Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta2922.11.20124
Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta3720.12.20123

8543-2012 (231)

Hakemus poikkeukseksi velvollisuudesta luovuttaa jäte kunnan järjestämään jätehuoltoon/ Senaatti-kiinteistöt

Tiivistelmä: -

Tksjhulk § 29

Ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt 12.11.2012:

Asia

Senaatti-kiinteistöt, Länsi-Suomen alue, on jättänyt Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle hakemuksen poikkeukseksi velvollisuudesta luovuttaa jäte kunnan järjestämään jätehuoltoon. Hakemus koskee kaikkia hakijan hallinnassa olevia seudullisia kiinteistöjä (19 kohdetta). Perusteluina hakemukselleen hakija esittää mm. seuraavaa:

Senaatti-kiinteistöjen hakemus liitteineen on kokonaisuudessaan luettavissa esityslistan oheismateriaalina (oheismateriaali 1)

Jätelaki ja toimivalta

Jätelain 32 §:n mukaan kunnan on järjestettävä seuraavien, muiden kuin vaarallisten jätteiden jätehuolto:

  1. vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa, asuntolassa ja muussa asumisessa syntyvä jäte, mukaan lukien sako- ja umpikaivoliete;
  2. sosiaali- ja terveyspalveluissa ja koulutustoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte;
  3. valtion, kuntien, seurakuntien ja muiden julkisoikeudellisten yhteisöjen sekä julkisoikeudellisten yhdistysten hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvä muu kuin 2 kohdassa tarkoitettu yhdyskuntajäte;
  4. liikehuoneistossa syntyvä yhdyskuntajäte, joka kerätään kiinteistöllä yhdessä 1-3 kohdassa tarkoitetun jätteen kanssa;
  5. muu yhdyskuntajäte, joka kerätään yhdessä 1-4 kohdassa tarkoitetun jätteen kanssa alueellisessa putkikeräys- tai muussa vastaavassa keräysjärjestelmässä.

Kunnan on lisäksi järjestettävä asumisessa syntyvän vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely. Maa- ja metsätaloudessa syntyvän vaarallisen jätteen vastaanotto ja käsittely kuuluu kunnan vastuulle, jollei kysymys ole kohtuuttomasta määrästä jätettä.

Jätelain 42 §:n mukaan kunta voi jätteen haltijan hakemuksesta päättää, että sosiaali- ja terveyspalveluissa ja koulutustoiminnassa sekä valtion, kuntien, seurakuntien ja muiden julkisoikeudellisten yhteisöjen sekä julkisoikeudellisten yhdistysten hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte voidaan jättää kunnallisen jätehuollon ulkopuolelle. Poikkeus voidaan myöntää jos näin järjestetty jätehuolto on perusteltua kiinteistön muun jätehuollon järjestämiseksi ja johtaa etusijajärjestyksen toimeenpanon kannalta parempaan lopputulokseen eikä siitä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle eikä terveydelle. Päätös tehdään määräajaksi enintään viideksi vuodeksi.

Jätelain mukaan jätehuollon viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä jätehuoltoviranomainen. Koska Turun seudun kunnat ovat siirtäneet jätehuollon käytännön järjestämiseen liittyvät palvelutehtävät hoidettavaksi kuntien omistamassa yhtiössä, kunnan jätehuoltoviranomaisena toimii kuntien yhteinen toimielin (yhteinen lautakunta). Turun, kaupunkiseudulla jätehuollon käytännön järjestämisestä vastaa kuntien omistama Turun Seudun Jätehuolto Oy (TSJ), josta syystä jätelain mukaisesti yhtiön toimialueelle on perustettu Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta. Johtosäännön mukaan jätehuoltolautakunta huolehtii kaikista jätelain (646/2011) mukaan kunnan tai jätehuoltoviranomaisen tehtäväksi määrätyistä asioista.

Asian käsittelyvaiheet

Jätehuoltolautakunta on varannut Turun Seudun Jätehuolto Oy:lle (TSJ) mahdollisuuden esittää lausuntonsa Senaatti-kiinteistöjen hakemuksesta. TSJ on lausuntonsa yhteenvetona esittänyt mm., olevan selvää, ettei hakemuksessa esitetty toiminta täytä jätelaissa säädettyjä edellytyksiä poikkeuksen myöntämiselle. Hakemuksessa ei ole esitetty sellaisia 42 §:ssä edellytettyjä perusteluja, joista kävisi kiinteistökohtaisesti ilmi, että hakemuksen mukaisesti järjestetty jätehuolto on tarpeen muun jätehuollon järjestämiseksi ja että se samalla johtaisi etusijajärjestyksen parempaan toteutukseen kunnan järjestämään jätehuoltoon verrattuna. Haettua poikkeusta ei siten voida myöntää.   

TSJ:n on noudatettava jätelain 8 §:n mukaista etusijajärjestystä sitovana velvoitteena. TSJ kehittää jatkuvasti toimintojaan ja tekee merkittäviä investointeja parantaakseen jätehuollon laatua ja toiminnan ympäristöystävällisyyttä. Etusijajärjestyksen toteutuminen pitkällä aikavälillä toteutuu parhaiten, kun yhdyskuntajätteen käsittelyn suunnittelu on kuntien käsissä. Jätteenkäsittelyoikeuden siirtäminen pois kunnan järjestämästä jätehuollosta ei ole jätehuollon eikä ympäristön- ja terveydensuojelun toteuttamisen kannalta kestävä ratkaisu.

TSJ:n lausunto liitteineen on kokonaisuudessaan luettavissa esityslistan oheismateriaalina (oheismateriaali 2).

