Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4511.10.20235

6871-2023 (12 00 01, 05 10 00, 00 01 02)

Planering av jämställdhet i småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen

Sammandrag: -

Ssnfu § 45

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson 5.10.2023:

 

Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (1986/609), det vill säga jämställdhetslagen, gäller all kommunal verksamhet. Jämställdhetslagen gäller även utbildningsanordnare och fastställer deras skyldigheter. Efter att det gjorts ändringar i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (101/2023) har tillämpningen av jämställdhetslagen utvidgats till att gälla även småbarnspedagogiken. Numera bör även bestämmelser om förebyggande av diskriminering tillämpas på småbarnspedagogik. Syftet med dessa ändringar är att i småbarnspedagogiken främja jämställdheten mellan könen. Jämställdhetsplanen är ett verktyg som stöder praktiska åtgärder. Framför allt handlar det om förändringar i hur vi arbetar i vardagliga situationer och om genusmedveten praxis. Syftet är att säkerställa att jämställdhetsarbetet bedrivs på ett systematiskt sätt.

 

Åtgärder för att främja jämställdheten inom småbarnspedagogiken

I jämställdhetslagen beskrivs åtgärder för att främja jämställdheten inom småbarnspedagogiken och det ingår en skyldighet att utarbeta en jämställdhetsplan för småbarnspedagogiken. En enhetsspecifik plan för jämställdhet bör utarbetas för daghem och förskolor. Kraven gäller såväl kommunal som privat producerad småbarnspedagogik.

 

Jämställdhetslagen fastställer innehållet i jämställdhetsplanen för småbarnspedagogiken. Planen ska innehålla

1) en utredning av jämställdhetsläget på enheten

2) åtgärder som behövs för att främja jämställdheten

3) en utvärdering av genomförandet och resultaten av åtgärderna beskrivna i jämställdhetsplanen.

 

Verksamhetsenhetens jämställdhetsplan

Jämställdhetsplanen för småbarnspedagogiken ska i regel utarbetas för varje verksamhetsenhet. Enligt jämställdhetslagen ansvarar anordnaren av småbarnspedagogik och serviceproducenten för att en årlig jämställdhetsplan utarbetas i samarbete med personalen. Barnen ska också ges möjlighet att delta i utarbetandet av planen på så sätt som beaktar deras ålder och utveckling. Syftet är att ge barnen möjlighet att delta i frågor som rör dem.

I stället för en årlig översyn kan planen utarbetas för tre år i taget. Denna flexibilitet är avsedd för situationer där en omfattande och detaljerad plan som kan användas som grund för åtgärder under flera år har utarbetats. I Åbo har man valt att de kommunala enheterna årligen utarbetar jämlikhetsplaner på gruppnivå.

 

Jämställdhetsplanering i förskolan

Skyldigheten att utarbeta en jämställdhetsplan fastställs i § 5 a i jämställdhetslagen. Enligt förarbetena till lagen (RP 17/2022 rd) gäller skyldigheten att utarbeta en likabehandlingsplan enligt § 5 a i jämställdhetslagen förskoleundervisning som ordnas i anslutning till en skola. På förskoleundervisning som ordnas t.ex. i anslutning till ett daghem tillämpas jämställdhetslagen. Innehållet vad gäller den lagstadgade skyldigheten att planera jämställdhet i förskoleundervisningen varierar således något beroende på var förskoleundervisningen ordnas. I Åbo ordnas förskoleundervisningen av småbarnspedagogiken, även om den äger rum i skolans lokaler. Således omfattar skyldigheten att utarbeta en jämställdhetsplan även förskoleundervisningen, eftersom den ordnas av småbarnspedagogiken.

 

Bilaga 1               Planering av jämställdhet i småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen

 

Tilläggsmaterial 1               Presentation

 

Finska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände anvisningarna för finskspråkig småbarnspedagogik och förskoleundervisning 15.6.2023 § 55.

 

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna anvisningarna "Planering av jämställdhet i småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen”, dessa träder i kraft omgående. I Åbo stad kommer planen för jämställdhet i verksamheten att årligen utarbetas på gruppnivå.

 

BeslutFörslaget godkändes.

Vice enhetschef Saana Johansson presenterade ärendet under mötet.​

Sändlista

förkAhokoski Essi
förkBorgström Nina
förkHagelberg Annette
förkHaglund Linda
förkKarlsson Hanna
förkKojo Karola


Bilagor:

Ssnfu § 45
Bilaga 1:Planering av jämställdhet i småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen