Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2513.03.20242

7335-2023 (03.04, 01 01 03)

Svar till Åbo ungdomsfullmäktige

Sammandrag: -

Ssnfu § 25

 

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 12.3.2024:

 

Åbo ungdomsfullmäktige har i ett ställningstagande riktat till svenska sektionens medlemmar uttryckt oro över hur staden hanterat ett fall i S:t Olofsskolan där en lärare visat olämpligt beteende mot elever. I ställningstagandet uttrycker ungdomsfullmäktige oro över att ungdomarna inte har fått sina röster hörda under processen och att flera åtgärder behövs.

 

Som ansvarig för svenskspråkig fostran och undervisning vill jag först och främst be om ursäkt för att vi inte lyckats ta tag i situationen i tid och för att elevernas signaler om oro inte beaktades så som de borde ha gjorts. Jag är uppriktigt ledsen för den oro och det illamående som detta förorsakat! Vi kan inte korrigera det som varit, men vi tar lärdom av både stadens interna utredning av fallet, Regionförvaltningsverkets utlåtande i ärendet och ert ställningstagande och reviderar våra handlingsplaner och våra processer för att på allt sätt förhindra att dylikt händer i framtiden.

 

I ställningstagandet framkommer att eleverna känt sig bortglömda och utan stöd i processen. Detta är beklagligt och något som vi tar med oss. Vi behöver ha en tätare dialog med elevkårerna när våra planer utarbetas och också få feedback om hur väl de fungerar. Vi behöver också se över hur vår kommunikation sker när akuta kriser uppstår så att inte eleverna blir bortglömda eller utan stöd. Därtill behöver vi se över hur elevhälsan kopplas in vid dylika händelser så att stöd och hjälp erbjuds till eleverna.

 

 

S:t Olofsskolans åtgärder under verksamhetsåret 2023-2024

 

Stadens handlingsplan gällande opassande beteende har gåtts igenom med personalen i början av läsåret. Lärarkåren har under läsåret fått juridisk utbildning gällande sina rättigheter och skyldigheter. Eleverna har också fått information om hur meddela och agera vid opassande beteende. Skolans ordningsregler har uppdaterats och reglerna har gåtts igenom klassvis med biträdande rektor och studiehandledaren. Jämlikhets- och likabehandlingsplanen är uppdaterad och planen mot våld, mobbning och trakasserier revideras under våren i en fortbildningshelhet vid Åbo Akademis center för livslångt lärande (CLL). Vårdnadshavarna har fått information om var skolans handlingsplaner finns på skolans hemsida. Elevvårdstjänster erbjuds till elever som behöver stöd.

 

Utbildningsanordnarens åtgärder

 

Ledningsgruppen för fostran och undervisning beslöt hösten 2023 att sätta i gång utvecklandet av ett elektroniskt verktyg för att anonymt eller med eget namn kunna meddela om upplevda trakasserier, mobbning, diskriminering eller våld. Syftet är också att eleverna via detta elektroniska verktyg kan meddela om opassande beteende som man ser i skolmiljön. Meddelandena skulle styras till rektor. En handlingsmodell för hur anmälningarna hanteras i skolan uppdateras för att stöda vertyget. Utvecklandet av en elektronisk anonym anmälan är ännu under arbete och olika dataskyddsfrågor utreds som bäst.

 

Utvecklandet av ett dylikt verktyg som möjliggör anonym anmälan är ett led i att utveckla verksamhetskulturen mot ökad delaktighet och trygghet inom fostran och utbildning samt att hindra olika former av mobbning och trakasserier. Utbildningsanordnaren samarbetar i ett flertal olika projekt tillsammans med ungdomstjänsterna och polisen för att kunna motverka störande beteende, diskriminering och våld.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Beslut          Svenska sektionen vid fostran och undervisning sänder ovanstående svar till ungdomsfullmäktige.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

vastNuorisovaltuusto
åtgTeräs Mirja