Jätehuoltolautakunta on pyytänyt Senaatti-kiinteistöjä täydentämään hakemusta seuraavilla tiedoilla:

Senaatti-kiinteistöt on täydentänyt hakemustaan kohdeluettelolla, kohdekohtaisella listauksella jäteastioista ja -määristä sekä luettelolla jätteiden toimituspaikoista (oheismateriaali 3). Listauksessa ei ole mukana puolustusvoimien kohteita eikä Venäjän federaation kiinteistöä.

Oheismateriaali 1Senaatti-kiinteistöjen hakemus, 25.6.2012

Oheismateriaali 2TSJ:n lausunto, 28.9.2012

Oheismateriaali 3Senaatti-kiinteistöjen hakemuksen täydennys, 5.10.2012

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta päättää hylätä Senaatti-kiinteistöjen poikkeamishakemuksen.

Perustelut

Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on ensinnäkin, että jätteen haltijan järjestämä jätehuolto on perusteltua kiinteistön muun jätehuollon järjestämiseksi. Lisäksi edellytyksenä on, että poikkeuksellisesti järjestetty jätehuolto johtaa etusijajärjestyksen toimeenpanon kannalta parempaan lopputulokseen. Jätehuollon järjestämisestä ei saa myöskään aiheutua vaaraa tai haittaa ympäristölle eikä terveydelle (Jätelaki 42 §).

Jätehuoltolautakunta toteaa, että poikkeamisen myöntäminen ei johda etusijajärjestyksen toimeenpanon kannalta parempaan lopputulokseen. Saadun lausunnon perusteella kunta tai sen käytännön jätehuollon järjestelystä vastaava yhtiö (TSJ) pystyy hakijan niin halutessa järjestämään muidenkin kuin jätehuoltomääräyksissä edellytettyjen materiaalien kierrätyksen. Kunnalla on myös valmius järjestää jätehuoltoon liittyvää koulutusta. Jätelaissa esitetyssä etusijajärjestyksessä koskien jätteen hyödyntämistä ei ole eritelty millä tekniikalla jätteen sisältämä energia on hyödynnettävä. Lautakunnan käsityksen mukaan tärkeintä on, että jätteen energiahyödyntäminen suoritetaan hyvällä hyötysuhteella ja korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiatuotannossa, mitkä kriteerit toteutuvat molemmissa vaihtoehdoissa. Turun seudulla kuntien vastuulla olevan yhdyskuntajätteiden hyötykäyttöaste on yli 90 %, mikä ylittää kansalliset ja alueelliset tavoitteet. Jätteen energiasisältö hyödynnetään paikallisesti nykyisillä päätöksillä vuoteen 2014 saakka.

Lautakunnan tulkinnan mukaan hakijan kiinteistöillä syntyy pääosin tavanomaista yhdyskuntajätettä, jonka jätehuollon järjestämisvastuullinen on kunta. Toimitettujen asiakirjojen ja selvitysten perusteella hakijan kiinteistöillä ei synny niin merkittäviä määriä yhdyskuntajätteestä poikkeavia jätejakeita, että olisi perusteltua kiinteistön muun jätehuollon järjestämiseksi myöntää poikkeus velvollisuudesta luovuttaa jäte kunnan järjestämään jätehuoltoon. Kunnan järjestämän jätehuollon toimivuuden ja kustannustehokkuuden kannalta on myös tärkeää, että kuntien käsiteltäväksi määrätyn jätteen käsittelyä ei hajoteta moniin erillisiin yksiköihin.  

Jätelain mukaan kunnan tulee ylläpitää jäterekisteriä, josta kiinteistökohtaisesti käy ilmi jätteenkuljetus-, jäteastia-, tyhjennysvälitiedot, jne. Kuljetusyrityksillä on velvollisuus antaa kunnille tarvittavia tietoa jäterekisterin ylläpitämiseksi. Hakijaa koskevat jäterekisterin tiedot ovat jatkossa myös hakijan niin halutessa käytettävissä (Jätelaki 143 §).

Hakemuksen perusteluosiossa hakija viittaa useaan otteeseen kuljetusjärjestelmien eroihin perustellessaan hakemustaan. Lautakunta korostaa kuitenkin, että tällä päätöksellä ei ratkaista hakijan jätteenkuljetusmallia.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ollikkalan Pentin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä päätösehdotuksesta.

Tksjhulk § 37

Pöydältä 22.11.2012 § 29.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa Ollikkala teki ehdotuksen, että hakemus hyväksytään seuraavalla ehdolla: Jätelain 42 § antaa kunnalle mahdollisuuden myöntää poikkeuslupa jättää jätteen haltija - Senaatti kiinteistöt - kunnallisen jätehuollon ulkopuolelle, mikäli järjestely johtaa parempaan lopputulokseen. Senaatti-kiinteistöjen hakemuksen perusteella mm. muovit voidaan toimittaa erilliskeräyksen kautta materiaalina kierrätykseen, suuri osa muusta jätteestä kierrätykseen ja hyödynnettäväksi kierrätyspolttoaineena. Poikkeamislupa myönnetään viideksi vuodeksi, jonka jälkeen ennen poikkeamislupa-ajan päättymistä Senaatti-kiinteistöjen tulee toimittaa selvitys jätteenkäsittelystä ja -kierrätyksestä.

Ollikkalan ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Ollikkala jätti asiaan eriävän mielipiteen.

Jakelu

aoSenaatti Kiinteistöt, Länsi-Suomi
tiedTurun Seudun Jätehuolto Oy