Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning1618.04.20127

4300-2012 (010)

Ansökan om förnyat tillstånd att driva medborgarinstitut

Sammandrag: -

Ssngy § 16

 

Undervisnings- och kulturministeriet har meddelat samtliga nuvarande huvudmän för medborgarinstitut att tillståndet, i praktiken för beviljande av statsfinansiering, att driva institut skall förnyas och ändras fr.o.m. 1.1.2013.

 

Som tilläggsmaterial finns en ansökningsblankett, som skall inlämnas senast den 21.6.2012. Åbo stad beslutar i maj-juni huruvida ärendet behandlas av stadsstyrelsen eller stadsfullmäktige.

De mest centrala avsnitten i ansökan gäller utredning om utbildningsuppgiften, bildningsbehovet, det huvudsakliga utbildningsutbudet och de yrkesmässiga (personalstrukturella) förutsättningarna. Ytterligare skall ingå uppgift om befintliga undervisningsutrymmen.

 

Tilläggsmaterial Ansökningsblankett

 

Enligt preliminär tidtabell kommer nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning att för sin del behandla ärendet den 22.5.2012. Åbo stad har sedan år 1907 varit huvudman för två arbetarinstitut, varvid ytterligare ett medborgarinstitut, Auralan kansalaisopisto, verkar i staden med privaträttslig huvudman.

Enligt planerna skall inför nämndens sammanträde ovannämnda uppgifter beredas av servicedirektörerna, resultatområdeschefen och berörda rektorer.

 

Sektionen har tidigare 4.5.2011 § 22 tagit del av det utlåtande från dåvarande undervisningsnämndens svenska sektion daterat 16.12.2010 där man principiellt tar ställning för ett självständigt arbetarinstitut.

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning diskuterar inför den fortsatta beredningen de ur institutverksamhetens synvinkel mest väsentliga uppgifterna som skall upptas i stadens ansökan samt förordar ansökan för ett svenskspråkigt självständigt medborgarinstitut till nämnden för gymnasie-och yrkesutbildning.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkLukio- ja ammattiopetuslautakunta
förkJalonen Timo