Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1115.02.20244

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Bokslutsanalys av serviceområdet för svenskspråkig fostran och undervisning

Sammandrag: -

Ssnfu § 11

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och ekonomisakkunnig Anna Koivula 8.2.2024:

 

Ekonomin och personalen följs månatligen upp inom serviceområdet. Årligen uppgörs tre delårsöversikter. Delårsöversikten innehåller en översikt över verksamheten och ekonomin samt en prognos för utfallet av de ekonomiska målen och personalmålen. Bokslutet är den fjärde översikten över ekonomin och verksamhetsåret.


 
 

 
VERKSAMHETSINTÄKTER 

 

Intäkterna inom svenskspråkig fostran och undervisning har ökat i jämförelse med budgeten.  Understöd och bidrag ökade i jämförelse med budgeten och omfattar exempelvis understöd och bidrag i form av jämlikhetsunderstödet och coronastödet. De mottagna stöden är bokförda som personalkostnader. Under år 2023 har coronaunderstödet flyttat från projektavdelningen till området för den svenska fostran och utbildningen (ca 90t€). 

 

Inom småbarnspedagogiken har kundavgiftsintäkterna minskat till följd av nationella beslut och förändringarna kunde inte beaktas vid utarbetandet av budgeten. 

 
VERKSAMHETSUTGIFTER 

 

Personalkostnaderna för den svenskspråkiga fostran och undervisningen har överskridit den ursprungliga budgeten. Jämfört med föregående år var ökningen av personalkostnaderna 1,6M€ (12%). Personalkostnader har också bokförts under köp av tjänster, eftersom personaluthyrning användes som hjälp vid korttidsvikariat inom småbarnspedagogiken. Ökningen av personalkostnaderna beror på den växande efterfrågan av tjänsten, löneökningar och tillfälliga anställningar. Eftersom elevantalet har varit stigande under flera års tid inom grundläggande utbildning har också antalet elever med särskilt stöd ökat vilket medfört ett behov av flera smågrupper och olika särlösningar. Dessutom syns tex. coronastödet i personalkostnaderna, som bokföringstekniskt höjer kostnaderna inom svenskspråkig fostran och undervisning. 

 

Den allmänna prisökningen har gjort att anskaffningskostnaderna för tjänster och varor inte har realiserats i enlighet med budgeten. Detta är särskilt synligt vid köp av måltidstjänster/ inkvarterings- och måltidstjänster. Inom köp av tjänster har inhyrning av personal ökat både i jämförelse med förra året och budgeten. Överskridningarna kunde inte beaktas vid utarbetandet av budgeten. I material och förnödenheter finns IT-investeringarna, vars aktiveringar syns i övriga driftskostnader.

 

Ställföreträdare för direktör för svenskspråkig fostran och undervisning, rektor Marianne Pärnänen:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att anteckna rapporten för kännedom.

Beslut​Beslutsförslaget godkändes.​

Ekonomisakkunnig Anna Koivula presenterade bokslutsanalysen under mötet.​