Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2722.05.20257

4074-2025 (12 00 01)

Placeringen av Cygnaeus förskolegrupper

Sammandrag:

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning har lyft fram vikten av att den svenskspråkiga förskoleundervisningen i så stor utsträckning som möjligt ordnas i skolans lokaler eller i nära anslutning till skolan. Syftet är att stärka en enhetlig lärstig och främja ett kontinuerligt samarbete mellan småbarnspedagogik, förskola och grundläggande undervisning. Samtidigt ska tjänsterna vara tillgängliga och bättre motsvara familjernas behov.

Ssnfu § 27

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 15.5.2025:

 

I planen för förskoleundervisningen framhålls vikten av samarbete mellan förskola och nybörjarundervisning. Genom gemensam planering och samordnade arbetssätt skapas kontinuitet för barnen, som ges möjlighet att bekanta sig med skolmiljön och den pedagogiska verksamheten inför skolstarten.

Cygnaeus förskola är i nuläget placerad i Hallis. Detta beror på att det inte har funnits ändamålsenliga utrymmen i centrum och att Cygnaeus skola inte har haft kapacitet att ta emot förskoleverksamheten.

 

Placeringen i Hallis har redan från början väckt motstånd hos en del vårdnadshavare. I en enkät från våren 2025 motiverar flera vårdnadshavare varför en centralt belägen förskola upplevs som viktig. Bland de orsaker som lyfts fram finns tillgänglighet, skolväg och önskan om en obruten lärstig till Cygnaeus skola. Flera vårdnadshavare pekar även på betydelsen av närmiljön. Flera vårdnadshavare anser att en förskola placerad i centrum ger bättre förutsättningar för barnen att i vardagen öva sig att röra sig självständigt i trafiken inför skolstarten. Få anmälda till Cygnaeus förskola har medfört svårigheter att fylla grupperna.

 

Vid aftonskolan 10.4.2025 i svenska sektionen diskuterades förskolans utmaningar med ojämn fördelning av förskoleelever och dess effekter senare för den grundläggande undervisningen. Svenska sektionen beställde en utredning om situationen gällande Cygnaeus förskola. Tre alternativa modeller presenteras nedan. Samtliga modeller är kostnadsneutrala.

 

Demografisk och geografisk analys


Utifrån kartläggningar av barnens hemadresser framgår att den svenskspråkiga befolkningen i huvudsak är bosatt i de södra stadsdelarna samt i centrumområdet. Området kring Hallis har en mycket liten andel svenskspråkiga familjer. En närmare presentation av kartorna årskullsvis presenteras på mötet.

De familjer som bor i norra Åbo har i regel bättre tillgång till centrum än till Hallis både med kollektivtrafik och med egen bil. Därtill är vårdnadshavarnas arbetsplatser ofta belägna i centrum eller i stadens södra delar, vilket gör Hallis mindre lämpligt för en fungerande vardag.

 

Alternativ 1: Cygnaeus förskola kvar i Hallis
Verksamheten fortsätter i nuvarande utrymmen i Cygnaeus daghem i Hallis.

 

Fördelar
–Inga förändringar i verksamheten
– Personalen fortsätter i nuvarande lokaler

Nackdelar
– Få anmälda barn till förskolan i Hallis
– Vårdnadshavarnas behov tillgodoses inte
– Risk att fåtalet barn i Cygnaeus förskola minskar elevunderlaget i Cygnaeus skola

 

Alternativ 2: Cygnaeus förskola flyttas till Port Arthur daghem
Verksamheten flyttas till Port Arthur. Utrymmena är ändamålsenliga och uppfyller tillgänglighetskraven. Två grupper om 20 barn inrättas.

 

Fördelar
– Central placering
– Motsvarar bättre vårdnadshavarnas behov
– Främjar en obruten lärstig till Cygnaeus skola
– Det bedöms att personalen i huvudsak kan arbeta kvar i sina nuvarande enheter, möjlighet till personalens frivilliga förflyttningsansökan ges årligen i november-december.

 

Effekter i Hallis
– Två grupper frigörs för småbarnspedagogik
– Det finns inte underlag för att bedöma om förskolans placering i Hallis påverkat efterfrågan på småbarnspedagogik i enheten. Risk finns att attraktionenskraften för småbarnspedagogik i Hallis minskar.

 

Alternativ 3: Kombinerad modell – Port Arthur + Hallis
Huvuddelen av förskolan flyttas till Port Arthur, men möjlighet till förskola bevaras i Hallis.

 

I Hallis ordnas förskoleverksamhet om minst fem barn anmäls. Maxantalet är 14 barn. En sådan gruppstorlek är vanlig och gör det möjligt att bygga upp fungerande gruppdynamik samt trygga vänskapsrelationer inför skolstarten.

I båda enheterna kan förskolan vid behov ordnas i sammansatta grupper för 5–6-åringar. Staden har goda erfarenheter av tvåårig förskola – både genom pilotverksamhet och etablerade modeller.

 

I Port Arthur inrättas två förskolegrupper (totalt 40 barn). Enheten föreslås samtidigt ändra namn till Port Arthurs daghem och förskola för att tydligare återspegla sin verksamhet.

 

Fördelar
– Centralt belägen förskola tillgänglig för majoriteten av familjerna
– Möjlighet till förskola i Hallis för dem som önskar det
– Flexibel lösning som beaktar efterfrågan
– Effektiv användning av utrymmen
– Tydligare namn för enheten i centrum

 

Alterntiv 3 motsvarar närmast det önskemål som vårdnadshavarna lyft fram. Alternativ 3 är också det alternativ som är närmast svenska sektionens linjedragning om att förskolan är placerade så nära skolan som möjligt. Modellen bevarar möjligheten till förskola i Hallis för de familjer som önskar det, samtidigt som den svarar på de starkt uttryckta behoven av att ha förskoleverksamhet i centrum. Lösningen ger flexibilitet och skapar stabilitet i väntan på att planeringen kring Cygnaeus skolans renovering och eventuella nybygge har klarnat eller genomförts.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 15.5.2025:

 

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att planeringen kan fortsätta i enlighet med alternativ 3 och att beslut i ärendet tas under hösten 2025.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkBorgström Nina
förkHaglund Linda
förkSjöblom Camilla