Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning515.02.20125

1718-2012 (017)

Åbo svenska arbetarinstituts verksamhet 2011-2012

Sammandrag: -

Ssngy § 5

Rektor Gunnar Nyström:

 

Den primära målsättningen för Åbo svenska arbetarinstitut inför och under kalenderåret 2011 var att via ett ökat antal undervisningstimmar både bjuda ut ett innehållsmässigt bredare utbud av studier (180 kurser) och bidra till större statsandel för Åbo stad. Det skulle gagna såväl allmänheten som institutets huvudman.

Jämfört med år 2010 ökade antalet undervisningstimmar med 500 h eller ca 16% och utgjorde ca 13,5% av verksamheten vid stadens båda arbetarinstitut. Den reella målsättningen var visserligen ytterligare +500 h, men ett lågt anmälningsintresse för vissa kurser och några lärares annullering gjorde att timantalet utgjorde ca 3 600 h.

Institutet inledde under 2011 planering och verksamhet med åldringsvården, både i stadens som privat regi. Tre kurser ordnades i ”Hemmet” och ”Servicehemmet Wilén” med totalt 25 studerande. Med stadens ”Sabina” i Runosbacken färdigplanerades personalkurs i svenska som startat i januari 2012.

Antalet undervisningstimmar är en central ekonomifaktor, då statsandelen baserar sig på dem. Statsmakten fastställer för varje år ett enhetspris och ett kalkylerat antal undervisningstimmar som baserar sig på ett medeltal av institutets timmar under två föregående år, dock inte till 100%. Enhetspriset multipliceras med det kalkylerade timantalet, varefter 57% utgör den egentliga statsandelen för Åbo stad, för tillfället ca 145 000 € eller ca 13% av summan för båda stadens institut. Om man bortser från statsandel och kursavgifter, nettofinansierar Åbo stad institutets verksamhet med ca 140-145 000 €.

 

Budgeten för kalenderåret 2012 innehåller ett anslag för undervisning med timlärare motsvarande ca 4 300 h, varvid planeringen kunde uppgå till ca 4 700-4 800 h. För första halvåret verkar för tillfället en realistisk uppskattning att uppgå till 2 400 h, varför möjligheterna att uppnå budgetens målsättning för hela året är goda. Ytterligare torde ca 150 h inräknas genom vakans(50%)lärarens hemslöjdsundervisning.

Den konkreta undervisningens andel av brutto (inkl. stadens interna) kostnaderna kommer att öka i och med att timlärarandelen stiger, Smedsgatan 5 skall utrymmas per 30.6. och planerna på en ny personalstruktur inte förverkligas under året.

 

Under 2012 skall undervisnings- och kulturministeriet ta ställning till ansökan om huvudmannatillstånd för samtliga medborgarinstitut fr.o.m. 1.1.2013, varför det före sommaren blir väsentligt att så konkret som möjligt precisera målsättning, innehåll i verksamheten, målgrupper mm. i enlighet med lagen om fritt bildningsarbete och Åbo stads strategi och serviceproduktion. Statsmakten förutsätter en övergång från ”utbuds”baserad verksamhet till efterfrågebaserad verksamhet, varvid huvudfinansiärernas, staten och Åbo stad, samt allmänhetens konkreta efterfrågan speciellt skall beaktas.

 

Statsrådet godkände 15.12.2011 en utvecklingsplan (”KESU”) för utbildning och forskning. För medborgarinstituten gäller bl.a. att planera och förverkliga uppsökande verksamhet och vidta förebyggande åtgärder för befolkningsgrupper med risk för utslagning. Institutet har i samarbete med Kimitoöns mi och Väståbolands mi beslutat ansöka om kvalitets- och utvecklingsbidrag för den verksamheten, som främst skulle rikta sig till unga och vuxna unga.

 

Rektor kan vid sammanträdet ge ytterligare detaljuppgifter om verksamheten.

 

Tilläggsmaterialet utdelas på mötet.

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag   Antecknas för kännedom.

   

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.