeräyksen lopettamista, koska asuinkiinteistöjen biojätteiden erilliskeräysvelvoite ei määräysten mukaisesti koske Yläneen aluetta.

Nykyisin Yläneen alueella ovat voimassa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen yleiset jätehuoltomääräykset, jotka löytyvät  Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n internet-sivuilta, osoitteesta

http://www.lhj.fi/> aineistopankki > määräykset > jätehuoltomääräykset (pdf).

Asian käsittely

Lausuntopyynnöt ja asian vireilläolosta tiedottaminen

Lautakunta on pyytänyt määräysluonnoksesta ja sen perustelumuistioista lausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Pöytyän kunnalta ja Turun Seudun Jätehuolto Oy:ltä. Asian vireilläolosta ja vaikuttamismahdollisuuksien käyttämisestä on ilmoitettu hallintolain 41 §:n mukaisesti pitämällä asian vireilläoloa koskeva kuulutus nähtävillä Turun ja Pöytyän kuntien ilmoitustauluilla sekä julkaisemalla vireilläoloa koskeva ilmoitus Pöytyällä ilmestyvissä lehdissä.. Määräysluonnos on ollut kuulutusaikana nähtävillä turun kaupungissa ja Pöytyän kunnassa. Kuuluttamisen yhteydessä asianosaisille varattiin hallintolain mukaisesti mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta ennen ratkaisemista.

Lausunnon tai muun mielipiteen asiassa ovat esittäneet seuraavat tahot:

Määräysten voimaantulo

Ehdotuksen mukaisesti lautakunta määräisi, että jätehuoltomääräykset tulisivat voimaan mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Määräysten nopeaa voimaansaattamista on pidetty tarpeellisena, jotta varmistettaisiin, että seudullinen jätehuolto saadaan vastaamaan uuden jätelain periaatteita mahdollisimman nopeasti.

Liite 1Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto

Oheismateriaali 2Kosken TL kunnan ympäristönsuojelun lausunto

Oheismateriaali 3Pöytyän kunnan lausunto.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta päättää ylläesitetyn perusteella

  1. hyväksyä liitteen 1 mukaiset jätehuoltomääräykset koskemaan Pöytyän kunnan Yläneen alueetta ja määrää, että määräykset tulevat voimaan alueella mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta niissä mainittuna ajankohtana,
  2. lisätä määräysten 15 §:ään kolmannen momentin, joka kuuluu ” Kaatopaikkajätteen erilliskeräysvelvoite ei koske Yläneen aluetta” ja
  3. lisätä määräysten 41 §:ään toisen momentin, joka kuuluu: ”Yläneen alueella tulevat 15 ja 16 §:n erilliskeräysvelvoitteet voimaan biojätteiden osalta 1.5.2015 ja muiden jätteiden osalta 1.1.2016”.

Lisäksi lautakunta päättää, että tämä pöytäkirjan kohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastettiin kokouksessa.

Jakelu

tiedAuran kunta
tiedKaarinan kaupunki
tiedKosken Tl kunta
tiedLiedon kunta
tiedMarttilan kunta
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedParaisten kaupunki
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedTurun Seudun Jätehuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Tksjhulk § 3
Liite 1:Turun Kaupunkiseudun jätehuoltomääräykset